Panningen, Netherlands

Recept van de maand: Fruitcrumble

Heerlijke fruitcrumble Foto: Ingrid Houtakkers
Elke maand presenteert Ingrid in "Dwars Door Limburg" een recept. Deze maand een fruitcrumble met appels.
De redactie | 5 september 2022 15:18 | Aangepast op 5 september 2022 15:18
Lekker op een feestje, bij een kopje koffie of thee of zelfs af en toe als ontbijt!
Ingrediënten en benodigdheden:
  • 100 gram zacht fruit, zoals blauwe bessen, aardbeien of bramen bijvoorbeeld. Het mag ook zacht fruit uit de diepvries zijn (zonder toegevoegd suiker!)
  • 50 gram kersen (vers of uit de diepvries)
  • ½ appel
  • 2 theelepels kaneel
  • 30 gram havermout
  • 30 gram amandelmeel
  • 5 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 2 eetlepels honing of agavesiroop.
  • 1 bakvorm 20 cm doorsnee

Bereiding:
· Stap 1:
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Rasp de appel en meng deze samen met het zacht fruit en 1 theelepel kaneel in een kom. Laat dit even staan.
Gebruik je alleen appel? Snij dan kleine stukjes van de appel en meng met de kaneel.

· Stap 2:
Neem een andere kom en meng daarin de havermout, het amandelmeel, de gesmolten kokosolie, 2 eetlepels honing en 1 theelepel kaneel. Voeg eventueel een snufje zout toe. Meng dit net zo lang totdat er een plakkerig, kruimelig deeg ontstaat.

· Stap 3:
Neem een gesloten bakvorm die niet kan lekken. Verdeel het fruit over de bodem en strooi het deeg eroverheen. Verdeel dit gelijkmatig. Bak de crumble ongeveer 30 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudgeel begint te worden.
Laat het even afkoelen zodat je het lauwwarm kunt uitserveren.

Lekker bakkie koffie:
De ideale watertemperatuur is tussen de 92 en 96 °C. Dus als je water kookt, laat dit dan even afkoelen. Kokend water verbrandt de koffie. En dan... 5 keer schenken!

1. Neem een filter en spoel deze schoon met water. Hierdoor is je koffiekopje meteen voorverwarmd. Gooi het water daarna uiteraard weg.
2. Leg het filterzakje erin en giet hier ook eerst wat water overheen.
3. Voeg de koffie toe en schenk hier overheen een klein beetje water zodat er voldoende zuurstof bij kan komen om te "bloemen". Er kunnen wat luchtbelletjes te zien zijn.
4. Wanneer het water doorgelopen is schenk je weer wat water over de koffie heen, doe dit in een cirkeltje zodat je alle koffie raakt.
5. Herhaal stap 4 nog een keer zodat je koffiekopje goed gevuld is.

Meest gelezen

Joost en Jopie maken showroom van woonkamer

De redactie | 29 sep 2022 15:35

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Politie zoekt vermiste vrouw

De redactie | 27 sep 2022 15:51

Achterruit van auto aan diggelen geslagen

De redactie | 3 okt 2022 09:27

Lees ook

Badmode, Oekraïne en boeken

In Dwars Door Limburg bespreken experts wekelijks het laatste nieuws op het gebied van mode, lifesty...

Dwars Door Limburg: Minicollege Kunst & Politiek

In de aflevering van Dwars Door Limburg van deze week geeft Hanneke een minicollege over kunst en po...

Dwars Door Limburg over lingerie en boeken

Wat zijn de trends op het gebied van ondergoed voor dames en heren? Nathalja zoekt het uit in een ni...

Dwars Door Limburg: Museum W, films en bootcamp

In Dwars Door Limburg bespreken experts elke week het laatste nieuws op het gebied van kunst, cultuu...

Nieuw seizoen Dwars Door Limburg

Omroep P&M start donderdag met het uitzenden van een nieuw seizoen van Dwars Door Limburg. Elke uitz...

Dwars Door Limburg: Molens, Meiden en films

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen bespreekt Roger de nieuwste films, ontdekt Karin de w...