Panningen, Netherlands

Drakensteden gaan Europese culturele route verder onderzoeken

De vertegenwoordigers van de verschillende plaatsen Esmee Luijpers Photography
De bestuurders van de vijf plaatsen in Europa waar het verhaal van de legende van Sint Joris en de Draak wordt opgevoerd, willen gaan werken aan een Europese Culturele Route. Dat hebben ze donderdag uitgesproken in Beesel, waar de delegaties aanwezig zijn voor het Draaksteken.
De redactie | 10 augustus 2023 21:00 | Aangepast op 10 augustus 2023 21:00
Samen met vertegenwoordigers van Furth im Wald (Duitsland), Grez-Doiceau (Belgïë), Monção (Portugal) en Montblanc (Spanje) hebben burgemeester Bob Vostermans van de gemeente Beesel en Hans van Kruchten van de stichting Draaksteken Beesel hun handtekening gezet onder de intentieovereenkomst ECR (Sint Joris en) de Draak.

Culturele Routes
Er zijn zo'n 50 culturele routes in Eruopa. Zo is er een van Sint Maarten en van hunebedden. Het maken van een route tussen de draaksteeksteden wordt nu verder uitgewerkt. Student Melissa de Jong onderzocht de afgelopen tijd de haalbaarheid van zo'n route. Die is er, zo concludeerde ze. Wel moeten er minstens drie Europese landen aan meewerken. Nu alle vijf landen deze intentie hebben uitgesproken, kan de volgende stap worden gemaakt.

Anders gevierd
In elke Europese dorp of stad wordt het feest anders gevierd. In Beesel is dat één keer in de zeven jaar. In België bijvoorbeeld elk jaar. Maar wel op een iets andere manier dan in Limburg. Daar wordt op een plein door Sint Joris een draak gestoken. In Beesel is het een groot toneelstuk met meer dan 400 spelers.
Ook in Monção wordt het weer anders gevierd, vertelt João Oliveira. "Onze draak heeft de naam Coca. Het staat symbool voor ons dorp. Elk jaar wordt het verhaal opgevoerd van de legende van Sint Joris en de draak. Het is mooi om de dorpen en steden te ontmoeten die dezelfde traditie hebben. Er zijn kleine verschillen, maar dat maakt het ook zo speciaal." De bestuurder is blij in Beesel te zijn. Daar mocht hij op Drakenrijk een schild onthullen met het gemeentewapen van zijn stad Monção. "Het is een eer om ons wapen op het kasteel in Beesel te zien. Het maakt me trots, want Monção is maar een klein dorp in Portugal."

Delen van kennis
Voor anderen is het samen komen belangrijker, aldus Joan Lopez uit Spanje. "We zien nu dat we onze gevoelens over het Draaksteken met elkaar kunnen delen. Dat vind ik nog belangrijker dan de culturele route."

Draaksteken
De gasten blijven nog even in Beesel om natuurlijk het Draaksteken te zien. De delegatie van Furth im Wald is alweer terug naar Duitsland, want daar vindt dit weekend ook het spektakel plaats. De Portugese vertenwoordiger kan niet wachten. "Dit is een unieke mogelijkheid, omdat het maar één keer in de zeven jaar plaatsvindt. Mijn verwachtingen zijn hoog. Als ik spreek met de mensen van het Draaksteken, vertellen ze dat het niveau hoog ligt. Ik heb er zin in!"

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41