Panningen, Netherlands

Recept van de maand: frisse salade met asperges

Elke maand presenteert Ingrid een recept in Dwars Door Limburg. Deze maand is dat een frisse salade met verse witte asperges & Hollandse garnalen.
De redactie | 6 mei 2023 20:26 | Aangepast op 6 mei 2023 20:26
Asperges worden vaak gemaakt met ei, ham en saus. Maar er is zoveel meer mogelijk met dit witte goud! Met een heerlijk gerecht van asperges voorzie je je lichaam van vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Daarmee zorgen ze voor je hele lichaam. Van celdeling tot je immuunsysteem, van bloedstolling tot je huid, haar en botten. En het is nog lekker ook!
Voor 3-4 personen:
Maak een basissalade van Lollo Biondo en Lollo Rosso, eikenbladsla, rucola, botersla en / of andere soorten die jij lekker vindt.
  • Snij enkele olijven in 4 stukjes.
  • Een rode of gele paprika in dunne reepjes.
  • 10-15 Cherrytomaatjes halveren.
  • 4 tot 6 radijsjes in kleine reepjes.
  • 1 stengel bleekselderij in kleine stukjes snijden.
  • 1 rode ui in fijne ringen gesneden.
  • Snij dunne schijfjes courgette met een kaasschaaf. Gebruik een halve courgette.
  • Wok van asperges met garnalen voor over de salade:
  • 750 -1000 gram asperges
  • 500-600 gram garnalen
  • 2-3 teentjes knoflook of 1 bolletje.
  • Handje dille, handje peterselie, handje tijm, handje bieslook en handje basilicum
  • 1/2 citroen
  • Eventueel balsamicoazijn
  • Peper en zout
  • Zorg dat de garnalen gebruiksklaar zijn. Je kunt ze ook gepeld kopen uiteraard.
  • Asperges schillen. De onderkant afsnijden en weggooien. Snij dan de stengels in stukjes van zo’n 2 cm.
  • Knoflook fijnhakken. Als je verse kruiden gebruikt, hak dan een handje dille, een handje tijm en een handje basilicum fijn en meng dit met de knoflook. Je kunt uiteraard ook gedroogde kruiden gebruiken. Hak ook een handje peterselie en bieslook fijn en bewaar dit even apart.
  • Doe de olijfolie in een wok en roerbak de asperge partjes en de garnalen kort. Doe het knoflook- kruiden mengsel erbij en wok een minuutje mee. Er komt vocht van de asperges, laat het mengsel daar zo’n 5-6 minuten in pruttelen. De asperges mogen best nog een beetje knapperig zijn, dus hou dit in de gaten! Voeg dan de citroensap toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg als laatste de fijngehakte peterselie en bieslook toe. Zelf hou ik van balsamico azijn en dat voeg ik altijd nog een beetje toe.
  • Hou je van romig dan kun je wat room toevoegen.
  • Dit basis wokgerecht is lekker over een salade, maar kan ook gecombineerd worden met volkorenpasta of courgetti bijvoorbeeld.
  • Hou je niet van garnalen, gebruik dan bijvoorbeeld kip.

Lees meer over:

Asperges|Recept van de maand|

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Geen verkoop asperges door verwoestende brand in Helden

Johan en Esther Peeters in Helden gaan dit jaar geen asperges verkopen. Een brand verwoestte vorige ...

Aspergetelers hebben last van natte winter

De tijd van het witte goud, de asperges, is aangebroken. Op veel plekken is het steken van de asperg...

Doneeractie gestart na brand bij aspergebedrijf

Nog geen 12 uur na de verwoestende brand bij het aspergebedrijf in Helden is er een crowdfundactie o...

Aspergebedrijf alles kwijt na verwoestende brand: “Staan alleen nog muren”

Een uitslaande brand heeft dinsdagochtend de winkel en een bedrijfsloods van Peeters Asperges in Hel...

Paarse asperges steeds vaker in trek

Het aspergeseizoen is in volle gang. Naast de traditionele witte asperge, is er ook een paarse varia...

Peel en Maas blijft grootste aspergegemeente van Nederland

Het aspergeseizoen is weer begonnen. Dat betekent dat het witte goud weer gestoken kan worden. De vo...