Panningen, Netherlands

Trots en teleurstelling bij ouders Juul Franssen

In tranen vertelde judoka Juul Franssen in Tokio hoe graag ze een olympische medaille had gewonnen voor haar familie. Vooral voor haar vader, die een half jaar geleden getroffen werd door een beroerte.
Deborah Parren | 28 juli 2021 09:13 | Aangepast op 28 juli 2021 09:13
De ouders van Juul beleefden de beslissende strijd om de bronzen medaille bij hun slagerij in Reuver. 1Limburg was op bezoek bij de familie van de judoka.

Herseninfarct

De onverwachte herseninfarct van haar vader kwam hard aan bij dochter Juul. Ze pendelde maandenlang op en neer tussen woonplaats Rotterdam en haar ouderlijk huis in Reuver. De slagerij waar ze opgroeide werd te koop gezet. Het maakte de focus op een olympische medaille in Tokio niet eenvoudiger. Toch slaagde ze erin haar eerste twee wedstrijden met ippon te winnen, wat ook haar zus Kim met trots vervulde. "Dat is echt Juul. Die staat er altijd als ze er moet staan. Altijd."

Verdiend

Door het tijdsverschil met Japan kende de familie Franssen een korte nacht. "Ik was al om twee uur wakker", zo vertelt moeder Annemie. Dat was de moeite waard, want Franssen versloeg in de herkansing de Braziliaanse Ketleyn Quadros, waardoor ze voor een bronzen medaille de tatami op mocht. In sneltreinvaart meldde zus Kim zich bij haar ouders in Reuver, om samen het beslissende duel te volgen. "Ik gun het haar zo. Ze heeft het echt verdiend, Juul heeft er zo hard voor gevochten", aldus Annemie.


Vechten

"Mijn vader heeft zijn medaille al in Hoensbroek gewonnen, nu Juul nog", zo zegt Kim, die haar vader de afgelopen maanden hard zag werken aan zijn revalidatie bij Adelante. De oorspronkelijke prognoses heeft de voormalige slager Pieter al gelogenstraft. De helft van zijn lichaam functioneert weer redelijk, en praten gaat langzaam ook weer. Vanaf de bank leeft Pieter hartstochtelijk mee met zijn dochter. "Het vechten heeft ze van mij", zegt hij.

Dat vechten leverde uiteindelijk geen bronzen medaille op. De 31-jarige sportster verloor in de herkansing van de Italiaanse Maria Centracchio. Daarmee greep ze net naast de bronzen medaille.

Bron: 1Limburg

Meest gelezen

Nieuwe woningen in oud Rabobank-pand in Panningen

De redactie | 21 sep 2022 14:34

De Heuf neemt tijdelijke energiemaatregelen

De redactie | 20 sep 2022 11:04

Lees ook

Stichting zamelt aggregaten in voor Oekraïne

Stichting Maasbree Wolsztyn is een inzamelingsactie gestart voor inwoners van de gemeente Lityn in O...

Terugkijken: Politiek Café Beesel

In het eerste Politiek Café stonden de thema's toerisme en zorg centraal. Alle partijen deelden hun...

Varkens omgekomen na val in gierput

Twee varkens zijn dinsdagavond overleden na een val in een gierput in Meijel.

School Beesel zorgt voor discussie in Politiek Café

De keuze over de nieuwe school leverde opnieuw discussie op in het Politiek Café. Maandag in de raa...

Voormalige camping en groepswoningen opvanglocaties Oekraïners

In twee groepswoningen in Maasbree en op een voormalige camping in Meijel worden Oekraïense vluchte...

CDA aan zet bij onderhandelingen voor college Beesel

Het CDA is de grootste partij in Beesel. Hoe gaat de coalitie eruit zien? De partij van Anouk Huijs ...