Panningen, Netherlands

Raad beslist over plannen renovatie basisscholen

De raad van Peel en Maas wil per school bepalen wat de uitvoering van de voorgenomen plannen gaat worden. De plannen zijn vastgelegd in een zogenoemd integraal huisvestingsplan (IHP) van de basisscholen in de gemeente.
Deborah Parren | 8 juni 2021 22:25 | Aangepast op 8 juni 2021 22:25
Daarin staat onder andere welke schoolgebouwen de komende jaren kunnen worden gerenoveerd of mogelijk nieuwbouw krijgen.

Verrassingen

PvdA/GroenLinks vond aanvankelijk de rol van de gemeenteraad te minimaal binnen het IHP. "Als we daarmee akkoord zouden gaan, kunnen we net als de Odaschool maanden geleden voor verrassingen komen te staan", zegt fractievoorzitter Annigje Primowees. Het amendement van de VVD en het CDA om de raad eerder te laten betrekken bij het besluit van een plan werd unaniem aangenomen.

Invulling grond

Twee moties van de VVD en PvdA/GroenLinks voor de invulling van de grond of schoolgebouwen die door de plannen vrij zouden komen, werden tijdens de raadsvergadering ingetrokken. De VVD stelde voor om op de voormalige locatie van basisschool De Pas in Helden woningen door een commerciële partij te laten bouwen voor starters en/of ouderen. Het geld dat die verkoop mogelijk zou opleveren kan dan volgens de partij gebruikt worden voor de onderwijshuisvesting. "Wat doen we als we tekort komen", vroeg CDA-fractievoorzitter John Timmermans zich af.

Moties

PvdA/GroenLinks had ook een idee om op de vrijgekomen locaties sociale woningen te laten bouwen. "Ik droom nooit van waar de VVD altijd van droomt: geld verdienen", reageert Primowees. "Voor onze partij heeft niet de prioriteit wat we verdienen en in welk potje het gestopt wordt." Beide partijen kregen door dat de moties niet op steun kon rekenen en trokken daarom de moties in.

Grondpolitiek

Volgens Primowees moet de raad samen grondpolitiek uitwerken. "Daarmee kunnen we deze moties voorkomen. Dan hoef je niet te debatteren als er vierkante centimeter grond vrijkomt over hoe dat ingevuld moet worden."


Scholen die de komende jaren in aanmerking komen voor renovatie of nieuwbouw zijn basisscholen de FavoRiet in Panningen, De Diamant in Baarlo, De Kemp in Egchel, de Liaan in Helden en de Horizon in Grashoek. Onderzoek moet uitwijzen of renovatie of nieuwbouw geschikt is. In een businesscase wordt het plan vastgelegd. De raad beslist vervolgens of dat doorgaat.

Meest gelezen

Illegale bewoning op Baarloos vakantiepark

De redactie | 17 mei 2022 18:23

Stormschade Helden: takken breken af

De redactie | 19 mei 2022 16:38

Lichaam aangetroffen in uitgebrande auto

De redactie | 23 mei 2022 08:25

Hevige rookontwikkeling in Maasbree

De redactie | 22 mei 2022 08:52

Lees ook

Testbus blijft in Panningen

De testbus van de GGD in Panningen bij het Huis van de Gemeente blijft zeker tot 17 januari staan. D...

Nieuwe poging om tractoren toe te laten op N277

De gemeente wil opnieuw aan de provincie voorstellen om tractoren toe te laten op de N277 tussen Maa...

Bevo Hc wint van Hasselt

Bevo HC heeft zaterdag in Hasselt met scherp geschoten tegen Initia Hasselt. De zwakke Belgen werden...

VNG roept gemeenten op informatie met Russen te blijven delen

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft naar alle gemeenten een brief gestuurd waarin staat ...

De verkiezingen volg je bij Omroep P&M

Omroep P&M volgt de gemeenteraadsverkiezingen van Peel en Maas en Beesel op de voet. Met elke dag ni...

Terugkijken: Het Slotedebat Peel en Maas

De lijsttrekkers van Peel en Maas gingen dinsdagavond nog een keer in debat in DOK6. In het slotdeba...