Panningen, Netherlands

Burgemeester: 'Meer vat krijgen op georganiseerde misdaad'

Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo wil zich sterk maken voor een betere regionale, landelijke en internationale informatie-uitwisseling om meer vat te krijgen op de georganiseerde misdaad.
Deborah Parren | 29 september 2021 15:23 | Aangepast op 29 september 2021 15:23
De burgemeester van Peel en Maas zegt dat een dag na de invallen bij autobedrijf Ficus in Panningen en andere panden in haar gemeente.

Bijna vijf miljoen euro

De politie en fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) doorzochten dinsdag drie woningen en een bedrijfspand in Helden, Panningen en Kessel. Ook was er een inval in een woning in Portugal. Tijdens die doorzoekingen werd beslag gelegd op vastgoed, auto's, horloges en cash geld met een totale waarde van 4,7 miljoen euro.


Witwassen van crimineel geld

Ook werden vier verdachten opgepakt, onder wie Godfried B., eigenaar van het autobedrijf, en zijn vrouw (40). Zij worden samen met een andere man (51) en vrouw (35) verdacht van het witwassen van crimineel geld van een 60-jarige man die in de gevangenis zit. Het is niet duidelijk hoe hij aan zijn huidig vermogen komt. Het vermoeden bestaat dat de gedetineerde katvangers, familieleden en zakenrelaties inzette om aan het geld te komen.

Meer instrumenten

Burgemeester Delissen denkt dat de integrale aanpak, ook landelijk, z'n vruchten gaat afwerpen. "Meer partijen houden zich bezig dat de boven- en onderwereld niet verknoopt raken met elkaar." Volgens haar zijn er al 'mooie stappen' gezet doordat gemeentes nu meer instrumenten hebben gekregen om onderzoeken te kunnen doen. "Bijvoorbeeld op het moment dat iemand een vergunningaanvraag doet of iets wilt kopen of verkopen. Dan dragen wij er niet aan bij dat zaken witgewassen worden en crimineel geld op een andere manier geïnvesteerd wordt in de samenleving. "

Geen grenzen

Ze vindt daarnaast dat overheden niet in grenzen moeten denken. "Criminelen houden zich ook niet bezig met grenzen. Er zit vaak internationaal georganiseerde misdaad achter, en dat betekent dat je ook internationaal het uitwisselen van gegevens voor elkaar moet krijgen. Dat is nodig als we echt stappen willen zetten en vat willen krijgen op die misdaad."


Verder wil de burgemeester meer awareness bevorderen door middel van voorlichtingsbijeenkomsten voor bijvoorbeeld notarissen, makelaars en het bankwezen. "We hebben volop werk aan de winkel, maar we hebben mooie stappen gezet als ik dat vergelijk met tien jaar geleden."

Meest gelezen

DES Group neemt Regio Service over

De redactie | 30 nov 2023 13:55

Atje vur Adje wint liedjesavond Dörper Kuus

Bregje Deckers | 26 nov 2023 11:54

Lees ook

Huldiging voor 60 jaar lid van de schutterij

Frits Hebben en Pierre Suntjens zijn vorige week gehuldigd vanwege hun 60-jarig lidmaatschap bij Sch...

Kessel en Kessel-Eik krijgen dorpsquiz

Ook in de dorpen Kessel en Kessel-Eik wordt komend jaar een dorpsquiz georganiseerd. Na edities in H...

Renovaties ‘kunstwerken’ in Peelkanalen afgerond

De renovaties van dertien ‘kunstwerken’ in het Kanaal van Deurne, de Helenavaart en het Peelkanaal z...

Archiefportaal Peel en Maas doorzoekbaar op PeelenMaasNet

Zoektermen maken het mogelijk om op PeelenMaasNet het archiefportaal van de gemeente Peel en Maas te...

Handbalsport centraal in P&M Sportcafé

Een volle tafel met interessante gasten in een nieuwe aflevering van het P&M Sportcafé. Deze uitzend...

Jubileumtentoonstelling Tajiri vanaf dit weekend te zien in Venlo

In het Museum van Bommel van Dam is vanaf dit weekend een jubileumtentoonstelling te zien ter ere va...