Panningen, Netherlands

Sterke toename zonnepanelen in Peel en Maas

Huishoudens in Peel en Maas produceren steeds meer zonnestroom, zo blijkt uit gegevens van het CBS. Steeds meer woningeigenaren leggen zonnepanelen op het dak en deze wekken bij elkaar steeds meer stroom op.
Bart Nelissen | 25 september 2020 15:40 | Aangepast op 25 september 2020 15:40
Het totale vermogen van de zonnepanelen op woningen in Peel en Maas was vorig jaar 17.637 kW. Een groei van 39% ten opzichte van 2018. Dit komt overeen met het energieverbruik van circa 4700 huishoudens.

Sinds 2017 is het aantal woningen met zonnepanelen in Peel en Maas toegenomen met 97%. In 2017 waren er nog 2.271 particuliere zonnepanelen-installaties. In 2018 groeide dit naar 3.286 installaties en vorig jaar waren er maar liefst 4.477 woningen met zonnepanelen. Op dit moment heeft 24% van de woningen in Peel en Maas zonnepanelen, blijkt uit onderzoek van www.zonnepanelenrevolutie.nl.

Ook bedrijven wekken steeds meer zonnestroom op, mede door de aanleg van zonneparken. Het bedrijfsleven in Peel en Maas was vorig jaar goed voor 18.950 kW aan zonvermogen. Dat is 175% meer dan in 2018 (6.901 kW) en 300% meer dan in 2017 (4.740 kW).

Peel en Maas is overigens niet de enige regio waar zonnestroom populair is. Vorig jaar groeide het opgestelde vermogen aan zonnepanelen met 4.609 megawatt naar 6.874 megawatt. Een groei van ruim 49%. De toename is groter bij bedrijven (59%) dan bij woningen (35%). Dit komt vooral door de aanleg van zonneparken.

Redenen voor de opmars van zonnepanelen zijn dalende prijzen van de installaties en een een stijgend vermogen per paneel. Dit resulteert in een kortere terugverdientijd. Trends als elektrisch rijden, gasvrij wonen en meer thuiswerken zorgen er bovendien voor dat de vraag naar elektriciteit toeneemt. Daarnaast is er ook hulp vanuit de overheid. Consumenten kunnen de BTW over de aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen via de Belastingdienst.

Lees ook

WML stopt tijdelijk met drinkwater halen uit de Maas

WML stopt uit voorzorg met het halen van drinkwater uit Maaswater. Dit omdat er een onbekende stof i...

P&M Top 15 (week 27)

Inmiddels is duidelijk dat As it was een nummer 1-hit met een lange adem is. Voor de Britse zanger k...

Vrijdag: 1 jaar na hoogwater

Het is vrijdag precies één jaar geleden dat de regio werd opgeschrikt door het hoogwater. De piek ...

Auto in de struiken: automobilist spoorloos

Een auto is in de nacht van zaterdag op zondag in de struiken beland op de Lange Heide in Maasbree.

Wethouder Anouk Huijs: "Ik zit hier met een missie"

Anouk Huijs zit helemaal op haar plek als wethouder van de gemeente Beesel. Dat zegt ze in een inter...

''Bel ouderen tijdens je vakantie"

Het ministerie van ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport roept Limburgers op om op vakant...