Panningen, Netherlands

Tegelse regisseur vertelt in Panningse bioscoop over nieuwe film

Still uit de film Foto: Dutch Film Works
Als kind kwam Ben Verbong vaak in Panningen. "Als kind kwam ik hier met mijn vader toen ik zes was. Het was een heel andere wereld. Ik kende de natuur niet en de boerderijen. Het was heel speciaal. Hier woonde familie van mij. Nu woont familie van mijn vrouw hier."
De redactie | 30 maart 2023 16:33 | Aangepast op 30 maart 2023 16:33
In gesprek met Omroep P&M vertelt hij over de film 'Toen ik je zag', zijn eerste Nederlandse film in ruim 25 jaar. De Tegelse regisseur maakte veel films in Duitsland. "Dat was een mooie tijd. Films maken leer je door films te maken. Vaak maakte ik drie films per jaar. Eentje in Berlijn, eentje in Keulen en eentje in Praag. Door elkaar heen."

Verfilming
De film 'Toen ik je zag' is de verfilming van het gelijknamige boek van Isa Hoes over haar leven met Antonie Kamerling. Verbong wist gelijk dat hij de film wilde maken. "Ik vind het een belangrijk onderwerp om te vertellen dat mensen ziek worden en er niets aan kunnen doen. Ik heb alles zo geformuleerd, zodat het ook door hen ook gezegd zou kunnen worden." Hij schreef het script en regisseerde de film. Ook liet hij Hoes alle scènes lezen. "Ik wilde dat ze op de hoogte was en de tekst zag."

Boeien
"Ik moest een verhaal vertellen van een boek. Een constructie vertellen, waardoor je boeiend blijft kijken. De namen van Isa en Anthonie zijn vervangen door Esther en Bastiaan. Zij leiden op het eerste oog een droomleven. Maar er is een andere kant die maar weinigen zien. De angsten en gekmakende onzekerheid waar Bastiaan mee kampt, hebben een steeds grotere impact op hem en hun relatie.

Februaristaking
Verbong heeft nog plannen. Hij wil graag een film maken over de Februaristaking van 1941. Tijdens die staking kwamen Nederlandse arbeiders in opstand tegen de Jodenvervolging van de Duitsers tijdens de bezetting. "Je ziet de stemming veranderen in de maatschappij. Dat is een verhaal dat verteld moet worden."

Lees meer over:

Toen ik je zag|

Meest gelezen

Massagesalon in pand voormalig bordeel Maasbree

De redactie | 10 jun 2024 19:09

Dubbele autobrand in Panningen

Jari Janssen | 14 jun 2024 09:01

Panningen wint in nacompetitie en speelt finale

De redactie | 9 jun 2024 20:55