Panningen, Netherlands

Teruglezen: Beesel wacht in spanning op piek

De hevige regenbuien zijn voorbij, maar de verwachte hoogwaterproblemen nog niet. Het waterpeil in de Maas bij Beesel stijgt naar verwachting zaterdag naar het hoogste punt.
Deborah Parren | 16 juli 2021 08:54 | Aangepast op 16 juli 2021 08:54
Daarom wordt alles in gereedheid gebracht om wateroverlast zo veel mogelijk te beperken. Lees in dit liveblog alle laatste updates.


20.23u: Kerken beschikbaar als opvanglocatie

De kerken in Baarlo en Kessel zijn, mocht het nodig zijn, beschikbaar om geëvacueerde mensen op te vangen. Dat zei pastoor-deken Wilson Varela in de speciale uitzending van Omroep P&M over het hoogwater. "We leven mee met alle mensen die last hebben van het water. We hopen en bidden het beste voor onze parochies in Kessel en Baarlo." Ook hoopt de pastoor-deken dat de wateroverlast niet tot de begraafplaats reikt. "Hopen dat de graven gespaard blijven."

19.51u: Aantal Beeselnaren evacueren niet

Een aantal bewoners van het risicogebied heeft besloten de woning niet te verlaten. "Uiteindelijk is het hun vrije keuze", vertelt burgemeester Bob Vostermans in een speciale tv-uitzending van Omroep P&M. "We gaan in gesprek met ze om te kijken of er zorgen zitten. Bij mensen boven 80 hebben we meer zorgen als ze blijven dan als daar van een vitaal gezin een van de volwassenen achterblijft. "Als iemand echt thuis wil blijven, noteren we dat. Zo hebben we een overzicht van mensen die toch blijven."


19.28u: Zand op

Het zand voor in zandzakken is zo goed als op. Het is daarom niet meer mogelijk om de zandzakken, die de gemeente Beesel ter beschikking stelde, op te halen. De gemeente is op andere locaties in het gebied bezig met het treffen van maatregelen.

18.34u: Nieuwsgierigen bezoeken risicogebied

De gemeente Beesel roept mensen die het risicogebied uit nieuwsgierigheid bezoeken daar weg te blijven. ' We verzoeken iedereen nogmaals met klem dit niet te doen en alle hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen.'

18.27u: Rotonde Belfeld afgesloten

Verkeer vanuit Reuver kan niet meer via de Rijksweg naar het noorden rijden, omdat de rotonde in Belfeld is afgesloten. Dat wordt met borden aangegeven. Verkeer kan het beste via de A73 rijden.

15.05u: Zandzakkenhulp vanuit Brugge en Beeselnaren

Partnergemeente Brugge heeft de helpende hand toegestoken door donderdagavond zandzakken te leveren aan de gemeente Beesel. "Ik krijg nu ook telefoontjes van mensen uit het dorp die zeggen: 'Burgemeester, ik kan nog wat extra's brengen'", vertelt burgemeester Bob Vostermans. De gemeente zou met die hulp nu een ruim aantal zandzakken hebben. "We hopen uiteindelijk dat al het werk dat nu verzet is, voor niets is geweest omdat we het droog hebben kunnen houden. Bekijk hier het hele interview met burgemeester Bob Vostermans.

14.50u: Live-uitzending Omroep P&M over hoogwater

Omroep P&M maakt vrijdagavond vanaf 19.30 uur live vanuit Baarlo een tv-uitzending over het hoogwater. Bij café Centraal Baarlo schuiven gasten aan tafel bij presentator Pascal Meyer. Zij praten over de uitzonderlijke hoogwatersituatie. Door de hevige regenval in Limburg, België en Duitsland is het waterpeil in de Maas enorm gestegen. Wanneer de piek bij de gemeenten Peel en Maas en Beesel is bereikt, is onzeker.

13.05u: 'Bereid voor op evacuatie'

De gemeente Beesel roept inwoners in het risicogebied op om zich voor te bereiden op een evacuatie. Het gaat om het gebied tussen de Maas en de Sint Antoniusstraat, Beekstraat en camping De Lommerbergen.


Beesel vermoedt dat de kans groot is de in de komende 24 uur het risicogebied geëvacueerd moet worden. Daarom worden inwoners daar allemaal persoonlijk geïnformeerd om voorbereidingen te treffen. Er is namelijk een risico dat er water in huizen komt te staan. Lees hier meer.

08.50u: Zandzakken weer beschikbaar

Inwoners die in het risicogebied wonen, kunnen vrijdag vanaf 08.30 uur weer zandzakken ophalen bij de Bongerd in Beesel. Een beperkt aantal was donderdag ook al beschikbaar. Beeselnaren maakten volop gebruik van die mogelijkheid, waardoor de zandzakken op raakten. Inmiddels heeft de gemeente weer een beperkt aantal. Maar voor wie er zelf een heeft, wordt gevraagd om die mee te nemen.

Heb jij informatie of beelden van het hoogwater? Mail het dan naar redactie@omroeppenm.nl.

Meest gelezen

Nieuwe woningen in oud Rabobank-pand in Panningen

De redactie | 21 sep 2022 14:34

De Heuf neemt tijdelijke energiemaatregelen

De redactie | 20 sep 2022 11:04

P&M Liedjesfestival 2023 in Kasteel de Berckt

De redactie | 18 sep 2022 19:58

Lees ook

Dode watervogels bij de Maas gevonden

Bij de Maas in de buurt van Baarlo en Kessel zijn dode watervogels gevonden. Dat heeft de gemeente P...

Voorbereiding gestart opvang vluchtelingen Oekraïne

De gemeente in Noord-Limburg zijn met de veiligheidsregio actief op zoek naar geschikte opvanglocati...

Top 15 (week 9)

Het is deze week niet echt dringen geblazen in de top 5. Tenzij Ed Sheeran nog even wat registers op...

In gesprek met de lijsttrekker: Jan Hendriks

Hij nam in 2010 afscheid als raadslid, maar keerde vorig jaar terug in de raad. Nu is hij lijsttrekk...

Jong Nederland Maasbree plant nieuwe bomen

Op het terrein van Jong Nederland Maasbree zijn zaterdag door de jongste leden nieuwe bomen geplant....

Lokaal neemt voortouw in coalitievorming

Lokaal Peel en Maas gaat het initiatief nemen voor het vormen van een coalitie in Peel en Maas. De p...