Panningen, Netherlands

Ziekenhuis VieCuri en Stichting Kankerpraat gaan samenwerken

vlnr: Steffan, Ken, Vito
Met een samenwerking tussen Ziekenhuis VieCuri en Stichting Kankerpraat zetten beide partijen zich in voor jonge kankerpatiënten. Voor hen en voor hun naasten kan het lastig zijn om de impact van kanker te bespreken. Een gesprek met een ervaringsdeskundige kan dan helpend zijn.
De redactie | 2 mei 2023 12:56 | Aangepast op 2 mei 2023 12:56
Ervaringsdeskundigen
Stichting Kankerpraat bestaat uit vrijwilligers die zelf ook kanker hebben (gehad) of op een andere manier geraakt zijn door kanker. De stichting is opgericht door Ken Driessen, Steffan Cox en Vito Smedts uit Horst. Ken (26) kreeg in 2018 zelf de diagnose kanker. “Helaas heb ik in maart 2022 gehoord dat genezen niet meer mogelijk is. De ziekte is dus al jaren onderdeel van mijn leven”, zegt Ken.

“Ik noem het bewust onderdeel want er zijn nog heel veel mooie dingen in het leven. Een daarvan is het delen van mijn ervaring met de ziekte.” Zelf heeft Ken in het begin ook alles moeten uitzoeken en ervaren. “En tot op zekere hoogte blijft dit voor elke patiënt ook zo. Maar ik ben ervan overtuigd dat een ervaringsdeskundige dit proces een stukje draaglijker kan maken”.
“Unieke manier van begeleiding”
Paula Mertens, verpleegkundig specialist bij VieCuri, is content met de samenwerking. “Wanneer je in het ziekenhuis te horen krijgt dat je kanker hebt, besef je dit nog niet meteen. Als een patiënt vervolgens thuis is, komen de vragen. Bij medische vragen kun je terecht bij de arts of verpleegkundige, maar bij vragen over de onzekerheid die kanker met zich mee brengt en de mentale gevolgen, is het prettig om met een lotgenoot te kunnen praten. Dat is een unieke manier van begeleiding en een mooi verlengstuk van de zorg die wij leveren. Daarom dragen wij Stichting Kankerpraat een warm hart toe.”

Laagdrempelig
Stichting Kankerpraat werkt erg laagdrempelig, zegt Ken. “Mensen worden gekoppeld aan een lotgenoot en voeren een gesprek. Wat er wel en niet besproken wordt, beslist de persoon zelf. Ook of er nog een volgend gesprek nodig is. En mocht er behoefte zijn aan meer professionele zorg, dan informeren we hen graag over welke opties er allemaal zijn.”

Meer informatie over Stichting Kankerpraat is te vinden op kankerpraat.nl.

Lees ook

VieCuri komt met AI-model als betrouwbare voorspeller van nazorg

VieCuri gaat werken met een model dat via kunstmatige intelligentie de verwachte ontslagdatum van ee...

VieCuri-campagne over zonbescherming genomineerd voor Galjaardprijs

Ziekenhuis VieCuri is genomineerd voor de Galjaardprijs met de campagne over zonbescherming. De Galj...

App voorkomt dat patiënt naar het ziekenhuis moet voor nacontrole

Patiënten van VieCuri met een eenvoudige botbreuk of verstuiking hoeven voor de controle niet meer n...

Gratis zonnebrandcrème voor scholen in Noord-Limburg

De kinderen van alle basisscholen in Noord-Limburg kunnen zich vanaf de volgende week insmeren met g...

Tour door Noord-Limburg op Wereld Niet Roken Dag

In het kader van Wereld Niet Roken Dag gaat VieCuri Medisch Centrum een tour maken door de regio. He...

Primeur voor VieCuri: staaroperatie aan twee ogen tegelijk

Voor het eerst is er in ziekenhuis VieCuri in Venray een tweezijdige staaroperatie, met plaatselijke...