Panningen, Netherlands

Beesel zet eerste stap richting circulaire economie

Een zogenoemde kwartiermaker moet antwoorden geven op vragen die leven bij partners binnen Waardevol Beesel. In dat plan wil de gemeente Beesel toewerken naar een circulaire economie. Die houdt in dat grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden. Nederland streeft ernaar in 2050 volledig circulair te zijn. De gemeenteraad stemde maandagavond uiteindelijk in met het collegevoorstel.
Deborah Parren | 26 april 2021 23:21 | Aangepast op 26 april 2021 23:21
Vijf partners, te weten WiJo, het Grescollege, kringloopwinkel Stichting Primula, het Repair Café en de gemeente Beesel (milieupark), hebben eerder aangegeven samen te willen werken om hun bijdrage te leveren voor een circulaire economie. Bij het CDA en Samen Verder was ter ore gekomen dat bij Primula twijfels leven. "Er is sprake van eenrichtingsverkeer vanuit de gemeente en niet van samenwerking, laat staan samenwerkende partners", reageerde raadslid Rian Janssen van Samen Verder. Het CDA snapte dat het project nog niet in beton gegoten is. "Maar juist Primula zit verweven door het hele stuk", concludeerde CDA-fractievoorzitter Lou Cremers.

Fractievoorzitter Rob Ambaum van de Beeselse Lijst benadrukte dat een kwartiermaker 'juist iemand is die voorbereiding moet treffen zodat de nieuwe organisatie voorspoedig van start kan gaan'. "Die geeft juist helderheid en moet duidelijk krijgen, ook richting Primula, wat de mogelijkheden zijn en wat de organisatie kan bijdragen."

Het college heeft voorgesteld om voor een jaar een kwartiermaker met een bedrijfskundige en circulaire economie kennis aan te stellen. Die moet zo'n 9 uur per week ondersteunen om tot de eerste resultaten te komen. De kosten voor deze kwartiermaker worden geschat op zo'n 38.500 euro.Het CDA ging uiteindelijk overstag en stemde voor het plan. De fractie Samen Verder bleef vraagtekens zetten bij het voorstel en stemde tegen. Wethouder Marcel Roelofs beloofde dat op heel korte termijn gesprekken gaan plaatsvinden met de partners. "Van alle gesprekken worden verslagen gemaakt, zodat er geen misverstanden of miscommunicatie ontstaan. Ik wil Primula binnenboord houden. Daar ga ik hard mijn best voor doen."

De gemeente heeft verder het doel om de totale hoeveelheid fijn en grof restafval in 2025 terug te brengen tot 30 kilogram per inwoner per jaar. Dat is nu nog 65 kilogram. Ook wil Beesel het milieupark veranderen, omdat dat nu te klein behuisd is en bovendien niet voldoet aan de normen.

De gemeente verwacht dat de kosten van het plan het eerste jaar uitkomen op 82.300 euro.

Foto: iStock

Meest gelezen

Illegale bewoning op Baarloos vakantiepark

De redactie | 17 mei 2022 18:23

Stormschade Helden: takken breken af

De redactie | 19 mei 2022 16:38

Ploegmachine haalt explosief uit de grond

De redactie | 23 mei 2022 18:00

Lichaam aangetroffen in uitgebrande auto

De redactie | 23 mei 2022 08:25

Lees ook

Sterftecijfers: 504 mensen overleden in 2020

Er zijn in 2020 veel meer mensen overleden dan een jaar ervoor. Waar er in 2019 402 inwoners overled...

Kijk terug: In gesprek met de lijsttrekkers

In het programma ''In gesprek met de lijsttrekkers'' gaat Pascal Meyer in gesprek met de lijsttrekke...

Heldense bij laatste 5 vrouwen Boer Zoekt Vrouw

De Heldense Marion zit bij de laatste vijf vrouwen van boer Jouke in het tv-programma Boer Zoekt Vro...

Miljoenen euro's voor plan aardgasvrije Panningse wijk

De gemeente Peel en Maas heeft een subsidie van vier miljoen euro gekregen van het Rijk om het cent...

Eerste stemdag: “Het loopt lekker door”

De stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn geopend. Om 12.00 uur brachten 448 inwoners van...

Teruglezen: De Uitslagenavond

De avond van de verkiezingsuitslagen zit erop. Omroep P&M bracht de uitslagen van de gemeente Peel e...