Panningen, Netherlands

Raad wil woningbouw bij kindcentrum Meijel

De gemeenteraad van Peel en Maas wil dat er woningen worden gerealiseerd bij het kindcentrum in Meijel.
Deborah Parren | 9 februari 2021 21:55 | Aangepast op 9 februari 2021 21:55
Het college heeft de opdracht gekregen om te onderzoeken wat de woonbehoeften van de inwoners zijn. In een motie daarover van de VVD, Lokaal Peel en Maas, CDA en AndersNu staat dat de bomen op het perceel wel behouden moeten blijven. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen.

Bij het centrum van Meijel is de bouw van een nieuw kindcentrum in volle gang. Het omliggende terrein moet op de schop, na de sloop van de oude school. Het college stelde voor om 48 parkeerplaatsen te realiseren op de Kerkstraat en een voet- fietspad aan te leggen met hagen. Ook staat een centrale waterbuffer in het plan genoemd. Verder zouden 35 bomen gerooid moeten worden en 91 nieuwe aangeplant.

Het gaat om een kostenplaatje van 739.200 euro. Met dit voorstel stemden de partijen unaniem voor.

Aangezien de oude school veel grond terug heeft gegeven aan de gemeente, zien de partijen de mogelijkheid om daar huizen te realiseren. De VVD heeft de suggestie om woningen voor ouderen te bouwen. "Ouderen wonen vaak nog in starterswoningen. Als er kleinere woningen worden gebouwd, worden deze aan ouderen verkocht. Hun woningen komen dan weer op de markt voor starters. Dan vang je twee vliegen in één klap", redeneert Teun Heldens, fractievoorzitter VVD.

Lokaal Peel en Maas heeft de voorkeur voor de bouw van sociale woningen. "Maar het woonaanbod is het allerbelangrijkste", zegt raadslid Rob Willems. "Ons nadrukkelijk verzoek is om sociale woningbouw mee te nemen in de opties." CDA vindt dat er breder moet worden gekeken, dus ook naar starters en huurders.

Volgens PvdA/GroenLinks wordt de finishing touch bij de voorstellen erafgehaald. "Huurwoningen zullen een kind van de rekening worden", refereert raadslid Raf Janssen aan de suggestie van de VVD. "Mensen in Meijel die aangewezen zijn op huurwoningen of verder van het centrum wonen, vissen met dat plan achter het net. Wij kiezen nadrukkelijk voor sociale woningbouw, zodat mensen met een kleine portemonnee ook in het centrum van Meijel kunnen wonen en een mooie combinatie tussen jong en oud ontstaat."

Wethouder Paul Sanders van financiën en economie geeft aan dat de partijen er nog iets van kan vinden als het college met de mogelijkheden voor woningbouw komt. De VVD hoopt dat er voor het zomerreces een voorstel met mogelijke woningbouwontwikkelingen ligt.

Lees ook

Gemeente vraagt mening inwoner over Laefplein Maasbree

De gemeente organiseert op donderdagavond 14 maart een inloopbijeenkomst over de invulling van de op...

Podcast: Dit was de week

Het nieuws van de komst van een opvanglocatie voor asielzoekers domineerde deze week het nieuws. Met...

Annigje Primowees reageert op noodopvang: “Angst voor het onbekende”

Deze week werd bekend dat op het terrein van KaFra Housing aan de Middenpeelweg in Maasbree, naast d...

Dit zie je vanavond in Studio P&M

In Studio P&M praat Pascal Meyer vanavond met fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks Annigje Primowee...

Winkel Coolen-Pluijm gaat dicht, webshop blijft

De winkel van Coolen-Pluijm gaat alsnog haar deuren sluiten. Dat schrijft Meijel24.

Raad buigt zich pas eind van het jaar over uitbreiding Egchelse stallen

De besluitvorming over de uitbreiding van een varkenshouderij met 25.000 varkens in Egchel loopt ver...