Panningen, Netherlands

ZijActief 90 jaar: "Nog steeds springlevend"

ZijActief Helden bestaat 90 jaar. Het is nog steeds een bruisende club voor dames in Helden. Het begon allemaal in het patronaat op 10 mei, in 1932.
De redactie | 23 mei 2022 19:32 | Aangepast op 23 mei 2022 19:32
Door de jaren heen heeft de vereniging een hele ontwikkeling doorgemaakt, passend bij de maatschappij van dat moment. In de beginjaren werden vooral praktische tips gedeeld zoals de wijze van inmaken en het geven van naailes. In de jaren 50 werden er Engelse lessen gegeven omdat er in deze periode veel mensen naar het buitenland emigreerden.

Boerinnen
Bij de opstart waren hoofdzakelijk boerinnen lid, maar later werd dit aangevuld met tuindersvrouwen en anderen. "Tegenwoordig zijn vrouwen niet meer zozeer gebonden aan huis en kinderen, maar zijn ze een stuk zelfstandiger geworden en zoeken hun eigen weg. Om hen daarbij te helpen zorgt ZijActief voor bredere informatieve avonden en het netwerken", aldus Ans van Onna, bestuurslid van ZijActief Helden.

Proos
Van de 115 leden waren er 87 aanwezig in het Kerkeböske. De leden kregen een middagprogramma aangeboden. Na een toespraak van burgemeester Delissen en pastoor Van de Horst kregen de aanwezigen een ruime terugblik over de historie van de vereniging. Daartoe presenteerde Ann Philipsen enkele gasten die plaatsnamen in een afgeleide versie van “de Proos”.

De pauzes werden opgeluisterd door Sandra Korsten met liedjes. De middag werd afgesloten met een buffet en een naborrel.

Lees meer over:

ZijActief|

Meest gelezen

Politie zoekt vermiste vrouw

De redactie | 27 sep 2022 15:51

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Joost en Jopie maken showroom van woonkamer

De redactie | 29 sep 2022 15:35