Panningen, Netherlands

Politieaffaire: 'Werkcultuur politieteams verschilde enorm'

De samenvoeging van de politieteams Helden/Panningen en Horst aan de Maas heeft er mede bijgedragen aan het normoverschrijdend gedrag binnen het basisteam Horst/Peel en Maas. De werkcultuur van de twee teams die samen moesten gaan werken verschilden enorm van elkaar.
Deborah Parren | 5 november 2021 15:56 | Aangepast op 5 november 2021 15:56
Dat komt naar voren in een verklarend onderzoek naar de gang van zaken binnen het politieteam.

Misstanden

Waarnemend politiechef Inge Godthelp-Teunissen besloot juni vorig jaar om een onderzoeksbureau in te schakelen om te laten onderzoeken hoe het mis kon gaan binnen het politiebasisteam. De misstanden kwam in 2019 aan het licht. Vijf politiemensen werden ontslagen, omdat ze zich schuldig hadden gemaakt aan pesterijen, ondermijnend gedrag, intimidatie, schending van het ambtsgeheim en/of misbruik van bevoegdheden. Vier anderen kregen lichtere straffen.

Informeel leiderschap

Volgens het rapport kon de situatie uit de hand lopen, omdat de leiding tekortschoot aan aandacht geven, continuïteit, begeleiding, sturing en begrenzingen op de uitvoering van werkzaamheden. Ook de landelijke reorganisatie droeg negatief bij aan de situatie. Zo zou er volgens het onderzoek ruimte voor informeel leiderschap, het uitsluiten van medewerkers, gevoel van veiligheid en de mogelijkheid om bevoegdheden te misbruiken zijn ontstaan.

Cowboygedrag

Daarbij zou er bij de vorming van het basisteam Horst/Peel en Maas in 2013 een sterke beeldvorming over elkaar zijn. Medewerkers van Panningen spraken zelfs over cowboygedrag van hun collega's uit Horst. Andersom werd Panningen gezien als een 'ingeslapen team'. Ook startte er in Panningen op het moment van samengaan een onderzoek naar aanleiding van en melding. De leiding zou signalen van een medewerker dat een student van het team een relatie had gehad met een collega genegeerd hebben. Dat onderzoek riep bij teamleden van Horst het gevoel op dat het team in Panningen de zaakjes niet op orde had. 

Lering trekken

"We trekken lering uit wat er is gebeurd binnen het basisteam", reageert waarnemend politiechef Inge Godthelp. "Die ervaringen gebruiken we om verbeterd met elkaar samen te werken binnen onze politie-eenheid. Een andere manier van leiderschap, waarin meer balans is tussen mens en resultaat. Daarom is het goed dat dit verklarend onderzoek er nu ligt."

Voor het onderzoek werden 40 interviews afgenomen met huidige en oud-medewerkers, leidinggevenden en andere betrokkenen bij het team Horst/Peel en Maas. Het onderzoek werd van februari tot nu gedaan.

Lees ook

Vocalgroep Brits geniet van het zingen: "Het houdt me actief"

Het gemengd koor Brits uit Maasbree werkt hard aan de voorbereidingen voor een speciaal concert dat ...

Dirigent Sint Nicolaas Meijel neemt afscheid

Na 51 jaar neemt Schutterij Sint Nicolaas Meijel afscheid van dirigent Math Pollaert.

Genomineerd voor Ondernemersprijs 2024: Nobuso

De uitreiking van de Kiwanis Ondernemersprijs 2024 nadert snel. In aanloop daar naartoe stellen de v...

Opnieuw omgevingsvergunning aangevraagd voor Berings zonnepark

Dorpscoöperatie Steingood en duurzaam energiebedrijf Pure Energie hebben opnieuw de omgevingsvergunn...

Heerlyck Bree Aovend

Het centrum van Maasbree verandert woensdag 13 november tussen 17.00 en 20.00 uur in een sfeervolle...

Automobilist bekneld na botsing tegen boom in Neer

In Neer is een auto tegen een boom gebotst. Het ongeval gebeurde rond 10:30 uur op de Boerderijweg, ...