Panningen, Netherlands

Schoolbesturen blij: 'Maar scholen open gebeurt niet zomaar'

Negen schoolbesturen in Noord-Limburg zijn blij dat maandag de scholen weer open mogen. Toch moeten ouders zich volgens hen realiseren dat dit niet 'gewoon' of 'zomaar' gebeurt, omdat er een aantal restricties gelden.
Deborah Parren | 3 februari 2021 17:11 | Aangepast op 3 februari 2021 17:11
Dat zegt Roel Versleijen, directeur-bestuurder van Akkoord! Primair Onderwijs tegen Omroep P&M. Samen met acht andere schoolbesturen stuurde zij woensdag een brief naar alle ouders en verzorgers.

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge lieten dinsdagavond in een persconferentie weten dat de basisscholen en kinderopvangcentra vanaf 8 februari onder strikte voorwaarden open mogen. "Ouders die een vitaal beroep hebben moeten zich goed realiseren dat ze in de loop van de dag een telefoontje kunnen krijgen om hun kind van school te halen, omdat een klas in quarantaine moet", legt Versleijen uit.

Een hele klas en de leraar moeten namelijk in thuisquarantaine als een leerling besmet blijkt te zijn. "Er is dan geen noodopvang meer, dus dan moeten de ouders zelf iets inrichten." Volgens Versleijen zijn er ook bij de leraren van 93 scholen in primair en speciaal onderwijs in de gemeenten Peel en Maas, Beesel, Horst aan de Maas, Venlo en Venray zorgen over de maatregel. "Hoe gaan we dat in de praktijk doen als 1 kindje in de klas ziek is. En hoe zit dat met een broertje en zusje van een besmet kind. Het zijn praktische vragen die boven de markt zweven. We hopen de komende dagen duidelijkheid over te kunnen geven."

De directeur-bestuurder van Akkoord! Primair Onderwijs zegt dat er aan de schoolbesturen veel ruimte is gelaten om de eigen verantwoordelijkheid te nemen bij de openstelling. "We willen als negen schoolbesturen wel gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen. Het zou vreemd zijn als kinderen van verschillende scholen samen spelen en andere verhalen hebben over de gang van zaken op school." Daarom hebben de schoolbesturen de koppen bij elkaar gestoken en gezamenlijk de brief opgesteld.

Een van de zaken waar de schoolbesturen zich nog over moeten buigen zijn de sneltesten. Leraren komen in aanmerking voor sneltesten, maar hoe en wat is nog onduidelijk.

De schoolbesturen hebben wel besloten om alle leerlingen naar de scholen te laten komen en niet te werken in verschillende groepen of cohorten. "Dan werk je 's ochtends met een helft en 's middags met de andere helft van de groep. Dan zit je nog vast aan de noodopvangen. De aantallen die je nu hebt, heb je nog steeds met dezelfde werkdruk en met een lager rendement. Het is nu wel maatwerk per school, want de fysieke ruimte is bij de ene school anders bij de ander."

Ondanks de uitdagingen zijn de leraren, ouders en kinderen volgens Versleijen vooral blij dat de scholen opengaan. "Het is nergens zo goed georganiseerd als in klaslokalen. Het is lovenswaardig hoe het afstandsonderwijs is gedaan, maar het blijft second best." De directeur-bestuurder merkt dat het thuisonderwijs een wissel heeft getrokken op veel gezinnen. Ook klinkt landelijk het geluid dat de leerlingen veel achterstand hebben opgelopen. Binnen de besturen zijn ze van mening dat er een vertraging is. "Maar dat de achterstand de komende jaren niet in te halen is, is niet aan de orde. Een inhaalslag is wel aan de orde. Het wordt alle zeilen bijzetten."

Versleijen doet verder nog een beroep op de ouders om alle geldende maatregelen goed na te leven. "Als één kind positief test, betekent het iets voor de klas. Het is een kwetsbare situatie en daar moeten we zorgvuldig mee omspringen. Daarom de oproep om in gezamenlijkheid te zorgen dat we zo lang en goed mogelijk onderwijs aan kinderen te kunnen bieden." 

Bron foto: iStock

Meest gelezen

DES Group neemt Regio Service over

De redactie | 30 nov 2023 13:55

Bouw woningen Raadhuisstraat gestart

De redactie | 1 dec 2023 15:23

Lees ook

Auto komt tot stilstand na botsing in Panningen

Een auto is zondagavond tegen een plantenbak in het centrum van Panningen gebotst. Dat gebeurde iets...

Eerste sneeuw van december: strooiwagens op pad

De winter lijkt echt zijn aangebroken door de sneeuwval van zondagavond. De regio werd bedekt met ee...

‘Honden worden vergiftigd in Meijel’

Michaela Jacobs is kapot van verdriet. Ze schrijft op Facebook dat haar honden zijn vergiftigd. Dat ...

Uitslagen voetbal: Helden wint

Onder koude omstandigheden stond zondag weer een speelronde bij het amateurvoetbal op het programma.

Tweede overwinning van seizoen voor Peelpush

De volleybalvrouwen van Peelpush uit Meijel hebben met 1-3 gewonnen van Dynamo, waarmee ze hun tweed...

Ut P&M Hoés: Wie kan er een hart onder de riem gebruiken?

De feestdagen komen er weer aan. Een periode waarin we terugkijken op het afgelopen jaar. Een jaar m...