Panningen, Netherlands

Puddingboterham oplossing voor patiënten met slikproblemen

Verpleegkundigen van ziekenhuis VieCuri waren het beu om patiënten met kauw- en slikproblemen telkens maar vla of pudding voor te zetten. Na een lange periode van onderzoeken, koken en proeven, is er nu een nieuw assortiment voor deze patiëntengroep. Zoals de puddingboterham.
De redactie | 21 augustus 2023 18:58 | Aangepast op 21 augustus 2023 18:58
In VieCuri zijn regelmatig patienten opgenomen met kauw- en slikproblemen. Bijvoorbeeld kwetsbare ouderen, mensen die een beroerte hebben gehad of patiënten met dementie. Vaak wordt de warme maaltijd voor hen gepureerd. Dat komt de smaakbeleving niet ten goede. Verder bevatten alternatieven zoals kwark, vla en vruchtenmousse vaak veel suikers.

Twee keer per dag vla
Evelien Peeters is neurologieverpleegkundige en werkt op de Brain Care Unit. Zij vond dat het anders moest: “De meeste mensen eten thuis ook niet alleen vla en kwark. Wij boden dit onze patiënten wel aan omdat er weinig alternatieven zijn. Een extra nadeel is dat het veel suikers bevat. Vanwege de verhoogde suikerinname moesten mensen met diabetes na het eten insuline toegediend krijgen. Dat is voor niemand wenselijk maar zeker niet voor mensen met diabetes. Al met al voelde dit niet goed.” Samen met logopedist Laura Jacobs dacht ze na over een oplossing. Laura Jacobs: “Er zijn te weinig goede en betaalbare alternatieven op de markt voor patiënten met slikproblemen. Het staat niet op de kaart, ook niet bij andere ziekenhuizen. Wat we misten is hartige, vloeibare voeding met minder suikers. Verder wilden we de presentatie aantrekkelijker te maken. Om die uitdaging op te pakken, startten we een projectteam waarin naast de verpleging en logopedie ook diëtetiek, voedingsassistenten, koks en de afdeling Foodservices zaten.”

Pudding-boterham
Evelien: “Met het projectteam zijn we gaan pionieren. We zijn zelf gaan koken, proeven en testen. Onze koks lieten al hun creativiteit erop los. En we gingen in gesprek met onze leverancier. We wilden zoveel mogelijk ‘normaal eten’ nabootsen. Zowel in smaak als hoe het eruit ziet. Zo kwamen we uit op de ‘pudding-boterham.’ Het heeft de vorm en smaak van een echte boterham. Je kunt het zelfs besmeren met groentespread, paté, smeerkaas of (suikervrije) jam. Verder bieden we een maaltijdsoep, pasta-bolognese en bami aan.”

Meest gelezen

Auto komt tot stilstand na botsing in Panningen

De redactie | 3 dec 2023 21:31

Prikkelarme zone bij Christmas Truckrun

De redactie | 4 dec 2023 10:35

Bord geplaatst om informatie te delen

De redactie | 4 dec 2023 12:15

Lees ook

Terugkijken: terugblik op dementie.. en dan?!

In september zond Omroep P&M een tweeluik uit over euthanasie. In Studio P&M bespraken enkele geïnte...

Gewonde na ongeval op A73 bij Reuver

Bij een ongeval op de A73 bij Reuver is vrijdagmiddag een persoon gewond geraakt. Het ongeluk gebeur...

Deze nummers maken kans op Limburgse Popprijs

Vijf nummers uit de regio zijn genomineerd voor de Limburgse Popprijs in de categorie 'Beste Song'. ...

Grote controle door Marechaussee op A67 en A74

De Koninklijke Marechaussee heeft donderdagavond een grote algemene controle gehouden op de A67 bij ...

Auto belandt op zijkant na botsing in Meijel

Bij een botsing tussen twee voertuigen in Meijel is donderdagavond een personenauto op de zijkant te...

Brand in straalcabine van Reuvers metaalbedrijf

Bij metaalbedrijf Thielco aan de Mariastraat in Reuver is donderdagmiddag brand uitgebroken. Deze wo...