Panningen, Netherlands

Beesel heeft financiën na slechte jaren weer op orde

Na een aantal mindere jaren, heeft de gemeente Beesel dit jaar haar financiën weer op orde. Hierdoor kan Beesel investeren in maatschappelijke accommodaties en wordt de bezuiniging op welzijnswerk teruggedraaid.
Niels van Rens | 24 oktober 2022 14:29 | Aangepast op 24 oktober 2022 14:29
De afgelopen jaren waren de financiën in Beesel minder positief. Voor het College van B&W reden om de zaak anders aan te pakken: “We hebben vorig jaar een aantal maatregelen door moeten voeren, om de basis weer op orde te krijgen”, zegt burgemeester Bob Vostermans. “Maatregelen alleen waren niet genoeg. We hebben onze begroting vanaf dat moment anders aangepakt. Inkomsten en uitgaven moesten weer met elkaar in balans gebracht worden en dat is gelukt. Ook ontvangen we meer geld van het Rijk, waardoor we de taken die we moeten uitvoeren, beter kunnen uitvoeren.”

Woon-zorgvisie
De gemeente Beesel gaat op een aantal onderwerpen meer inzetten. Wonen is daar één van. “Er is een grote behoefte aan meer, passende woningen voor onze inwoners”, zegt wethouder Anouk Huijs. “Voor starters, maar ook voor senioren. Op vele vlakken hebben we iets te doen. Daarom gaan we niet alleen op de korte termijn bouwen, maar maken we ook een woon-zorgvisie, met plannen voor de lange termijn”.

Duurzaamheid
Daarnaast is er geld vrij voor duurzaamheid. “De energiecrisis drukt ons met de neus op de feiten”, zegt wethouder Marcel Roelofs. “Investeren op duurzaamheid is nu nóg belangrijker. Voor ons betekent het dat we inzetten op het isoleren van woningen. Dat werkt twee kanten op, we verbruiken met z’n allen minder energie én het is goed voor de portemonnee van onze inwoners.”

De Beeselse begroting ziet ook toe op de doorontwikkeling van maatschappelijke accommodaties, zoals De Schakel in Reuver en de gemeenschapsfunctie in Beesel. Ook wordt er geld gereserveerd voor onverwachte ontwikkelingen, zoals de energiecrisis, zodat er ruimte is om verenigingen en maatschappelijke organisaties te helpen als de situatie daarom vraagt.

Vinger aan de pols
Het gemeentebestuur in Beesel heeft geleerd van de afgelopen jaren en burgemeester Vostermans houdt de vinger aan de pols: “We komen uit een moeilijke tijd en we zijn daarom heel blij dat onze begroting nu weer perspectief biedt. Tegelijk is de wereld om ons heen grillig en onvoorspelbaar. We blijven daarom als college realistisch en gaan zorgvuldig om met inkomsten en uitgaven. Daar is dit voorstel voor de begroting op gebaseerd.”

Op 10 november besluit de gemeenteraad over de begroting, tijdens de Algemene Beschouwingen. Dit is live te volgen via www.beesel.nl

Meest gelezen

Nieuwe ondernemers in Bistro Kepel in Panningen

Niels van Rens | 26 jan 2023 11:39

De School neemt intrek in gebouw De Violier

De redactie | 25 jan 2023 16:26

Van Happen neemt inzameling Berings bedrijf over

De redactie | 26 jan 2023 18:52

Lees ook

Koningsdag op Omroep P&M

Omroep P&M kleurt woensdag oranje tijdens Koningsdag. De programma's staan die dag in het teken van ...

Drie Reuvernaren ontvangen koninklijke onderscheiding

Burgemeeester Bob Vostermans van Beesel heeft dinsdag drie inwoners onderscheiden tot Lid in de Orde...

Schietbomen OLS geplaatst

De schietbomen voor het OLS in Meijel zijn zaterdagochtend geplaatst op het terrein aan de Heldensed...

Top 15 (week 17)

Harry Styles met As it was schiet door van plek 6 naar de toppositie. Twee weken geleden nog tip van...

Baarlose brug vanaf deze week afgesloten

De brug op de Obsenichtlaan in Baarlo is sinds deze week afgesloten. De bug is verouderd en krijgt e...

Meiboom voor 23e keer in Baarlo geplaatst

De meterslange meiboom trok dit weekend weer door de Baarlose stralen. Na twee jaar corona werd de t...