Panningen, Netherlands

Puddingboterham oplossing voor patiënten met slikproblemen

Verpleegkundigen van ziekenhuis VieCuri waren het beu om patiënten met kauw- en slikproblemen telkens maar vla of pudding voor te zetten. Na een lange periode van onderzoeken, koken en proeven, is er nu een nieuw assortiment voor deze patiëntengroep. Zoals de puddingboterham.
De redactie | 21 augustus 2023 18:58 | Aangepast op 21 augustus 2023 18:58
In VieCuri zijn regelmatig patienten opgenomen met kauw- en slikproblemen. Bijvoorbeeld kwetsbare ouderen, mensen die een beroerte hebben gehad of patiënten met dementie. Vaak wordt de warme maaltijd voor hen gepureerd. Dat komt de smaakbeleving niet ten goede. Verder bevatten alternatieven zoals kwark, vla en vruchtenmousse vaak veel suikers.

Twee keer per dag vla
Evelien Peeters is neurologieverpleegkundige en werkt op de Brain Care Unit. Zij vond dat het anders moest: “De meeste mensen eten thuis ook niet alleen vla en kwark. Wij boden dit onze patiënten wel aan omdat er weinig alternatieven zijn. Een extra nadeel is dat het veel suikers bevat. Vanwege de verhoogde suikerinname moesten mensen met diabetes na het eten insuline toegediend krijgen. Dat is voor niemand wenselijk maar zeker niet voor mensen met diabetes. Al met al voelde dit niet goed.” Samen met logopedist Laura Jacobs dacht ze na over een oplossing. Laura Jacobs: “Er zijn te weinig goede en betaalbare alternatieven op de markt voor patiënten met slikproblemen. Het staat niet op de kaart, ook niet bij andere ziekenhuizen. Wat we misten is hartige, vloeibare voeding met minder suikers. Verder wilden we de presentatie aantrekkelijker te maken. Om die uitdaging op te pakken, startten we een projectteam waarin naast de verpleging en logopedie ook diëtetiek, voedingsassistenten, koks en de afdeling Foodservices zaten.”

Pudding-boterham
Evelien: “Met het projectteam zijn we gaan pionieren. We zijn zelf gaan koken, proeven en testen. Onze koks lieten al hun creativiteit erop los. En we gingen in gesprek met onze leverancier. We wilden zoveel mogelijk ‘normaal eten’ nabootsen. Zowel in smaak als hoe het eruit ziet. Zo kwamen we uit op de ‘pudding-boterham.’ Het heeft de vorm en smaak van een echte boterham. Je kunt het zelfs besmeren met groentespread, paté, smeerkaas of (suikervrije) jam. Verder bieden we een maaltijdsoep, pasta-bolognese en bami aan.”

Lees ook

Muziek onder de Toren Panningen

De werkgroep Cultuur in Peel en Maas organiseert wekelijks een muziekoptreden aan het Raadhuisplein ...

Lars Kersten met Oranje naar halve finale Nations Cup

Springruiter Lars Kersten uit Egchel heeft zich met TeamNL geplaatst voor de halve finales van de EF...

Tweede plek voor leerlingen De Kemp op NK Schoolhandbal

Het gemengde team van IKC De Kemp in Egchel heeft zaterdag de tweede plek behaald op het NK Schoolha...

Jeugdteams RKMSV en Neerkandia gaan samenwerken

Voetbalclubs Neerkandia uit Neerkant en RKMSV uit Meijel laten hun jeugdspelers van JO17 en JO19 van...

Minder leerlingen blijven zitten, iets meer schoolverlaters in Peel en Maas

In Peel en Maas zijn in 2023-2024 honderd leerlingen blijven zitten of terugstroomd naar een lager s...

Brandweerkorpsen uit Peel en Maas ondersteunen bij grote stalbrand in Heibloem

In Heibloem is zaterdagnacht een grote brand uitgebroken in een kippenstal. Verwacht wordt dat 50.00...