Panningen, Netherlands

Oppositie kritisch over aankoop Heuf

De oppositiepartijen in de gemeenteraad waren dinsdagavond kritisch over het voorstel van het college om De Heuf te kopen.
De redactie | 24 januari 2024 09:54 | Aangepast op 24 januari 2024 09:54
Op straat
Het lukt Bevo Hc niet meer om de exploitatie van De Heuf draaiend te houden. Daarom wil de gemeente Peel en Maas het gebouw kopen en zelf het beheer gaan uitvoeren. Gebeurt dat niet, dan komt de handbalclub op straat te staan.

Een onafhankelijk adviesbureau concludeert dat een gemeentelijke exploitatie de beste optie is. Bij de koop van de gronden en het gebouw gaat het om € 1.340.000. Daar komt nog een krediet bij voor de renovatie van het pand. Dit gaat om ruim drie miljoen euro.

Kosten
Veel vragen in de commissievergadering gingen over kosten. Zo vroeg raadslid Raf Janssen van PvdA/GroenLinks zich af of de zaken niet rooskleurig worden voorgesteld. "Gaan we niet meer betalen voor een onvoldoende onderhouden gebouw dan dat het nu waard is? Hoe betrouwbaar is de raming die gemaakt wordt?" De oppositiepartij gaf als voorbeeld de kosten voor het saneren van de asbest. In de stukken wordt gerefereerd aan een kostenraming die in 2022 is gemaakt, terwijl de kosten inmiddels gestegen zouden zijn. Janssen stelt voor om een deskundige groep de raming met elkaar te laten vergelijken. Ook vroeg hij aan de wethouder of de handbalclub geen voorkeursbehandeling krijgt. "Wat als er andere verenigingen komen?", vroeg het raadslid zich af.

Marktconforme prijs
Wethouder Nijssen liet weten van mening te zijn dat er een goede inschatting is gemaakt van de kosten. "We hebben niet bezuinigd op kwaliteit", aldus de wethouder. Het college stelt voor om De Heuf voor minimaal 20 jaar in stand te houden. Met de overname kunnen ook meer verenigingen gebruik gaan maken van het gebouw. Waar PvdA/GroenLinks bang is dat dit ten koste gaat van andere sporthallen, is de wethouder daar niet bang voor. Hij baseert zich op een onderzoek over het gebruik van de hallen in de gemeente.

De VVD mist een goede businesscase. De partij wil weten hoe de vereniging er financieel voorstaat en wat de inkomsten van de kantine zijn. De wethouder antwoordde dat er een marktconforme prijs gevraagd gaat worden.

Waardering
De coalitiepartijen, Lokaal Peel en Maas en CDA, waren minder kritisch. "Geef Bevo een kans", zo luidde de oproep van Henk Boots van Lokaal Peel en Maas. D66 sprak de waardering uit naar het college goed meegenomen te zijn in het proces.

In de raadsvergadering van 6 februari wordt een besluit genomen.

Meest gelezen

Al twee dagen opstoppingen op Napoleonsweg

De redactie | 9 jul 2024 16:11

Twee gewonden bij botsing in Panningen

De redactie | 11 jul 2024 10:40

Dak zwembad Baarlo ingestort

De redactie | 13 jul 2024 12:02

Lees ook

Kasteel de Keverberg heeft structureel extra geld nodig om overeind te blijven

Er moet structureel geld bij om Kasteel de Keverberg in Kessel overeind te houden. Anders is het fai...

Aanmeerplekken voor veerboten zwaarder beschadigd dan gedacht

De aanmeerplekken voor veerboten in Noord-Limburg zijn dusdanig zwaar beschadigd, dat het steeds moe...

Gemeente wil regeling woon- en kavelsplitsing aanpassen

De gemeente Peel en Maas wil verder met de regeling voor woning- en kavelsplitsing. Wel worden er pl...

Peel en Maas wil paspoorten gaan bezorgen

De gemeente wil in 2025 een proef starten met het thuisbezorgen van paspoorten, identiteitskaarten, ...

Financiën Peel en Maas zien er positief uit ondanks naderende ‘ravijnjaar’

Het college van Peel en Maas maakt zich geen zorgen over de spaarpot van de gemeente. De financiën ...

Positief saldo voor gemeente Peel en Maas in 2023

De gemeente sluit 2023 af met een positief saldo van ongeveer 7 miljoen euro. Dat blijkt uit de Jaar...