Panningen, Netherlands

CDA stelt vragen over ventilatie op scholen

Het CDA in Peel en Maas heeft schriftelijke vragen gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders hoe scholen en klaslokalen in de gemeente worden geventileerd.
Bart Nelissen | 7 augustus 2020 12:37 | Aangepast op 7 augustus 2020 12:37
Dit in verband met berichten van deskundigen dat ventilatie op scholen een extra risico vormt bij de verspreiding van het coronavirus. Raadsleden Lon Caelers-Bos en Roel Boots hebben de vragen namens het CDA ingediend.

Scholen zouden dringend hun ventilatie moeten verbeteren, voordat de winter begint en ramen niet meer open kunnen in verband met weersomstandigheden.

Uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven blijkt dat bij een kwart van de scholen de kwaliteit van de binnenlucht niet op orde is. Dat terwijl goede ventilatie van groot belang is, stellen deskundigen. “Nu we zien dat juist jongeren meer worden besmet met het coronavirus vindt het CDA het van extra groot belang dat hier in Peel en Maas aandacht voor is”, zegt CDA-raadslid Lon Caelers-Bos. “Maar ook nu steeds meer nieuwe inzichten komen in de besmettelijkheid van jongere kinderen en hun rol in de verspreiding van het virus, vragen we hiervoor aandacht van het college”, vult CDA-raadslid Roel Boots aan. “Niet alleen bij het voortgezet onderwijs, maar ook bij het basisonderwijs. De gemeente heeft namelijk een belangrijke rol als het gaat om onderwijshuisvesting.”

De twee CDA-raadsleden Caelers-Bos en Boots willen weten hoe het college erop toe ziet dat scholen de richtlijnen van het RIVM naleven aangaande ventilatie. Caelers-Bos: “Het RIVM is terughoudend in het afraden van ventilatiesystemen met recirculatie tussen verschillende ruimtes. Toch willen wij weten welke schoolgebouwen gebruik maken van dit soort recirculatie ventilatietechniek en welke scholen gebruik maken ventilatiesystemen die uitsluitend gebruik maken van verse lucht van buiten.” Boots: “Het gaat erom dat verse buitenlucht naar binnen komt en dat verbruikte binnenlucht naar buiten wordt afgevoerd, zonder dat deze met elkaar in aanraking komen of worden vermengd. Ook willen we weten welke techniek wordt gebruikt bij de nieuwe school in Meijel en of er scholen of klaslokalen zijn die geen mechanische ventilatie hebben en waar ook geen ramen open kunnen om te ventileren.” Daarnaast wil het CDA duidelijkheid over hoe het qua ventilatie zit bij gemeenschapshuizen, sportaccommodaties, gymzalen en kinderopvang en welke rol de gemeente wel of juist niet heeft.

Meest gelezen

Dubbele autobrand in Panningen

Jari Janssen | 14 jun 2024 09:01

Kessel-Eikse in nieuwe Videoland-serie

Jari Janssen | 14 jun 2024 08:57

Auto in brand op A67

De redactie | 13 jun 2024 20:53

Lees ook

De Diamant in Baarlo wint E-waste Race en gaat op schoolreis

Basisschool De Diamant in Baarlo heeft de E-waste Race gewonnen. Donderdagochtend kwam wethouder Tij...

Grootste gedeelte peuters in Beesel en Peel en Maas wordt volledig gevaccineerd

Ongeveer negen op de tien peuters zijn volledig gevaccineerd in de gemeenten Beesel en Peel en Maas ...

ZVV Beringe versterkt zich met Mounaim Kaabouni

ZVV Beringe heeft zich versterkt met Mounaim Kaabouni. Kaabouni komt over van Fermonia Boys. Dat tea...

WOZ-waarde in Beesel en Peel en Maas gestegen

De WOZ-waarde in de gemeenten Beesel en Peel en Maas is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Toch s...

't Sjutterslaeve zit in het bloed bij Veerle van Zadelhof

Veerle van Zadelhof (26) uit America is sinds jongs af aan bij de schutterij in Horst actief. "Ik be...

Grashoek krijgt eigen huis-aan-huisblad

Grashoek krijgt een eigen dorpsblad dat huis-aan-huis zal worden bezorgd. Samen met een aantal vrijw...