Panningen, Netherlands

VieCuri schaalt ziekenhuiszorg af

Door de toestroom aan coronapatiënten schaalt het VieCuri ziekenhuis vanaf maandag een deel van de gewone zorg af en wordt de inhaalzorg stopgezet. Dit betekent dat een aantal geplande operaties wordt afgezegd als dat medisch verantwoord is.
Bart Nelissen | 29 oktober 2021 08:34 | Aangepast op 29 oktober 2021 08:34
Patiënten die komende maandag of dinsdag een operatie zouden hebben en van wie de afspraak wordt verzet, zijn hierover al geïnformeerd.

Noodzakelijk

"Wij vinden dit verschrikkelijk maar noodzakelijk", zegt IJsbrand Schouten, voorzitter Raad van Bestuur VieCuri. "We maken ons grote zorgen over het welzijn van onze medewerkers. Het probleem is dat de instroom aan voornamelijk coronapatiënten heel snel is gekomen en veel is. Tegelijkertijd lukt het uitplaatsen van coronapatiënten naar andere ziekenhuizen nauwelijks. Andere ziekenhuizen zijn ook overbelast. 

Werkbaar houden
"Bovendien hebben we veel kwetsbare patiënten die moeilijk vervoerd kunnen worden", gaat Schouten verder. "We kunnen niet anders dan zorg afschalen. Enerzijds om de situatie werkbaar te houden voor onze toch al overbelaste medewerkers. Anderzijds om veilige zorg te kunnen blijven bieden aan onze patiënten."

Spoedzorg 

De afspraken op de poli's gaan vooralsnog door. Het ziekenhuis benadrukt dat wanneer je niet gebeld wordt als patiënt, je afspraak gewoon doorgaat. Huisartsen kunnen nieuwe patiënten blijven doorverwijzen.

Afschalen zorg

Het reguliere OK-programma wordt deels afgeschaald. Ook de inhaalzorg wordt even gepauzeerd. IJsbrand Schouten: "We stellen operaties en behandelingen alleen uit, als dat medisch verantwoord is. Met de inhaalzorg waren we gelukkig al ontzettend goed op dreef. Zo'n 80 procent van die zorg hebben we al kunnen leveren. Wij vinden dit verschrikkelijk voor de patiënten die dit nu wéér treft, maar helaas kunnen we niet anders."

Maatregelen

VieCuri hoopt op nieuwe, forse maatregelen van de overheid. "We wachten met spanning de persconferentie van dinsdag af. Alles wat helpt om de instroom in het ziekenhuis te beperken, juichen we toe. Het vaccineren tegen het coronavirus is een vrije keuze. Die respecteren we."

Het ziekenhuis beraadt zich daarnaast op maatregelen die het ziekenhuis zelf in de hand heeft, zoals toegangscontrole, de bezoekersregeling inperken en mondneusmaskers dragen. Daarover neemt VieCuri, ook afhankelijk van de landelijke maatregelen, na dinsdag een besluit.

Meest gelezen

Nieuwe woningen in oud Rabobank-pand in Panningen

De redactie | 21 sep 2022 14:34

De Heuf neemt tijdelijke energiemaatregelen

De redactie | 20 sep 2022 11:04

Lees ook

Sterftecijfers: 504 mensen overleden in 2020

Er zijn in 2020 veel meer mensen overleden dan een jaar ervoor. Waar er in 2019 402 inwoners overled...

Kijk terug: In gesprek met de lijsttrekkers

In het programma ''In gesprek met de lijsttrekkers'' gaat Pascal Meyer in gesprek met de lijsttrekke...

Heldense bij laatste 5 vrouwen Boer Zoekt Vrouw

De Heldense Marion zit bij de laatste vijf vrouwen van boer Jouke in het tv-programma Boer Zoekt Vro...

Miljoenen euro's voor plan aardgasvrije Panningse wijk

De gemeente Peel en Maas heeft een subsidie van vier miljoen euro gekregen van het Rijk om het cent...

Eerste stemdag: “Het loopt lekker door”

De stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn geopend. Om 12.00 uur brachten 448 inwoners van...

Teruglezen: De Uitslagenavond

De avond van de verkiezingsuitslagen zit erop. Omroep P&M bracht de uitslagen van de gemeente Peel e...