Menu

Twitter feed Omroep P&M

Vier stalbranden in Peel en Maas in 8 jaar

8 april 2021

In de gemeente Peel en Maas waren tussen 2012 en 2020 vier stalbranden. Dat blijkt uit een lijst in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die concludeerde onlangs nog dat het voorkomen van deze branden geen prioriteit heeft bij de veehouderijsector en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Alleen in de gemeente Leudal was in die periode nog één stalbrand meer.

Bij de vier stalbranden in Peel en Maas kwamen volgens de gegevens geen dieren om het leven. Eind 2015 was het raak in Kessel waar brand uitbrak in een stal waar runderen gehouden werden. In de zomer van 2017 moest de brandweer uitrukken voor een brand in een stal met melkvee in Meijel. Twee jaar later ging het mis in Egchel in een varkensstal. De brand zou zijn ontstaan toen een installatiebedrijf bezig was met werkzaamheden in de stal. Vorig jaar ontstond er een brand in een loods met hooi in Kessel. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar een stal met twaalf stieren.

De stalbranden in buurgemeente Leudal hadden meer gevolgen. Bij de branden in Kelpen-Oler (2013) en Heythuysen (2018) overleden minimaal 22.000 kippen. Bij de vier branden in de gemeente Nederweert kwamen nog meer kippen om het leven; minimaal 99.000. Verder lieten in de gemeente Horst aan de Maas 1050 varkens het leven bij een stalbrand in Melderslo.

De Onderzoeksraad concludeerde eerder dat er te weinig aandacht is voor de brandveiligheid in stallen. Daardoor wordt onnodig dierenleed veroorzaakt. De raad onderzocht tientallen stalbranden, waaronder de vier stalbranden in Peel en Maas.