Panningen, Netherlands

Carnaval uitsluitend voor de jeugd in Koningslust

Jeugdcarnaval op zijn best afgelopen weekend in Koningslust. Buiten de artiesten die kwamen optreden, en P&M-verslaggever Sjoerd Groothuis, waren er geen volwassenen in café De Poorter aanwezig. En dat was precies de bedoeling.
Youri Buis | 26 januari 2024 16:52 | Aangepast op 26 januari 2024 16:52
Uit de hand gelopen
De organisatie was van mening dat de jeugd er in Peel en Maas bekaaid vanaf komt als het gaat om carnavalsactiviteiten. Daar moest iets aan veranderen en dus waren alleen jongeren welkom op het evenement in Koningslust. Die boodschap werd goed begrepen, want De Poorter zat afgeladen vol. “Eigenlijk is het een beetje uit de hand gelopen, maar wel op een positieve manier.”

Geen alcohol
De bezoekende jeugd mocht geen alcohol nuttigen, maar sommige artiesten namen achter de schermen wel een slokje. In het geval van Meine Mutti, dat in de persoon van Bas Lormans de prins van Koningslust in huis heeft, is dat een prettige bijkomstigheid. Wanneer Lormans geïnterviewd wordt, slaan de zenuwen toe. “Ik ben nu nog redelijk nuchter en dan vind ik dat moeilijk. Meestal heb ik gedronken als ik op het podium sta”, lacht de prins.

Artiesten
Hoondervel genoot met volle teugen van het jonge publiek. “Dit was de leukste groep om voor op te treden”, zo klonk het uit de monden van de rasartiesten. Ook de heren van Meine Mutti waren van de partij in Koningslust. Wie ook een optreden gaf, was Janske Strik. Zij won de liedjesmiddag van CV De Graasvraeters en doet ook mee aan het Tiener Vastelaovend Konkoer (TVK). “Het is echt geweldig dat iedereen zo fijn meedoet”, glundert de zangeres, die klaar is voor de strijd op het TVK. “Ja zeker, dat toch wel.”

‘Ruiger gedragen’
De bezoekers lijken blij met dit nieuwe evenement. Er werd flink gedanst, gesprongen en meegezongen. De Heldense Jeugdprins Kep Metsemakers was er als één van de oudsten. Feesten zonder dat ouders in de buurt zijn, voelt toch wel even anders, vertelt hij. “Je kunt je nu wat ruiger gedragen en we kunnen net wat meer springen en hossen.” Iemand anders denkt de succesformule ontrafeld te hebben. “Vooral de sfeer maakt het leuk. En dat alle jongeren bij elkaar zijn. Dat is anders.”

Lees meer over:

Carnaval|Jongeren|Koningslust|

Lees ook

Terugkijken: Optocht Koningslust

De optocht van de Brookhaze trok zondag door de straten van Koningslust.

FIRST LEGO League strijkt neer in De Greswaren

Cultuurcentrum De Greswaren in Reuver was zaterdag gastheer van de Limburgse regiofinale van de FIRS...

Auto botst tegen boom in Koningslust

Op de Midden Peelweg bij Koningslust heeft zich dinsdagavond een ernstig verkeersongeval voorgedaan.

Synthese ook de komende vier jaar aanbieder van welzijnswerk in Beesel

Synthese is ook de komende vier jaar de aanbieder van welzijnswerk in de gemeente Beesel. De nadruk ...

De Kieveloeët vraagt tips voor Vastelaoveskrant 2024

Er wordt alweer aan een nieuwe editie van Vastelaoveskrant ‘De Kieveloeët’ gewerkt. In deze editie m...

Buurtouders gaan Reuverse wijken veiliger maken

Ouders moeten een oogje in het zeil houden om Reuver en Offenbeek veilig te houden. Een groep van ac...