Panningen, Netherlands

Beeselse imker helpt bij verwijderen nest Aziatische hoornaar in Hongarije

De imker aan het werk Foto: Philip Apeldoorn
Imker Philip Apeldoorn uit Beesel bedacht zich geen twee keer toen hij gevraagd werd te helpen ruim duizend kilometer verderop. Samen met twee collega's uit Nederland en België reisde hij op en neer naar Hongarije om daar een nest van de Aziatische hoornaar te verwijderen. Dat schrijft 1Limburg.
De redactie | 9 oktober 2023 13:09 | Aangepast op 9 oktober 2023 13:09
"Twee Nederlanders en een Belg die gevraagd worden om in Hongarije zo'n nest weg te halen. Het klonk als een mop, maar het bleek echt waar te zijn", lacht Apeldoorn.

Reis
Hij en zijn collega's zijn net terug van hun driedaagse reis. "In Hongarije is er nog geen kennis over het opsporen van de Aziatische hoornaar, waardoor we nu in Nederland en België worden geteisterd. Iemand daar ontdekte dat wij op professionele wijze bezig zijn met het verwijderen van hoornaarnesten en zo zijn ze bij ons uitgekomen."

Uit een nest van de Aziatische hoornaar kunnen vanaf half oktober tussen de 50 en 500 koninginnen komen. Daarvan begint ongeveer 40 procent het volgende seizoen een nieuw nest. "Een belangrijke ingreep dus. En voor zover bekend was dit op dit moment het enige nest in heel Hongarije."

Zendert
De imker uit Beesel gaat samen met zijn collega's zorgvuldig te werk. "Eerst vangen we de hoornaar met een vlindernet. Dus je ziet dan drie volwassen mannen met vlindernetjes rondrennen. Als we er dan eentje gevangen hebben, kunnen we de wesp in een speciaal klemmetje doen. Vervolgens maken we een mini-zender op de hoornaar vast en kunnen we hem volgen. Meestal vliegt 'ie dan naar het nest. Dat was in dit geval ook zo."

Hoornaar verstoort biodiversiteit
Voor andere insecten is de aanwezigheid van de Aziatische hoornaar in de omgeving geen goed nieuws. "Deze wesp verstoort de hele biodiversiteit. De wesp pakt ook vlinders, spinnen, en normale wespen. Zo'n hoornaar rooft echt de hele natuur leeg." Omdat het dier hier niet thuishoort, is de natuur in Europa er niet op ingesteld. "Dus andere insecten herkennen de hoornaar niet als vijand. Zo kan 'ie zich helemaal uitleven."

"Als ze nog eens bellen, springen we direct weer in de auto. Het was een feest. Echt waar. We baalden zelfs toen we naar huis moesten gaan."

Lees ook

Geluksfestival in Baarlo zet positieve gezondheid in schijnwerpers

Positieve gezondheid stond centraal tijdens het eerste Geluksfestival in Baarlo. Bezoekers konden bi...

Auto's botsen bij Gielenhofweg

De hulpdiensten zijn dinsdagmiddag uitgerukt voor een ongeval met letsel aan de Gielenhofweg in Egch...

Column Het Bouwens: De stem van de toekomst!

Aan ons werd de vraag gesteld of wij vinden dat de jongeren meer bij de politiek betrokken moeten wo...

MVC’19 wint belangrijke wedstrijd tegen Kronenberg

MVC’19 heeft zondag een belangrijke overwinning geboekt tegen Kronenberg. De ploeg uit Maasbree won ...

Raad stelt scenariokeuze voor gemeenschapshuis De Schakel uit

Er is nog altijd geen beslissing genomen over de toekomst van gemeenschapshuis De Schakel in Reuver....

De wereld van... Martijn Derks

Martijn Derks is vanaf april de nieuwe burgemeester van de gemeente Beesel. Hij werd geboren in Berg...