Panningen, Netherlands

Zo wil college Beesel tekort sociaal domein aanpakken

Het college van B&W van Beesel wil onder andere dat burgers huishoudelijke hulp zelf gaan betalen mits ze dat kunnen. Dat moet helpen om het financiële tekort in het sociaal domein iets te dichten.
Deborah Parren | 25 mei 2021 16:50 | Aangepast op 25 mei 2021 16:50
"Wij willen als Beesel vanuit de eigen kracht weer terug naar: waar heb je behoefte aan, daar helpen we je mee. Maar wat je zelf kunt, moet je ook zelf organiseren", zegt burgemeester Bob Vostermans in De Update.

Uitdaging

De gemeente Beesel staat voor een uitdaging om een verwacht tekort van 1,3 miljoen euro in het sociaal domein weg te werken. "De kosten zijn veel hoger dan we vooraf verwacht hadden", geeft Vostermans aan. Volgens hem heeft de decentralisatie van het sociaal domein ook onvoorziene zaken met zich meegebracht. "Men heeft gezegd; je staat dichter bij de burger als gemeente dus kan het nu ook goedkoper. Op onderdelen blijkt dat het best kan, maar dat het op onderdelen ook minder stuurbaar is dan we vooraf verwacht hadden."


Herstelplan

Daarom heeft het college nu een herstelplan opgesteld. Dat wordt in juni aan de raad voorgelegd. De burgemeester en drie wethouders willen de oplossing eerst in het sociaal domein zoeken. "Om de uitgaven die we daar meer hebben gedaan dan we begroot hadden, de eerste slag te maken. Dat betekent dat we kritischer gaan zijn op onze uitgaven in de jeugdzorg. Daar is nu te vaak voor ons gevoel een blanco cheque bij de hulpverleners gelegd waar wij eigenlijk weinig controle op hebben. Daar gaan we palen en perken aan stellen."

Randjes opzoeken

In 2020 kreeg de gemeente extra aanvragen voor hulp bij het huishouden. Eerder regelden inwoners dat zelf tegen een bepaald bedrag. "Nu kunnen ze het via de gemeente goedkoper aanvragen. De regeling vanuit Den Haag is wat ons betreft niet bedoeld voor mensen die het ook uit eigen portemonnee kunnen betalen. Daar gaan we nu wat ons betreft de randjes opzoeken", legt de burgervader uit.

Uitkeringen

Ook waren de uitgaves op het gebied van uitkeringen hoger dan ingeschat. "Ook door corona zie je mensen die eerder bijvoorbeeld parttime bij de Lommerbergen werkten niet meer kunnen werken. Die maken nu ook deels gebruik van uitkeringen via de gemeente. Het is aan ons om samen met het bedrijfsleven te kijken hoe we de mensen op een andere manier toch weer aan werk kunnen helpen."

Vostermans is ervan overtuigd dat Beesel de kracht heeft om het gat te dichten. "We zijn daar soms ook kwetsbaar, dus we zullen als Beesel wel voor moeten zorgen dat onze begroting wat robuuster wordt. Ik vind dat we op termijn met de raad eens goed moeten kijken naar wat onze ambities zijn."

Meest gelezen

Club Ultra sluit de deuren

De redactie | 30 nov 2022 20:25

Opnieuw afvaldumping; nu in Grashoek

De redactie | 29 nov 2022 13:48

Inloopmoment voor mensen met burn-out klachten

De redactie | 29 nov 2022 17:14

Lees ook

Vragen over opvang vluchtelingen

De fractie van PvdA/GroenLinks vraagt aan het college of er voorbereidingen worden getroffen om vluc...

Inzamelingsacties Oekraïne: garage te klein

Inwoners geven doneren massaal producten voor de inwoners in Oekraine. De vrijgevigheid is groot mer...

Verkeerslichten onbruikbaar na brand

De verkeerslichten tussen Reuver en Belfeld zijn zondagavond enige tijd niet in gebruik geweest. Dat...

Peel en Maas kent stijging aantal woninginbraken

Peel en Maas staaat op plek vier in de top vijf van de Limburgse gemeenten met relatief de meeste wo...

Meer inwoners van Peel en Maas mogen stemmen

Bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen mogen meer inwoners van Peel en Maas gaan stemmen dan vi...

Veel kiezers in Beesel laten het afweten

In Beesel hebben een stuk minder inwoners de moeite genomen om een stem uit te brengen voor de gemee...