Beeselnaren die vlak bij de Maas wonen werden vrijdag geëvacueerd, omdat niet zeker was of het hoogwater hun huizen zou bereiken en de dijk het wassende Maaswater zou tegenhouden. Een nooddijk werd ter hoogte van de Kerkstraat in allerijl gecreëerd.
Storm van verontwaardiging
Het vorige college van Gedeputeerde Staten had juist besloten de veiligheidsnormen voor de dijken te verlagen. Na dit besluit barstte binnen de Limburgse Staten een storm van verontwaardiging los. De provincie haalde vervolgens bakzeil na een hoogoplopend conflict met Waterschap Limburg en beide betrokken veiligheidsregio's. Die hielden hun poot stijf. Deltacommissaris Peter Glas, die namens de Staat adviseert, beslechtte deze strijd met zijn advies dat een verlaging van de dijken zoals de provincie voor ogen stond, ongewenst is.
Onverkort opgevolgd
Na de val van het college en het aftreden van gouverneur Theo Bovens (CDA) in april trad Johan Remkes (VVD) als waarnemend gouverneur aan. Hij besliste onlangs dat de adviezen van de Deltacommissaris alsnog onverkort worden opgevolgd. Ook minister Cora van Nieuwenhuizen, vorige week op bezoek in Limburg, liet weten dat van een verlaging van de normen geen sprake kan zijn.
Scenario's bijstellen
Voorzitter Antoin Scholten van de veiligheidsregio Limburg Noord refereerde zondag aan het conflict tussen provincie en de veiligheidsregio's. De recente overstromingen in Limburg leren dat de huidige scenario's over waterveiligheid moeten worden bijgesteld, zei hij. Volgens Scholten zullen de Deltacommissaris en de minister nu wel wat dwingender kijken naar de provincie, zei hij zondag. Ook hamerde hij erop, dat de besluitvorming rond de zeventien zwakke plekken in de kades en dijken versneld moet worden aangepakt.
Onder meer langs de Maas in Beesel, Steyl en Arcen waren de afgelopen dagen problemen in zo'n zwakke plek. Dat leidde tot evacuaties.
Foto: Gemeente Beesel