Panningen, Netherlands

Raad wil woningbouw bij kindcentrum Meijel

De gemeenteraad van Peel en Maas wil dat er woningen worden gerealiseerd bij het kindcentrum in Meijel.
Deborah Parren | 9 februari 2021 21:55 | Aangepast op 9 februari 2021 21:55
Het college heeft de opdracht gekregen om te onderzoeken wat de woonbehoeften van de inwoners zijn. In een motie daarover van de VVD, Lokaal Peel en Maas, CDA en AndersNu staat dat de bomen op het perceel wel behouden moeten blijven. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen.

Bij het centrum van Meijel is de bouw van een nieuw kindcentrum in volle gang. Het omliggende terrein moet op de schop, na de sloop van de oude school. Het college stelde voor om 48 parkeerplaatsen te realiseren op de Kerkstraat en een voet- fietspad aan te leggen met hagen. Ook staat een centrale waterbuffer in het plan genoemd. Verder zouden 35 bomen gerooid moeten worden en 91 nieuwe aangeplant.

Het gaat om een kostenplaatje van 739.200 euro. Met dit voorstel stemden de partijen unaniem voor.

Aangezien de oude school veel grond terug heeft gegeven aan de gemeente, zien de partijen de mogelijkheid om daar huizen te realiseren. De VVD heeft de suggestie om woningen voor ouderen te bouwen. "Ouderen wonen vaak nog in starterswoningen. Als er kleinere woningen worden gebouwd, worden deze aan ouderen verkocht. Hun woningen komen dan weer op de markt voor starters. Dan vang je twee vliegen in één klap", redeneert Teun Heldens, fractievoorzitter VVD.

Lokaal Peel en Maas heeft de voorkeur voor de bouw van sociale woningen. "Maar het woonaanbod is het allerbelangrijkste", zegt raadslid Rob Willems. "Ons nadrukkelijk verzoek is om sociale woningbouw mee te nemen in de opties." CDA vindt dat er breder moet worden gekeken, dus ook naar starters en huurders.

Volgens PvdA/GroenLinks wordt de finishing touch bij de voorstellen erafgehaald. "Huurwoningen zullen een kind van de rekening worden", refereert raadslid Raf Janssen aan de suggestie van de VVD. "Mensen in Meijel die aangewezen zijn op huurwoningen of verder van het centrum wonen, vissen met dat plan achter het net. Wij kiezen nadrukkelijk voor sociale woningbouw, zodat mensen met een kleine portemonnee ook in het centrum van Meijel kunnen wonen en een mooie combinatie tussen jong en oud ontstaat."

Wethouder Paul Sanders van financiën en economie geeft aan dat de partijen er nog iets van kan vinden als het college met de mogelijkheden voor woningbouw komt. De VVD hoopt dat er voor het zomerreces een voorstel met mogelijke woningbouwontwikkelingen ligt.

Meest gelezen

Botsing in Maasbree: bromfietser gewond

De redactie | 23 jun 2022 17:40

OLS Meijel trapt af met vriendentreffen

De redactie | 25 jun 2022 16:10

Lees ook

Gemeente Peel en Maas steunt Oekraïners

Het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en de nieuwe partij D66 Peel en Maas heb...

Baarlo weer succesvol

Baarlo heeft donderdag ook haar derde inhaalwedstrijd gewonnen. In de 3e klasse C wist Baarlo in Osp...

IVN Helden zoekt nieuw clubgebouw

Het IVN Helden is naarstig op zoek naar een eigen ruimte. De vereniging voor natuureducatie heeft mo...

In gesprek met de lijsttrekker: Rian Janssen

Rian Janssen is de lijsttrekker van Samen Verder in de gemeente Beesel. Vier jaar geleden deed de pa...

Hier kun je in Beesel stemmen

We mogen weer naar de stembus om een rood bolletje in te kleuren. Aan de hand van de stemmen wordt e...

''Voor elke inwoner een boom''

In Kessel en Kessel-Eik wordt medio april gestart met het planten van de bomen uit het 7.319-Bomenpl...