Panningen, Netherlands

Wethouder Nijssen: "Prioriteit bij mensen die het moeilijk hebben"

Wethouder Erik Nijssen Foto: Omroep P&M
Erik Nijssen kijkt tevreden terug op zijn eerste maanden als wethouder. De wethouder met duurzaamheid en gemeenschapsontwikkeling in zijn portefeuille gaat in de begroting geld vrijmaken voor gezinnen die zwaar worden getroffen vanwege de oplopende kosten.
Henk Janssen | 18 oktober 2022 14:22 | Aangepast op 18 oktober 2022 14:22
De oppositie in de gemeenteraad vindt dat er nauwelijks stappen zijn gemaakt. Volgens fractievoorzitter Teun Heldens (VVD) is het college op de winkel aan het passen is. PvdA/GroenLinks fractievoorzitter Annigje Primowees vindt dat er maatregelen genomen moeten worden voor gezinnen in armoede en de opvang voor vluchtelingen en statushouders.
In een gesprek met Pascal Meyer reageert wethouder Erik Nijssen. "Wij zijn behoorlijk stappen aan het maken." Zo noemt de wethouder van Lokaal Peel en Maas de opening van een duurzaamheidsloket in het Huis van de Gemeente. We hebben de WoonWijzerWinkel in Peel en Maas geopend. Dat is een eerste stap om mensen te helpen die getroffen worden in deze energiecrisis."

Gesprekken
De wethouder heeft gesprekken gevoerd met partijen die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. "Het is een gigantisch probleem waar we onze schouders onder moeten zetten. We moeten het probleem samen aanpakken." Als voorbeeld noemt Nijssen het inzetten van energiecoaches. "Als we allemaal energiecoaches op gaan leiden, is dat niet handig. Dat kunnen we beter gezamenlijk doen."

Maatregelen ondernemers
Ook voor ondernemers worden maatregelen genomen. "In de begroting staan keuzes die we gaan maken om de MKB-er te helpen." De prioriteit van het college ligt volgens de wethouder bij het helpen van mensen die het moeilijk hebben. In de begroting wordt daar geld voor vrijgemaakt.

Opvang statushouders
Kritiekpunt van PvdA/GroenLinks is dat de opvang van statushouders onder de maat is. De fractie vindt dat de gemeente meer kan doen om vluchtelingen en statushouders op te vangen. In De Update reageert Nijssen: "We doen wat we kunnen. In principe is het nooit genoeg. We hebben ook woningen nodig om mensen op te kunnen vangen. Die zijn er niet." Daarom kijkt de wethouder naar plekken waar tijdelijke woningen gerealiseerd kunnen worden. Wij vangen het hoogste aantal vluchtelingen uit Oekraine op, in vergelijking met andere gemeenten. Ook aan het huisvesten van het aantal statushouders wordt voldaan, zegt de wethouder.

Woningen
In de raadsvergadering dienden PvdA/GroenLinks en D66 een motie in om op zoek te gaan naar flexibele woningen die geschikt zijn voor verschillende doelgroepen waaronder vooral minderjarige asielzoekers. Hierover zou de gemeente in gesprek moeten gaan met het Nidos en COA. Ook wilden de partijen dat het college in gesprek zou gaan met de kernen waar de flexibele woningen zouden worden gerealiseerd. De motie werd uiteindelijk verworpen.

Meest gelezen

Dak zwembad Baarlo ingestort

De redactie | 13 jul 2024 12:02

Video: Zo stort het dak van zwembad Baarlo in

De redactie | 13 jul 2024 17:37

Al twee dagen opstoppingen op Napoleonsweg

De redactie | 9 jul 2024 16:11

Twee gewonden bij botsing in Panningen

De redactie | 11 jul 2024 10:40

Lees ook

Wethouder Nijssen benoemd tot lid Tijdelijke Commissie Asiel en Migratie

Wethouder Erik Nijssen is woensdag benoemd tot lid van de Tijdelijke Commissie Asiel en Migratie. Da...

HAL9 geopend in voormalig Experience Center

HAL9 is geopend. De hal die in het voormalige pand van het Experience Center zit, moet ervoor gaan z...

Nieuw platform organiseert duurzaamheid kijktour

Een nieuw platform wil duurzaamheid op de kaart zetten in Peel en Maas. ‘DuurƧamer Peel en Maas’ is ...

Wethouder Huijs is zwanger, Statenlid vervangt haar tijdens verlof

Wethouder Anouk Huijs (CDA) is zwanger. In september verwacht ze haar eerste kindje. Haar partij hee...

Wethouder Roelofs noemt overvol stroomnet ‘bijzonder onwenselijke situatie’

In een nieuwe aflevering van Blik op Beesel is dinsdag wethouder Marcel Roelofs te gast. Hij vertelt...

Kennismaken met de Klimaatburgemeester van Beesel

Peggy Kuipers is namens de gemeente Beesel de Klimaatburgemeester. Deze functie, die volledig los st...