Panningen, Netherlands

Raad beslist over plannen renovatie basisscholen

De raad van Peel en Maas wil per school bepalen wat de uitvoering van de voorgenomen plannen gaat worden. De plannen zijn vastgelegd in een zogenoemd integraal huisvestingsplan (IHP) van de basisscholen in de gemeente.
Deborah Parren | 8 juni 2021 22:25 | Aangepast op 8 juni 2021 22:25
Daarin staat onder andere welke schoolgebouwen de komende jaren kunnen worden gerenoveerd of mogelijk nieuwbouw krijgen.

Verrassingen

PvdA/GroenLinks vond aanvankelijk de rol van de gemeenteraad te minimaal binnen het IHP. "Als we daarmee akkoord zouden gaan, kunnen we net als de Odaschool maanden geleden voor verrassingen komen te staan", zegt fractievoorzitter Annigje Primowees. Het amendement van de VVD en het CDA om de raad eerder te laten betrekken bij het besluit van een plan werd unaniem aangenomen.

Invulling grond

Twee moties van de VVD en PvdA/GroenLinks voor de invulling van de grond of schoolgebouwen die door de plannen vrij zouden komen, werden tijdens de raadsvergadering ingetrokken. De VVD stelde voor om op de voormalige locatie van basisschool De Pas in Helden woningen door een commerciële partij te laten bouwen voor starters en/of ouderen. Het geld dat die verkoop mogelijk zou opleveren kan dan volgens de partij gebruikt worden voor de onderwijshuisvesting. "Wat doen we als we tekort komen", vroeg CDA-fractievoorzitter John Timmermans zich af.

Moties

PvdA/GroenLinks had ook een idee om op de vrijgekomen locaties sociale woningen te laten bouwen. "Ik droom nooit van waar de VVD altijd van droomt: geld verdienen", reageert Primowees. "Voor onze partij heeft niet de prioriteit wat we verdienen en in welk potje het gestopt wordt." Beide partijen kregen door dat de moties niet op steun kon rekenen en trokken daarom de moties in.

Grondpolitiek

Volgens Primowees moet de raad samen grondpolitiek uitwerken. "Daarmee kunnen we deze moties voorkomen. Dan hoef je niet te debatteren als er vierkante centimeter grond vrijkomt over hoe dat ingevuld moet worden."


Scholen die de komende jaren in aanmerking komen voor renovatie of nieuwbouw zijn basisscholen de FavoRiet in Panningen, De Diamant in Baarlo, De Kemp in Egchel, de Liaan in Helden en de Horizon in Grashoek. Onderzoek moet uitwijzen of renovatie of nieuwbouw geschikt is. In een businesscase wordt het plan vastgelegd. De raad beslist vervolgens of dat doorgaat.

Meest gelezen

Fietser raakt gewond in Panningen

Niels van Rens | 5 dec 2022 12:55

Gemeente past GFT-inzameling aan

De redactie | 2 dec 2022 09:10

Lees ook

Geen winst, wel geluk in de liefde voor Fé

De Roggelse Fé Bolleboom is tweede geworden bij het programma Love Island. Daarmee heeft ze met haa...

Naam gezocht voor fietspad Baarlo

Baarlo Leeft en VV Baarlo zoeken een naam voor het nieuwe fietspad tussen Kuukven en de Meeren.

Fietsbonden: 'Fietspaden moeten worden verbeterd'

De gezamenlijke organisaties voor fietsers willen dat fietspaden een upgrade krijgen. Ze pleiten voo...

P&M Top 15 (week 34)

Zoals het was. Harry Styles kijkt terug op 17 weken nummer 1. Weinig artiesten die dit op hun cv er ...

Nieuwe dorpsondersteuner in Helden

Gertie Lenders wordt per 1 september de nieuwe dorpsondersteuner in Helden. Ze volgt Eva Wetsteijn o...

Trend: Je muur vol planten

Verticaal groen, het is een trend. Je ziet het op allerlei plekken, binnen én buiten. Het is je muu...