Panningen, Netherlands

Raad beslist over plannen renovatie basisscholen

De raad van Peel en Maas wil per school bepalen wat de uitvoering van de voorgenomen plannen gaat worden. De plannen zijn vastgelegd in een zogenoemd integraal huisvestingsplan (IHP) van de basisscholen in de gemeente.
Deborah Parren | 8 juni 2021 22:25 | Aangepast op 8 juni 2021 22:25
Daarin staat onder andere welke schoolgebouwen de komende jaren kunnen worden gerenoveerd of mogelijk nieuwbouw krijgen.

Verrassingen

PvdA/GroenLinks vond aanvankelijk de rol van de gemeenteraad te minimaal binnen het IHP. "Als we daarmee akkoord zouden gaan, kunnen we net als de Odaschool maanden geleden voor verrassingen komen te staan", zegt fractievoorzitter Annigje Primowees. Het amendement van de VVD en het CDA om de raad eerder te laten betrekken bij het besluit van een plan werd unaniem aangenomen.

Invulling grond

Twee moties van de VVD en PvdA/GroenLinks voor de invulling van de grond of schoolgebouwen die door de plannen vrij zouden komen, werden tijdens de raadsvergadering ingetrokken. De VVD stelde voor om op de voormalige locatie van basisschool De Pas in Helden woningen door een commerciële partij te laten bouwen voor starters en/of ouderen. Het geld dat die verkoop mogelijk zou opleveren kan dan volgens de partij gebruikt worden voor de onderwijshuisvesting. "Wat doen we als we tekort komen", vroeg CDA-fractievoorzitter John Timmermans zich af.

Moties

PvdA/GroenLinks had ook een idee om op de vrijgekomen locaties sociale woningen te laten bouwen. "Ik droom nooit van waar de VVD altijd van droomt: geld verdienen", reageert Primowees. "Voor onze partij heeft niet de prioriteit wat we verdienen en in welk potje het gestopt wordt." Beide partijen kregen door dat de moties niet op steun kon rekenen en trokken daarom de moties in.

Grondpolitiek

Volgens Primowees moet de raad samen grondpolitiek uitwerken. "Daarmee kunnen we deze moties voorkomen. Dan hoef je niet te debatteren als er vierkante centimeter grond vrijkomt over hoe dat ingevuld moet worden."


Scholen die de komende jaren in aanmerking komen voor renovatie of nieuwbouw zijn basisscholen de FavoRiet in Panningen, De Diamant in Baarlo, De Kemp in Egchel, de Liaan in Helden en de Horizon in Grashoek. Onderzoek moet uitwijzen of renovatie of nieuwbouw geschikt is. In een businesscase wordt het plan vastgelegd. De raad beslist vervolgens of dat doorgaat.

Meest gelezen

Geschokte reacties na overlijden Maasbreese

De redactie | 16 feb 2024 14:29

Panningse lingeriewinkel opent tweede vestiging

Youri Buis | 15 feb 2024 15:12

Politie zoekt getuigen na woninginbraak in Egchel

Niels van Rens | 18 feb 2024 14:56

Lees ook

Tweede verkeersproef in centrum Panningen gestart

Zes weken lang een gewijzigde verkeerssituatie in het centrum van Panningen. De kruising Raadhuisstr...

Switch gaat buitenevenement organiseren op Koningsdag

Op Koningsdag wordt er op de parkeerplaats van Switch in Helden voor het eerst een buitenevenement g...

Rochelle Visser uit Reuver staat in finale Miss Teen Limburg

Aankomend weekend staat de 15-jarige Rochelle Visser in de finale van de Miss Teen Limburg verkiezin...

De Internationale Moedertaaldag: De leukste woorden uit ons Limburgs dialect

Het is 21 februari en dat betekent dat het de Internationale Moedertaaldag is. Omroep P&M ging met d...

Zo komt het nieuwe pand op de plek van Theelen eruit te zien

Het voormalige pand van Theelen in Panningen wordt vervangen door een winkelpand en appartementen. B...

Woningprijzen het hardst gestegen in gemeente Beesel

De woningprijzen in de gemeente Beesel zijn in 2023 als hardst gestegen van heel Limburg. Dat meldt ...