Panningen, Netherlands

Recept van de maand: Fruitcrumble

Heerlijke fruitcrumble Foto: Ingrid Houtakkers
Elke maand presenteert Ingrid in "Dwars Door Limburg" een recept. Deze maand een fruitcrumble met appels.
De redactie | 5 september 2022 15:18 | Aangepast op 5 september 2022 15:18
Lekker op een feestje, bij een kopje koffie of thee of zelfs af en toe als ontbijt!
Ingrediënten en benodigdheden:
  • 100 gram zacht fruit, zoals blauwe bessen, aardbeien of bramen bijvoorbeeld. Het mag ook zacht fruit uit de diepvries zijn (zonder toegevoegd suiker!)
  • 50 gram kersen (vers of uit de diepvries)
  • ½ appel
  • 2 theelepels kaneel
  • 30 gram havermout
  • 30 gram amandelmeel
  • 5 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 2 eetlepels honing of agavesiroop.
  • 1 bakvorm 20 cm doorsnee

Bereiding:
· Stap 1:
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Rasp de appel en meng deze samen met het zacht fruit en 1 theelepel kaneel in een kom. Laat dit even staan.
Gebruik je alleen appel? Snij dan kleine stukjes van de appel en meng met de kaneel.

· Stap 2:
Neem een andere kom en meng daarin de havermout, het amandelmeel, de gesmolten kokosolie, 2 eetlepels honing en 1 theelepel kaneel. Voeg eventueel een snufje zout toe. Meng dit net zo lang totdat er een plakkerig, kruimelig deeg ontstaat.

· Stap 3:
Neem een gesloten bakvorm die niet kan lekken. Verdeel het fruit over de bodem en strooi het deeg eroverheen. Verdeel dit gelijkmatig. Bak de crumble ongeveer 30 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudgeel begint te worden.
Laat het even afkoelen zodat je het lauwwarm kunt uitserveren.

Lekker bakkie koffie:
De ideale watertemperatuur is tussen de 92 en 96 °C. Dus als je water kookt, laat dit dan even afkoelen. Kokend water verbrandt de koffie. En dan... 5 keer schenken!

1. Neem een filter en spoel deze schoon met water. Hierdoor is je koffiekopje meteen voorverwarmd. Gooi het water daarna uiteraard weg.
2. Leg het filterzakje erin en giet hier ook eerst wat water overheen.
3. Voeg de koffie toe en schenk hier overheen een klein beetje water zodat er voldoende zuurstof bij kan komen om te "bloemen". Er kunnen wat luchtbelletjes te zien zijn.
4. Wanneer het water doorgelopen is schenk je weer wat water over de koffie heen, doe dit in een cirkeltje zodat je alle koffie raakt.
5. Herhaal stap 4 nog een keer zodat je koffiekopje goed gevuld is.

Meest gelezen

Auto rijdt geparkeerde auto aan

De redactie | 27 sep 2023 09:14

Bregje maakt kunst van placenta's

De redactie | 29 sep 2023 17:16

Aniek Mommers zendt liedje in voor Songfestival

De redactie | 2 okt 2023 16:27

Lees ook

Terugkijken: Dwars Door Limburg (21 september)

In weer een nieuwe aflevering van Dwars Door Limburg ontvangt Nic Kortenoeven drie experts in de stu...

Terugkijken: Dwars Door Limburg (14 september)

In een nieuwe aflevering van Dwars Door Limburg staan Lizette Hilkens en Joost Blokland aan de desk ...

Mode, monumenten en meer in Dwars Door Limburg

Het was de zomer van de Barbiefilm. Waarom draagt Meghan Markle altijd te kleine schoenen? En dragen...

Terugkijken: Dwars Door Limburg (31 augustus)

In de eerste uitzending van het nieuwe seizoen staan de vaste experts Karin en Anneke bij Ruud aan d...

Zomerspecial Dwars door Limburg over erfgoed

Vaak denken mensen dat het om monumenten en wat oude spullen gaat, maar het is breder. Archieven, ar...

Bea Beumers wandelde van Panningen naar Santiago de Compostella

Te voet van Panningen naar Santiago de Compostella in het noordwesten van Spanje. Het klinkt misschi...