Panningen, Netherlands

Bever vreet tuin Pannings echtpaar kaal

De tuin van Maria en Hans Witbaard in Panningen ziet er uit als een slagveld. Tientallen bomen zijn aangevreten door bevers. De Panningenaren ervaren veel overlast van het dier.
De redactie | 3 april 2023 10:25 | Aangepast op 3 april 2023 10:25
Het begon enkele weken geleden. Een boom naast de Everlosebeek werd door het dier beschadigd. "Een week later was de volgende boom aan de beurt. Een halve week later weer de volgende. Dit formaat, daar draaien ze hun hand niet voor om", vertelt Hans. Bij deze drie bomen bleef het niet. "Ze kruipen nu door het hek om in onze tuin de bomen en struiken toe te takelen."

Spotten
Maria en Hans gaan elke avond vlak voor het slapengaan naar buiten om de bevers te spotten. Na de verkiezingsnacht zag het echtpaar de bevers aan het werk. Grote takken werden het water ingesleept. Het is elke nacht weer een verrassing wat er gaat gebeuren. De bevers lijken zich verscholen te hebben in een duiker naast hun huis.
In hun tuin hebben ze maatregelen genomen om de overlast te beperken. Zo worden de bomen beschermd met gaas, zodat het dier daar niet aan gaat knagen.

Biodiversiteit
Volgens schattingen van het IVN zijn er zo'n 100 bevers in Peel en Maas. In onze provincie is de overlast van de bever het grootst, blijkt uit de cijfers van de waterschappen. Het dier mag alleen worden afgeschoten als het een grote schade veroorzaakt. Harrie Peeters van het IVN zegt dat de mens moet leren leven met de bever. "Het dier zorgt voor biodiversiteit en dat nieuwe planten kunnen gaan groeien." In de Weerdbeemden in Kessel-Eik heeft de bever meerdere burchten. Toch vindt Peeters ook dat de overlast niet ten koste moet gaan van het leefplezier van mensen. "Er zijn allerlei manieren te vinden om je te beschermen, zoals het plaatsen van gaas. Ook is er vanuit de provincie een subsidie beschikbaar.

Peperduur
Aan dat bericht heeft Hans geen boodschap. "Voordat je een subsidie kunt aanvragen, moet je eerst een aanbetaling doen. Smeersel om aan de boom te smeren om te beschermen tegen de bever, is daarnaast ook nog eens duur. Waar praten we over? Het is niet normaal."

Reactie gemeente
In een reactie laat de gemeente weten dat het waterschap en inwoners zelf moeten zorgdragen voor eventuele maatregelen die ze kunnen nemen. Voor advies kunnen inwoners terecht bij de gemeente en bij Fauneabeheereenheid Limburg. Daar stemt de gemeente ook maatregelen mee af wanneer er overlast is op locaties waar het beheer over heeft. Ook kunnen inwoners een beroep doen op een subsidieregeling om voorzorgsmaatregelen te treffen.

Lees meer over:

Panningen|Bever|

Meest gelezen

Snuffelshop sluit volgend jaar april de deuren

De redactie | 23 jul 2024 10:14

Hoosbui trekt over Peel en Maas

De redactie | 23 jul 2024 11:59

Lees ook

Ondanks vernielingen Mariakapel willen paters een ontmoetingsplek bieden

De beelden bij het Mariakapelletje van de Paters Lazaristen in Panningen zijn beschadigd. Van Maria ...

Snuffelshop sluit volgend jaar april de deuren

De Snuffelshop in Panningen sluit volgend jaar april de deuren. Op de locatie waar zij nu hun winkel...

Rogge geoogst zoals in de jaren vijftig

Onder een warme julizon van ongeveer 30°C werd afgelopen vrijdag in Panningen rogge geoogst zoals in...

Kermis Panningen van start

De kermis in Panningen is vrijdagavond geopend. Wethouder Erik Nijssen gooide muntjes naar de kinder...

Twee gewonden bij botsing in Panningen

In Panningen zijn woensdagochtend twee mensen gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's. Bei...

Ook dit jaar matinee voor ouderen tijdens Kepèlse Kermis

Ook dit jaar wordt er tijdens de kermis in Panningen een senioren kermismatinee georganiseerd. Op zo...