Panningen, Netherlands

Beesel zet eerste stap richting circulaire economie

Een zogenoemde kwartiermaker moet antwoorden geven op vragen die leven bij partners binnen Waardevol Beesel. In dat plan wil de gemeente Beesel toewerken naar een circulaire economie. Die houdt in dat grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden. Nederland streeft ernaar in 2050 volledig circulair te zijn. De gemeenteraad stemde maandagavond uiteindelijk in met het collegevoorstel.
Deborah Parren | 26 april 2021 23:21 | Aangepast op 26 april 2021 23:21
Vijf partners, te weten WiJo, het Grescollege, kringloopwinkel Stichting Primula, het Repair Café en de gemeente Beesel (milieupark), hebben eerder aangegeven samen te willen werken om hun bijdrage te leveren voor een circulaire economie. Bij het CDA en Samen Verder was ter ore gekomen dat bij Primula twijfels leven. "Er is sprake van eenrichtingsverkeer vanuit de gemeente en niet van samenwerking, laat staan samenwerkende partners", reageerde raadslid Rian Janssen van Samen Verder. Het CDA snapte dat het project nog niet in beton gegoten is. "Maar juist Primula zit verweven door het hele stuk", concludeerde CDA-fractievoorzitter Lou Cremers.

Fractievoorzitter Rob Ambaum van de Beeselse Lijst benadrukte dat een kwartiermaker 'juist iemand is die voorbereiding moet treffen zodat de nieuwe organisatie voorspoedig van start kan gaan'. "Die geeft juist helderheid en moet duidelijk krijgen, ook richting Primula, wat de mogelijkheden zijn en wat de organisatie kan bijdragen."

Het college heeft voorgesteld om voor een jaar een kwartiermaker met een bedrijfskundige en circulaire economie kennis aan te stellen. Die moet zo'n 9 uur per week ondersteunen om tot de eerste resultaten te komen. De kosten voor deze kwartiermaker worden geschat op zo'n 38.500 euro.



Het CDA ging uiteindelijk overstag en stemde voor het plan. De fractie Samen Verder bleef vraagtekens zetten bij het voorstel en stemde tegen. Wethouder Marcel Roelofs beloofde dat op heel korte termijn gesprekken gaan plaatsvinden met de partners. "Van alle gesprekken worden verslagen gemaakt, zodat er geen misverstanden of miscommunicatie ontstaan. Ik wil Primula binnenboord houden. Daar ga ik hard mijn best voor doen."

De gemeente heeft verder het doel om de totale hoeveelheid fijn en grof restafval in 2025 terug te brengen tot 30 kilogram per inwoner per jaar. Dat is nu nog 65 kilogram. Ook wil Beesel het milieupark veranderen, omdat dat nu te klein behuisd is en bovendien niet voldoet aan de normen.

De gemeente verwacht dat de kosten van het plan het eerste jaar uitkomen op 82.300 euro.

Foto: iStock

Meest gelezen

Vrouw opgepakt voor winkeldiefstal

De redactie | 24 okt 2024 11:34

Opening hondenspeelveldje Maasbree

Gijs Vermolen | 22 okt 2024 15:05

Lees ook

Jeugdorkesten Peel en Maas vieren 10-jarig jubileum met concert

De Jeugdorkesten Peel en Maas vieren dit jaar hun 10-jarig jubileum.

Kessel-Eik introduceert wijkwaardenkaart na onderzoek

Er is een wijkwaardenkaart verschenen over Kessel-Eik. Deze kaart maakt zichtbaar wat bewoners waard...

Bevo HC wint van Sasja en klimt naar zevende plek

Bevo HC heeft zaterdagavond een belangrijke overwinning behaald in de Super Handball League door met...

Slechts 40 procent van woningen in Peel en Maas betaalbaar voor stellen

Van alle huizen die de afgelopen drie maanden in Peel en Maas zijn verkocht, was 60 procent te duur ...

Smeulende haspel veroorzaakt rookontwikkeling in Heldense woning

De brandweer werd zaterdagochtend rond 10.30 uur gealarmeerd voor een ‘brandgerucht’ in Helden. Niet...

Lokaal Peel en Maas laat mensen kennismaken met lokale politiek

Wie geïnteresseerd is om in de lokale politiek te werken, kan zich melden bij Lokaal Peel en Maas. D...