Panningen, Netherlands

Burgemeester: 'Meer vat krijgen op georganiseerde misdaad'

Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo wil zich sterk maken voor een betere regionale, landelijke en internationale informatie-uitwisseling om meer vat te krijgen op de georganiseerde misdaad.
Deborah Parren | 29 september 2021 15:23 | Aangepast op 29 september 2021 15:23
De burgemeester van Peel en Maas zegt dat een dag na de invallen bij autobedrijf Ficus in Panningen en andere panden in haar gemeente.

Bijna vijf miljoen euro

De politie en fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) doorzochten dinsdag drie woningen en een bedrijfspand in Helden, Panningen en Kessel. Ook was er een inval in een woning in Portugal. Tijdens die doorzoekingen werd beslag gelegd op vastgoed, auto's, horloges en cash geld met een totale waarde van 4,7 miljoen euro.


Witwassen van crimineel geld

Ook werden vier verdachten opgepakt, onder wie Godfried B., eigenaar van het autobedrijf, en zijn vrouw (40). Zij worden samen met een andere man (51) en vrouw (35) verdacht van het witwassen van crimineel geld van een 60-jarige man die in de gevangenis zit. Het is niet duidelijk hoe hij aan zijn huidig vermogen komt. Het vermoeden bestaat dat de gedetineerde katvangers, familieleden en zakenrelaties inzette om aan het geld te komen.

Meer instrumenten

Burgemeester Delissen denkt dat de integrale aanpak, ook landelijk, z'n vruchten gaat afwerpen. "Meer partijen houden zich bezig dat de boven- en onderwereld niet verknoopt raken met elkaar." Volgens haar zijn er al 'mooie stappen' gezet doordat gemeentes nu meer instrumenten hebben gekregen om onderzoeken te kunnen doen. "Bijvoorbeeld op het moment dat iemand een vergunningaanvraag doet of iets wilt kopen of verkopen. Dan dragen wij er niet aan bij dat zaken witgewassen worden en crimineel geld op een andere manier geïnvesteerd wordt in de samenleving. "

Geen grenzen

Ze vindt daarnaast dat overheden niet in grenzen moeten denken. "Criminelen houden zich ook niet bezig met grenzen. Er zit vaak internationaal georganiseerde misdaad achter, en dat betekent dat je ook internationaal het uitwisselen van gegevens voor elkaar moet krijgen. Dat is nodig als we echt stappen willen zetten en vat willen krijgen op die misdaad."


Verder wil de burgemeester meer awareness bevorderen door middel van voorlichtingsbijeenkomsten voor bijvoorbeeld notarissen, makelaars en het bankwezen. "We hebben volop werk aan de winkel, maar we hebben mooie stappen gezet als ik dat vergelijk met tien jaar geleden."

Meest gelezen

Fietser raakt gewond in Panningen

Niels van Rens | 5 dec 2022 12:55

Koperen beelden gestolen uit bedrijfspand Panningen

Niels van Rens | 8 dec 2022 15:58

Lees ook

Jeugd aan Zet: Dien je idee in!

De gemeente Peel en Maas daagt je uit om iets voor een andere te doen in deze coronatijden. Woon je ...

Gemeenten in gesprek met provincie overdragen weg

De gemeente Peel en Maas gaat een gesprek voeren met de gemeente Leudal en de provincie Limburg om d...

Baarlo weer succesvol

Baarlo heeft zaterdag ook haar derde inhaalwedstrijd gewonnen. In de 3e klasse C wist Baarlo in Ospe...

Watervogels bij de Maas gestorven aan vogelgriep

De dode vogels die vorige week aan de Maas in Kessel en Baarlo zijn gevonden, zijn gestorven aan vog...

Zorgen over komst paardenhouderij in Meijel

Stichting VEEN is bezorgd over de mogelijke komst van een Iers/Zweeds paardenbedrijf aan de Vieruite...

Meeste stemmen voor CDA in Beesel

Het CDA Beesel is ook deze gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij geworden. Samen Verder kreeg...