Panningen, Netherlands

Welke sporter wordt sporter van het jaar bij het Sportgala?

Motorcrosser Dirk van Dijk en springruiters Henrik von Eckermann en Lars Kersten zijn dit jaar genomineerd voor de titel ‘sportman/sportvrouw van het jaar’ bij het Sportgala Peel en Maas. De drie genomineerden werden zaterdagavond in een uitzending op Omroep P&M bekend gemaakt.
De redactie | 11 februari 2023 17:42 | Aangepast op 11 februari 2023 17:42
Dirk van Dijk
Dirk van Dijk is een18-jarige bakkenist in de zijspan-motorcross. Hij begon met dit werk als 6-jarig jongetje met zijn broer als coureur en hij als bakkenist. Dit bleef zo totdat zijn broer te oud werd voor de junioren en Dirk ging rijden met verschillende andere coureurs. Toen hij met de Belg Kevin Varenberg op de zijspan ging crossen, ging het bergopwaarts met de resultaten.

In 2022 reden ze samen bij de KNMV voor het NK en wonnen ze vijf van de negen wedstrijden. Alle behaalde punten van de gewonnen wedstrijden en ook de goede resultaten van de andere 4 wedstrijden zorgden ervoor dat ze op 15 september 1e werden van de in totaal 35 deelnemende combinaties uit België, Duitsland en Nederland. Ze waren Nederlands kampioen en Dirks droom was uitgekomen.

Om hoger op te komen moet hij internationale wedstrijden gaan rijden, maar hier hangt ook een prijskaartje aan. Daarom heeft hij voor dit jaar besloten een stap op de plaats te maken, maar wel door te gaan met hard te trainen en hij wacht op het moment dat wereldkampioen Etienne Bax uit Bergeijk hem vraagt om in de bak plaatst te nemen.

Henrik von EckermannDe 41-jarige Henrik von Eckermann uit Zweden woont in Kessel. Als geboren zoon van een boer heeft altijd al een liefde voor dieren gehad. Zijn vader nam hem mee naar een Jumping wedstrijd in Gotenburg en vanaf dat moment voelde hij zich op een paard helemaal thuis.
Hij is altijd een harde werker geweest die al vroeg doorhad dat je in de paardensport als springruiter nog topprestaties kan behalen als andere topsporters in andere sporten allang met pensioen zijn. Vanuit zijn woonplaats heeft hij een mooie uitvalbasis om te trainen en de wedstrijden te rijden bij de Peelbergen en het Belgische Sentower Park, maar ook de voor de andere wedstrijden in Europa ligt het veel centraler dan een stal in Zweden.
In augustus 2022 werden de wereldkampioenschappen voor springpaarden gehouden in het Deense Herning. Henrik behaalde hier de gouden plak door in alle drie de rondes die gesprongen moesten worden, foutloos te blijven. Met het winnen van deze wedstrijd behaalde hij zoveel punten dat hij ook de nummer 1 van de wereldranglijst werd. Na de gouden medaille op de Olympische Spelen van 2021 in Tokio was dit opnieuw een succesjaar.

Lars Kersten
Ook de 22-jarige Lars Kersten uit Egchel is een zeer verdienstelijk springruiter. Hij rijdt al jaren voor de stal van zijn vader en is een bekende van het Sportgala. Toen hij vier was, begon hij met paardrijden, wat hij altijd een leuke sport heeft gevonden. Het mooie aan de sport vindt hij de samenwerking tussen ruiter en paard.

Lars heeft elke week wel een wedstrijd en het is afhankelijk van de afstand hoeveel tijd hij ermee kwijt is. Zijn mooiste ervaring tot nu toe is: het uit mogen komen voor het Nederlands seniorenteam bij een wedstrijd in Ierland bij de Dublin Horse Show. Verdere prestatie die hij behaalde in 2022 waren eerste plaatsen in Mechelen, Grand-Prix Grote Brogel, Sentowerpark in België en Jumping Maastricht. Verder wist nog zeker twaalf top tien klasseringen te noteren.

Meest gelezen

In memoriam: Leo van Crooy

De redactie | 6 apr 2024 11:21

Gewonde na aanrijding in Panningen

De redactie | 11 apr 2024 20:56

Lees ook

Judoka’s grote winnaars bij Sportgala Peel en Maas

Judoka Mark van Dijk uit Egchel heeft vrijdagavond de gemeentelijke sporttrofee van Peel en Maas ont...

Wie wint het Sportgala 2023?

Welke sporter of sportploeg wint vanavond het Sportgala? In DOK6 wordt de dertiende editie vanavond ...

Sportgala vrijdag live bij Omroep P&M

De uitreiking van de gemeentelijke sportprijzen is vrijdagavond live te zien bij Omroep P&M. De uitz...

Dit zijn de genomineerden voor de Iedereen Kans Sporten (IKS) prijs bij het Sportgala

Handbikester Chantal Haenen, rolstoeldansers Sjuul en Denise Walboomers en dansgroep DSG Expression ...

Dit zijn de genomineerden voor ‘sportploeg van het jaar’ bij het Sportgala Peel en Maas

Volleybalteam Meisjes C/B Peelpush, het eerste voetbalteam van SV Panningen en het herenteam van Jud...

Dit zijn de genomineerden voor ‘sportman/sportvrouw van het jaar’ bij het Sportgala Peel en Maas

Judoka Mark van Dijk, springruiter Henrik von Eckermann en zwemmer Tijn van Kuijk zijn genomineerd v...