Panningen, Netherlands

Beesel zet eerste stap richting circulaire economie

Een zogenoemde kwartiermaker moet antwoorden geven op vragen die leven bij partners binnen Waardevol Beesel. In dat plan wil de gemeente Beesel toewerken naar een circulaire economie. Die houdt in dat grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden. Nederland streeft ernaar in 2050 volledig circulair te zijn. De gemeenteraad stemde maandagavond uiteindelijk in met het collegevoorstel.
Deborah Parren | 26 april 2021 23:21 | Aangepast op 26 april 2021 23:21
Vijf partners, te weten WiJo, het Grescollege, kringloopwinkel Stichting Primula, het Repair Café en de gemeente Beesel (milieupark), hebben eerder aangegeven samen te willen werken om hun bijdrage te leveren voor een circulaire economie. Bij het CDA en Samen Verder was ter ore gekomen dat bij Primula twijfels leven. "Er is sprake van eenrichtingsverkeer vanuit de gemeente en niet van samenwerking, laat staan samenwerkende partners", reageerde raadslid Rian Janssen van Samen Verder. Het CDA snapte dat het project nog niet in beton gegoten is. "Maar juist Primula zit verweven door het hele stuk", concludeerde CDA-fractievoorzitter Lou Cremers.

Fractievoorzitter Rob Ambaum van de Beeselse Lijst benadrukte dat een kwartiermaker 'juist iemand is die voorbereiding moet treffen zodat de nieuwe organisatie voorspoedig van start kan gaan'. "Die geeft juist helderheid en moet duidelijk krijgen, ook richting Primula, wat de mogelijkheden zijn en wat de organisatie kan bijdragen."

Het college heeft voorgesteld om voor een jaar een kwartiermaker met een bedrijfskundige en circulaire economie kennis aan te stellen. Die moet zo'n 9 uur per week ondersteunen om tot de eerste resultaten te komen. De kosten voor deze kwartiermaker worden geschat op zo'n 38.500 euro.Het CDA ging uiteindelijk overstag en stemde voor het plan. De fractie Samen Verder bleef vraagtekens zetten bij het voorstel en stemde tegen. Wethouder Marcel Roelofs beloofde dat op heel korte termijn gesprekken gaan plaatsvinden met de partners. "Van alle gesprekken worden verslagen gemaakt, zodat er geen misverstanden of miscommunicatie ontstaan. Ik wil Primula binnenboord houden. Daar ga ik hard mijn best voor doen."

De gemeente heeft verder het doel om de totale hoeveelheid fijn en grof restafval in 2025 terug te brengen tot 30 kilogram per inwoner per jaar. Dat is nu nog 65 kilogram. Ook wil Beesel het milieupark veranderen, omdat dat nu te klein behuisd is en bovendien niet voldoet aan de normen.

De gemeente verwacht dat de kosten van het plan het eerste jaar uitkomen op 82.300 euro.

Foto: iStock

Meest gelezen

Dak zwembad Baarlo ingestort

De redactie | 13 jul 2024 12:02

Video: Zo stort het dak van zwembad Baarlo in

De redactie | 13 jul 2024 17:37

Woensdag helikopteroefeningen boven Peel en Maas

De redactie | 16 jul 2024 18:37

Lees ook

Spoelsleuven veroorzaken grote problemen langs beken

Het waterschap doet een herhaalde oproep aan agrariërs om spoelsleuven langs beken zo snel mogelijk ...

Steeds minder hennepplanten op maisveld

Maisvelden worden niet meer vaak gebruikt voor het poten van hennepplanten. Dat zegt de Limburgse La...

Aantal uitkeringsontvangers stijgt, ook in Peel en Maas en Beesel

Ook in de gemeente Peel en Maas en in Beesel is er een toename van het aantal uitkeringsontvangers t...

Dylan Haegens op bezoek bij DOK6 voor nieuwste film

In twee volle zalen in DOK6 wachtten dolenthousiaste kinderen woensdag op de film ‘Superkrachten voo...

Documentaire Draaksteken geselecteerd voor Gouden Kalf competitie

De documentaire Geluif in ’t Goeje over Beesel en het Draaksteken gaat in september in première tijd...

Code geel voor zaterdagavond

Het KNMI heeft voor zaterdagavond code geel afgegeven voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Utr...