Panningen, Netherlands

Studio P&M: Karin Janssen start steunpunt voor slachtoffers seksueel misbruik

Karin Janssen wil met de stichting Project Speak Now seksueel misbruik en geweld bespreekbaar maken.
Karin Janssen was 14 jaar toen ze seksueel misbruikt werd door haar sportleraar. Lange tijd hield ze het geheim en ze liet zich opnemen in een traumacentrum. Inmiddels leidt Karin een steunpunt in Baarlo om seksueel misbruik bespreekbaar te maken. In een openhartig gesprek in Studio P&M vertelt ze over de ‘Talking Circle’ die ze heeft opgestart en over haar eigen ervaringen.
Youri Buis | 23 september 2023 12:24 | Aangepast op 23 september 2023 12:24
Angsten
Als kind leerde Karin haar sportleraar kennen bij de sportschool. In hem zag ze iemand die haar zag staan. “Ik vond het fijn dat ik aandacht kreeg van iemand die geliefd was in de groep. Anderen vonden hem ook mooi, leuk en lief. Ik kreeg die aandacht en de rest niet”, vertelt Karin, die er nu open over durft te spreken. Na het misbruik werd ze geterroriseerd door angsten. “Op het moment dat ik 16 jaar werd, wilde ik per se van het uitgaansleven gaan genieten. Ik mocht ook gaan, ik ging, maar ik vond er niks aan. Ik vond het verschrikkelijk om mensen om me heen te hebben die aan me zaten, of het nu leuk bedoeld was of niet”.

WhatsApp
Anno 2023 is Karin gelukkig getrouwd, heeft ze twee kinderen en gaat het goed met haar. Haar man wist lange tijd niet wat Karin bijna 25 jaar geleden is overkomen. Tot drie jaar geleden heeft ze de gebeurtenissen geheimgehouden. Toen ze een tijd ervoor therapie ging volgen, heeft ze haar man oppervlakkig van de situatie op de hoogte gebracht. De details hield ze voor zichzelf. “Hij was toen al in alle staten, wilde weten wie en hoe en wat en waar. Dat heb ik niet verteld”, legt Karin uit. Drie jaar geleden trad ze wel wat meer in detail, eerst tegenover een vriendin. “Via een WhatsApp-bericht, dat voelde veiliger. Ik had niet het lef om haar in het gezicht aan te kijken”, vertelt Karin.

Nooit gepakt
De sportleraar is nooit gepakt. “In dit geval is hij ermee weggekomen en hij komt er nog steeds mee weg”, zegt Karin berustend. Ze durfde de eerste jaren geen aangifte te doen en toen ze er later wel serieus over nadacht, was het misbruik waarschijnlijk verjaard. Ze heeft zich er inmiddels bij neergelegd. “Ik zat zo in mijn helingsproces wat zo de goede kant op ging, dat ik eigenlijk zoiets dacht van: wil ik dit wel? Wil ik mezelf dat weer op de hals halen met het risico dat hij erachter gaat komen? En wat dan?”. Toch vermoedt Karin dat haar misbruiker in zekere zin al op de hoogte is. “Hij woonde toentertijd redelijk in de buurt, dus ik kan me voorstellen dat er verhalen rondgaan. Dat de krantjes en blaadjes waar ik in heb gestaan met een interview, ook bij hem onder ogen zijn gekomen”.

Talking Circle
Nu is Karin bestuurslid van Project Speak Now, een stichting die als doel heeft misbruik en seksueel geweld bespreekbaar te maken. Ze werd in 2020 zelf lid van deze stichting, waar ze zich snel op haar plek voelde en zichzelf zag blijven groeien. Al gauw werd ze gevraagd om in het bestuur te treden en zich in te zetten voor de komst van een ‘Talking Circle’ in Limburg. Nu leidt ze er een in Baarlo, vooralsnog de enige in de provincie. “Talking Circles zijn eigenlijk gewoon praatgroepen. Speciaal voor mensen die ervaring hebben gehad met seksueel misbruik en geweld, en behoefte hebben aan lotgenotencontact”, zo definieert Karin.

Seksueelmisbruik.nl
Wie net als Karin en veel andere slachtoffers van seksueel misbruik behoefte heeft aan lotgenotencontact, kan terecht op de website seksueelmisbruik.nl. “Het is een hele uitgebreide website. Er is ook een knopje ‘vind hulp’ en als je daarop klikt, zie je een hele lijst met ondersteuning die wij namens de stichting bieden. Zo kun je lezen en aanvoelen wat bij je past", aldus Karin.

Bekijk hieronder het hele gesprek tussen Karin Janssen en presentator Pascal Meyer.

Meest gelezen

Hoveniersbedrijf uit Maasbree gaat uitbreiden

Jari Janssen | 13 mei 2024 13:45

Marc Demandt wordt nieuwe rector van Het Bouwens

De redactie | 15 mei 2024 14:23

Lees ook

Eerste deel van documentaire over heemkundevereniging vrijdag te zien bij P&M

In samenwerking met Heemkundevereniging Helden zendt Omroep P&M een documentaire uit: ‘Kom dèr bej’....

Speciale uitzending ter nagedachtenis aan Ann Philipsen

Vanwege het overlijden van Ann Philipsen (74) zendt Omroep P&M dinsdagavond een ingelaste talkshow u...

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Een wooncomplex in een groene omgeving voor jong en oud, waar continu zorg geboden en gewaarborgd wo...

Jan Bouten afgelost als centrummanager: “Altijd nieuwe ideeën”

Na ruim 19 jaar centrummanager van Panningen te zijn geweest, heeft Jan Bouten zijn stokje overgedra...

Bekerfinale Bevo live op Omroep P&M

Omroep P&M zendt zaterdagmiddag de bekerfinale van Bevo Hc live uit op tv. De Panningse ploeg speelt...

Leo Mouës is 60 jaar priester: “Heel boeiende tijd”

Priester Leo Mouës vierde deze week zijn 60-jarig priesterjubileum. Dat werd gevierd met een feestel...