"Twee Nederlanders en een Belg die gevraagd worden om in Hongarije zo'n nest weg te halen. Het klonk als een mop, maar het bleek echt waar te zijn", lacht Apeldoorn.
Reis
Hij en zijn collega's zijn net terug van hun driedaagse reis. "In Hongarije is er nog geen kennis over het opsporen van de Aziatische hoornaar, waardoor we nu in Nederland en België worden geteisterd. Iemand daar ontdekte dat wij op professionele wijze bezig zijn met het verwijderen van hoornaarnesten en zo zijn ze bij ons uitgekomen."
Uit een nest van de Aziatische hoornaar kunnen vanaf half oktober tussen de 50 en 500 koninginnen komen. Daarvan begint ongeveer 40 procent het volgende seizoen een nieuw nest. "Een belangrijke ingreep dus. En voor zover bekend was dit op dit moment het enige nest in heel Hongarije."
Zendert
De imker uit Beesel gaat samen met zijn collega's zorgvuldig te werk. "Eerst vangen we de hoornaar met een vlindernet. Dus je ziet dan drie volwassen mannen met vlindernetjes rondrennen. Als we er dan eentje gevangen hebben, kunnen we de wesp in een speciaal klemmetje doen. Vervolgens maken we een mini-zender op de hoornaar vast en kunnen we hem volgen. Meestal vliegt 'ie dan naar het nest. Dat was in dit geval ook zo."
Hoornaar verstoort biodiversiteit
Voor andere insecten is de aanwezigheid van de Aziatische hoornaar in de omgeving geen goed nieuws. "Deze wesp verstoort de hele biodiversiteit. De wesp pakt ook vlinders, spinnen, en normale wespen. Zo'n hoornaar rooft echt de hele natuur leeg." Omdat het dier hier niet thuishoort, is de natuur in Europa er niet op ingesteld. "Dus andere insecten herkennen de hoornaar niet als vijand. Zo kan 'ie zich helemaal uitleven."
"Als ze nog eens bellen, springen we direct weer in de auto. Het was een feest. Echt waar. We baalden zelfs toen we naar huis moesten gaan."