Panningen, Netherlands

Raad: partijen moeten samen uit terraskwestie komen

De verkoop van het Maasterras in Kessel heeft de afgelopen tijd heel wat stof doen opwaaien. De Stichting MFA en de eigenaren van B&B Het Raadhuys in Kessel moeten er samen uit zien te komen.
Deborah Parren | 22 december 2021 17:09 | Aangepast op 22 december 2021 17:09
Dat vindt de raad die er dinsdagavond over sprak in de raadsvergadering.

Signaal

Het onderwerp stond niet op de agenda, maar werd toch besproken omdat het CDA en Lokaal Peel&Maas een motie hadden ingediend. De partijen wilden eigenlijk dat er een extern onderzoek kwam hoe het gehele Maasterras bij het hernieuwde gemeenschapshuis kan blijven. Het college en MFA Kessel lieten eerder al een juridisch onderzoek uitvoeren. "Het verschil tussen de twee eerdere juridische adviezen en van het college zelf het MFA Kessel is dat we met deze motie duidelijk het signaal meegeven dat het terras behouden moet worden voor Kessel", verklaart CDA-raadslid Roel Boots. "Het onderzoek moet leiden om op een zakelijke manier tot een werkbare oplossing te komen", legt Saskia Vervoort, raadslid van Lokaal Peel&Mas uit.

Verbaasd

Vooral de VVD was kritisch op de strekking van de motie. "Ik ben verbaasd dat jullie een motie indienen", reageerde raadslid Teun Heldens. Volgens hem spreken de partijen daarmee hun wantrouwen uit richting het college. "Voor ons is het meer dan voldoende als we een toezegging krijgen van het college om met beide partijen te praten en er proberen uit te komen."

Intentieovereenkomst

In 2014 tekende de gemeente een intentieovereenkomst met de eigenaren van de B&B Het Raadhuys. "Onze gasten hechten waarde aan privacy en geen geluidsoverlast. Dat hebben we proberen te borgen in de blijkbaar discutabele overeenkomst", vertelt Theo Peeters, eigenaar van de B&B, die tijdens de raadsvergadering insprak. "Begin 2019 zijn we met de toenmalige wethouder en ambtenaar rond de tafel gaan zitten om te praten over de grenscorrectie." Het college is nu voornemens om zich te houden aan de intentieovereenkomst en een deel van het terras te verkopen aan de naastgelegen B&B. "Het getuigt van behoorlijk bestuur als de intentie gestand wordt gedaan", reageerde het college eerder.

Gemeente regie

Toch zien veel Kesselnaren volgens burgerinitiatief MFA graag dat het gehele Maasterras bij De Paort blijft horen. Het burgerinitiatief klom onlangs in de pen om hun onbegrip en zorg te uiten. "Met de intentieverklaring is in feite de kiem gelegd van het huidig conflict", zegt Pierre Franssen, een van de vier initiatiefnemers van het burgerinitiatief. "Wij stellen dat het geen probleem tussen de MFA en B&B is, maar de gemeente de regie hier over heeft. Wij denken dat Peel en Maas zelf het probleem heeft gecreëerd en dat moet oplossen."

Simpel compromis

Raf Janssen van PvdA/GroenLinks is van mening dat het college moet regelen dat het terras bij gemeenschapshuis De Paort moet blijven. "Tenzij er instemming is voor een passend alternatief." Volgens B&B-eigenaar Peeters is het uitgangspunt om alleen samen tot een oplossing te komen. "Er is een simpel compromis: op het moment dat er een grenscorrectie komt, neemt het aantal vierkante meters van het terras bij De Paort af. Dat kan gecompenseerd worden door achter het gemeenschapshuis richting de Maas uit te breiden in het verlengde van het gebouw."

Oplossingsrichtingen

Wethouder Paul Sanders gaf aan dat er in november nog een gesprek is geweest tussen Stichting MFA, de eigenaren van de B&B en de gemeente. "Dat was constructief. Ze hebben beide oplossingsrichtingen aangeboden in de gesprekken." De wethouder benadrukt dat er pas sprake is van verkoop als de vernieuwbouw van De Paort klaar is. "Er is nu geen haast met de verkoop, want het is geen verkoop. Dat is pas aan de orde als het MFA is opgeleverd."

De reactie van de portefeuillehouder was voor Lokaal Peel&Maas reden om de motie in te trekken. Maar de boodschap vanuit de politiek richting het college blijft duidelijk: zorg dat de partijen samen tot een oplossing komen.

Meest gelezen

Politie zoekt vermiste vrouw

De redactie | 27 sep 2022 15:51

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Lees ook

Stichting zamelt aggregaten in voor Oekraïne

Stichting Maasbree Wolsztyn is een inzamelingsactie gestart voor inwoners van de gemeente Lityn in O...

Terugkijken: Politiek Café Beesel

In het eerste Politiek Café stonden de thema's toerisme en zorg centraal. Alle partijen deelden hun...

Varkens omgekomen na val in gierput

Twee varkens zijn dinsdagavond overleden na een val in een gierput in Meijel.

School Beesel zorgt voor discussie in Politiek Café

De keuze over de nieuwe school leverde opnieuw discussie op in het Politiek Café. Maandag in de raa...

Voormalige camping en groepswoningen opvanglocaties Oekraïners

In twee groepswoningen in Maasbree en op een voormalige camping in Meijel worden Oekraïense vluchte...

CDA aan zet bij onderhandelingen voor college Beesel

Het CDA is de grootste partij in Beesel. Hoe gaat de coalitie eruit zien? De partij van Anouk Huijs ...