Dat betekent dat er grote wijzigingen aan zitten te komen. De dijken in het gebied worden versterkt en verplaatst richting de bebouwde kom waardoor er 90 hectare - ruim 130 voetbalvelden- meer ruimte is voor het water van de Maas. In 2019 gaf de minister groen licht voor de dijkversterkingsplannen. Die gaan ervan uit dat Laerbroeck - tussen Hout-Blerick en Baarlo - buitendijks gebied wordt. Dit betekent dat veertien huishoudens in Hout-Blerick moeten vertrekken uit het gebied.
Baarlo
Bij de Hummerenweg in Baarlo gaan de gemeenten en het Waterschap onderzoeken hoe een nieuwe situatie vormgegeven kan worden, waarbij de sloop van kassen en herinrichting van het gebied centraal staan. Voor het buitendijksgebied worden evacuatieroutes aangepast om bij hoogwater tijdig en veilig te kunnen evacueren.
Zienswijzen
Op het voorkeursalternatief voor de dijkversterking bij Baarlo kwamen eerder zo'n 40 zienswijzen binnen. De bezwaarmakers vinden dat de agrarische sector in het Maasdal onder druk komt te staan. Met name de glastuinbouw aan de Hummerenweg heeft er nog beperkt toekomst, omdat er geen ruimte is voor groei.
Toekomst
“Prioriteit nummer één is vaart maken, zodat inwoners beschermd worden”, zegt wethouder Rob Wanten. “Daarnaast biedt het versterken van de dijk kansen om het gebied te transformeren. Samen met inwoners bouwen we aan een nieuwe toekomst voor het gebied.” De wethouder wil met de inwoners in gesprek om een duidelijk plan te maken.
Project
Het project Baarlo – Hout-Blerick is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. In dit programma verbeteren waterschappen en Rijkswaterstaat de komende dertig jaar ruim 1.500 kilometer aan dijken en 400 sluizen en gemalen in heel Nederland. Het is de bedoeling dat de realisatie in 2027 start en in 2030 voltooid is.