Panningen, Netherlands

VieCuri schaalt ziekenhuiszorg af

Door de toestroom aan coronapatiënten schaalt het VieCuri ziekenhuis vanaf maandag een deel van de gewone zorg af en wordt de inhaalzorg stopgezet. Dit betekent dat een aantal geplande operaties wordt afgezegd als dat medisch verantwoord is.
Bart Nelissen | 29 oktober 2021 08:34 | Aangepast op 29 oktober 2021 08:34
Patiënten die komende maandag of dinsdag een operatie zouden hebben en van wie de afspraak wordt verzet, zijn hierover al geïnformeerd.

Noodzakelijk

"Wij vinden dit verschrikkelijk maar noodzakelijk", zegt IJsbrand Schouten, voorzitter Raad van Bestuur VieCuri. "We maken ons grote zorgen over het welzijn van onze medewerkers. Het probleem is dat de instroom aan voornamelijk coronapatiënten heel snel is gekomen en veel is. Tegelijkertijd lukt het uitplaatsen van coronapatiënten naar andere ziekenhuizen nauwelijks. Andere ziekenhuizen zijn ook overbelast. 

Werkbaar houden
"Bovendien hebben we veel kwetsbare patiënten die moeilijk vervoerd kunnen worden", gaat Schouten verder. "We kunnen niet anders dan zorg afschalen. Enerzijds om de situatie werkbaar te houden voor onze toch al overbelaste medewerkers. Anderzijds om veilige zorg te kunnen blijven bieden aan onze patiënten."

Spoedzorg 

De afspraken op de poli's gaan vooralsnog door. Het ziekenhuis benadrukt dat wanneer je niet gebeld wordt als patiënt, je afspraak gewoon doorgaat. Huisartsen kunnen nieuwe patiënten blijven doorverwijzen.

Afschalen zorg

Het reguliere OK-programma wordt deels afgeschaald. Ook de inhaalzorg wordt even gepauzeerd. IJsbrand Schouten: "We stellen operaties en behandelingen alleen uit, als dat medisch verantwoord is. Met de inhaalzorg waren we gelukkig al ontzettend goed op dreef. Zo'n 80 procent van die zorg hebben we al kunnen leveren. Wij vinden dit verschrikkelijk voor de patiënten die dit nu wéér treft, maar helaas kunnen we niet anders."

Maatregelen

VieCuri hoopt op nieuwe, forse maatregelen van de overheid. "We wachten met spanning de persconferentie van dinsdag af. Alles wat helpt om de instroom in het ziekenhuis te beperken, juichen we toe. Het vaccineren tegen het coronavirus is een vrije keuze. Die respecteren we."

Het ziekenhuis beraadt zich daarnaast op maatregelen die het ziekenhuis zelf in de hand heeft, zoals toegangscontrole, de bezoekersregeling inperken en mondneusmaskers dragen. Daarover neemt VieCuri, ook afhankelijk van de landelijke maatregelen, na dinsdag een besluit.

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Lees ook

Uitslagen voetbal: Panningen en Baarlo pakken belangrijke punten

Een nieuwe speelronde aan het slot van de competitie. Dit zijn de uitslagen. De wedstrijd tussen Kes...

VV Helden verspeelt eerste matchpoint voor kampioenschap

VV Helden heeft haar eerste kans op het kampioenschap laten liggen. Tegen Sporting S.T. werd met 1-1...

Henrik Von Eckermann en paard King Edward prolongeren wereldbekertitel

Opnieuw zijn Henrik Von Eckermann en zijn paard King Edward de beste van de wereld. De Zweedse sprin...

Nipt verlies voor Bevo tegen Lions in HandbalNL-League

Het zijn de handballers van Bevo Hc niet gelukt om de goede start van de HandbalNL-League een vervol...

Meijel's nieuwste speeltuin ‘Willumpark’ geopend

Schutterij Sint Willibrordus heeft woensdag op feestelijke wijze een nieuwe speeltuin geopend in Mei...

Oud-burgemeester voormalige gemeente Helden overleden

Ben Schellekens, oud-burgemeester van de voormalige gemeente Helden, is overleden. Hij werd 86 jaar.