In haar eerste toespraak benadrukte Borgers dat samenwerking belangrijk gaat zijn en dat ze graag een verbindende rol wil vervullen. Daarnaast geeft de nieuwe dijkgraaf er een te willen zijn voor alle Limburgers. “We hebben elkaar nodig. Zowel in regionaal als in euregionaal verband. Niet alleen tijdens perioden met wateroverlast, maar ook als het gaat om het verbeteren van de waterkwaliteit”, vertelt Borgers.
Uitdagingen
Gouverneur Emile Roemer had dit in zijn toespraak ‘mooie uitdagingen’ genoemd op het gebied van water in Limburg, die de nieuwe dijkgraaf samen met bestuurders, medewerkers en partners op mag pakken. “Want water is een dynamisch onderwerp dat leeft en continu aandacht vraagt,” aldus de gouverneur.
Samenwerken
Om de ruimte her in te richten, is het nodig om ieders perspectief te kennen. Daarom trekt de nieuwe dijkgraaf de komende maanden door Limburg heen. “Met collega-overheden, agrariërs, het bedrijfsleven en terreinbeheerders. Ook de inwoners van Limburg kunnen hun steentje bijdragen door de dijkwacht te zijn of hun tuin anders in te richten”, zei ze na de installatie als dijkgraaf.
Eerdere ervaring
De 54-jarige Borgers werd in november door het algemeen bestuur voorgedragen als dijkgraaf van Waterschap Limburg. Ze was tot voor kort organisatie-adviseur bij bureau Roel & Jasper. Daarvoor vervulde zij diverse functies in het publieke domein.