Panningen, Netherlands

Wijnboeren voorzichtig positief over wijnjaar 2022

De druiven hangen in de zon Foto: Bart Nelissen
Nederlandse wijnboeren juichen nog niet, maar zijn voorzichtig positief over het wijnjaar 2022. Door het droge en warme weer van de afgelopen maanden staan de wijnranken er goed bij. Nu is het afwachten wat het weer doet tot de oogst in september en oktober.
De redactie | 9 augustus 2022 13:51 | Aangepast op 9 augustus 2022 13:51
Meer zonuren
Hans Verdellen van Zaerums Genieten vindt het een prachtig seizoen. "We hebben nauwelijks problemen gehad met nachtvorst of vocht en schimmelvorming. We hebben meer zonuren gehad dan eerdere jaren." Maar Bram van Heijningen uit Helden van Helden van Helden is realistisch: "Er kan nog veel gebeuren. Het weer kan omslaan en vogels kunnen roet in het eten gooien, dus het is nog afwachten."

Vorig seizoen
Veel droogte, hoge temperaturen en zelfs extreme hitte. Het wijnjaar is compleet anders dan vorig seizoen. Wijnboer Hans Verdellen uit Sevenum is er blij mee. "Vorig jaar hebben we met het hoogwater wijnstokken met schimmel gehad. Vorig jaar was geen normaal jaar. We kregen te maken met een meeldouwinfectie. Je merkt dat aan de opbrengst uiteindelijk."

Afdunnen
Ook in Helden schijnt het zonnetje over de wijnranken. Bij Helden van Helden aan de Baarloseweg zijn ze tevreden over het seizoen tot nu toe. "De trossen gaan we afdunnen, zodat er niet te veel druiven aan een stok hangen. Ook halen we de overtollige bladeren weg, zodat de troszone luchtiger is. Daarna is het beschermen voor de vogels met netten en dan rustig afwachten."

Koffiedik
Hoe het seizoen dit jaar gaat eindigen blijft koffiedik kijken, het is hopen op weinig wespen en geen hagelbuien. De boeren hebben liever een stralend zonnetje. "We blijven bidden en hopen op een goede oogst", aldus Verdellen.
De wijnrank in Helden Foto: Bart Nelissen