Panningen, Netherlands

Politiek Peel en Maas loopt nog niet warm voor kernenergie

De meeste partijen in de gemeenteraad van Peel en Maas staan nog niet te springen om met een kerncentrale, mogelijk in Noord-Limburg, de klimaatdoelstellingen te halen.
Bart Nelissen | 5 maart 2021 15:20 | Aangepast op 5 maart 2021 15:20
De VVD-fractie opperde in een brief dat er stappen gezet moeten worden voor kernenergie. De partij vindt dat niet alleen gekeken moet worden naar wind- en zonne-energie. 'De VVD Fracties van Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas pleiten er daarom voor om nu een voortvarende start te maken met de bouw van één of meerdere nieuwe kerncentrales', zo staat in de brief. 'Eén kerncentrale levert evenveel energie als honderden windturbines. De oppervlakte die je zou moet volleggen met zonnepanelen om aan deze energieproductie te tippen is er gewoonweg niet.'

Daar sluit ook de partij AndersNu zich bij aan. "Dan zou Nederland vol moeten komen te staan met windmolens en dan moeten er overal op vruchtbare landbouwgronden hele zonneweides komen", reageert fractievoorzitter Peter Craenmehr. "Zelfs als dat zou lukken, halen we nog steeds niet de benodigde reductie. Dan heb ik het nog niet gehad over het draagvlak wat daarvoor nodig is en wat ook nooit gehaald wordt." Hij is van mening dat kerncentrales samen met andere energiebronnen zoals waterstofcentrales de oplossing kunnen zijn binnen de aangegeven tijd.

PvdA/GroenLinks is juist tegen kerncentrales. "Een kerncentrale bouwen duurt tenminste 10 jaar. Die tijd hebben we niet en dit leidt alleen maar tot noodzakelijke andere ingrepen, die zowel van belang zijn van klimaat alsook de natuur", vindt fractievoorzitter Annigje Primowees. Zij vindt dat de uitstoot van CO2 en fijnstof gereduceerd moet worden door indamming van het rijden en vliegen met fossiele- of biobrandstof. Ook zou er geïnvesteerd moeten worden in trein- en elektrisch gedreven waterverkeer. "Daarnaast natuurlijk via alternatieve opwekking van elektriciteit, zoals wind- en zonne-energie en op termijn waterstof." Verder zou volgens Primowees de veestapel drastisch moeten worden ingekrompen. "Alles bijeen moeten we als gemeenschap veel bewuster en minder vluchtig consumeren."

Het CDA en Lokaal Peel en Maas vinden het nog te vroeg om uitspraken te doen over kerncentrales. "We hebben in mei 2020 in de raad van Peel en Maas de motie van onder andere de VVD gesteund als signaal, en nu is het aan de landelijke politiek", zegt CDA-fractievoorzitter John Timmermans. "Hierin hebben we dus aangegeven dat we onderzoek willen naar alle vormen van duurzame energieopwekking waarbij ook wordt meegenomen de mogelijkheden van opwekking van kernenergie."

Lokaal Peel en Maas is van mening dat het begint met energie besparen. "Vervang de traditionele gloeilampen door LED-lampen en zet die lamp eens uit als je het licht niet nodig hebt. En ontdooi regelmatig de vriezer bijvoorbeeld. Kleine acties die alles bij elkaar opgeteld een best groot effect hebben." De partij vindt dat er tot 2030 ingezet moet worden op wind- en zonne-energie. "Waarbij bij die laatste nog voldoende potentieel is op daken. Tussen 2030 en 2050 kun je vervolgens kijken wat de beste methoden zijn om aan de CO2-reductie te voldoen."

Volgens de VVD wordt op dit moment een Small Modular Reactor (SMR) ontwikkeld die goedkoper is dan een traditionele kerncentrale. "De SMR kan in 2030 operationeel zijn en heeft een vermogen van 400-450 megawatt dat vergelijkbaar is met 133 tot 150 moderne windturbines", laat fractievoorzitter Teun Heldens weten. "Een SMR zou geschikt kunnen zijn voor in een kleinere gemeente of regio. Of er in de gemeente Peel en Maas een geschikte plek aanwezig is, zal nader onderzocht moeten worden. We willen deze deur in elk geval niet op voorhand dichtgooien vóórdat iets objectief onderzocht is."

De gemeente Peel en Maas geeft aan nog geen mogelijke locaties voor kernenergie en/of opslag van radioactief afval in de gemeente in beeld te hebben gebracht. "De politieke wens om de mogelijkheden van waterstof en kernenergie te onderzoeken is met de RES-regio besproken", laat de gemeente in een reactie weten. In de Regionale Energie Strategie (RES) leggen Noord- en Midden-Limburg vast hoe ze bij gaan dragen aan het Klimaatakkoord. "De geschiedenis leert dat kernenergie een complex thema is. Maatschappelijk draagvlak en klimaatdoelstellingen, landelijk en regionaal, zijn daarbij belangrijke aspecten."

Ook het Limburgse Provinciebestuur ziet nog geen aanleiding om de komst van een kerncentrale in Limburg te onderzoeken. Reden is dat de Rijksoverheid al drie locaties in Nederland voor de bouw van kerncentrales op het oog heeft. Desalniettemin sluit het college kernenergie in Limburg niet principieel uit als mogelijke oplossing in de energietransitie. Die houdt in dat Nederland in 2050 het broeikasuitstoot met 95 tot zelfs 100 procent moet verminderen.

Nederland heeft op dit moment één kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. De energielevering is genoeg om een grote stad inclusief trams, treinen en een grote luchthaven mee te voorzien.

Lees ook

Atletiek Helden met Bevrijdingsvuur gearriveerd in Panningen

Nadat de lopers van Atletiek Helden zaterdagavond in Wageningen het Bevrijdingsvuur opgehaald hebben...

Politie waarschuwt voor oplichters in Peel en Maas

De politie waarschuwt op social media voor oplichters in de gemeente Peel en Maas. Het basisteam Hor...

Hardlopers met Bevrijdingsvuur onderweg naar Reuver: “Bijzonder mooie tocht”

Een groep hardlopers van hardloopvereniging De Grensrunners uit Reuver zijn sinds middernacht bezig ...

Terugkijken: Dodenherdenking 2024 bij het Everlo-monument

Tijdens Dodenherdenking werd er op verschillende plekken in Peel en Maas stilgestaan bij de oorlogss...

Pinksteractie parochies in teken van missionarissen

De Pinksteractie in Nederlandse parochies staat dit jaar in het teken van de Week Nederlandse Missio...

Afscheid Ann Philipsen druk bezocht

Onder grote belangstelling is zaterdag afscheid genomen van Ann Philipsen. De culturele duizendpoot ...