Panningen, Netherlands

CDA stelt vragen over ventilatie op scholen

Het CDA in Peel en Maas heeft schriftelijke vragen gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders hoe scholen en klaslokalen in de gemeente worden geventileerd.
Bart Nelissen | 7 augustus 2020 12:37 | Aangepast op 7 augustus 2020 12:37
Dit in verband met berichten van deskundigen dat ventilatie op scholen een extra risico vormt bij de verspreiding van het coronavirus. Raadsleden Lon Caelers-Bos en Roel Boots hebben de vragen namens het CDA ingediend.

Scholen zouden dringend hun ventilatie moeten verbeteren, voordat de winter begint en ramen niet meer open kunnen in verband met weersomstandigheden.

Uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven blijkt dat bij een kwart van de scholen de kwaliteit van de binnenlucht niet op orde is. Dat terwijl goede ventilatie van groot belang is, stellen deskundigen. “Nu we zien dat juist jongeren meer worden besmet met het coronavirus vindt het CDA het van extra groot belang dat hier in Peel en Maas aandacht voor is”, zegt CDA-raadslid Lon Caelers-Bos. “Maar ook nu steeds meer nieuwe inzichten komen in de besmettelijkheid van jongere kinderen en hun rol in de verspreiding van het virus, vragen we hiervoor aandacht van het college”, vult CDA-raadslid Roel Boots aan. “Niet alleen bij het voortgezet onderwijs, maar ook bij het basisonderwijs. De gemeente heeft namelijk een belangrijke rol als het gaat om onderwijshuisvesting.”

De twee CDA-raadsleden Caelers-Bos en Boots willen weten hoe het college erop toe ziet dat scholen de richtlijnen van het RIVM naleven aangaande ventilatie. Caelers-Bos: “Het RIVM is terughoudend in het afraden van ventilatiesystemen met recirculatie tussen verschillende ruimtes. Toch willen wij weten welke schoolgebouwen gebruik maken van dit soort recirculatie ventilatietechniek en welke scholen gebruik maken ventilatiesystemen die uitsluitend gebruik maken van verse lucht van buiten.” Boots: “Het gaat erom dat verse buitenlucht naar binnen komt en dat verbruikte binnenlucht naar buiten wordt afgevoerd, zonder dat deze met elkaar in aanraking komen of worden vermengd. Ook willen we weten welke techniek wordt gebruikt bij de nieuwe school in Meijel en of er scholen of klaslokalen zijn die geen mechanische ventilatie hebben en waar ook geen ramen open kunnen om te ventileren.” Daarnaast wil het CDA duidelijkheid over hoe het qua ventilatie zit bij gemeenschapshuizen, sportaccommodaties, gymzalen en kinderopvang en welke rol de gemeente wel of juist niet heeft.

Lees ook

Gemeente gaat komremmers plaatsen bij rotonde Beringe

De gemeente Peel en Maas gaat komremmers plaatsen bij de rotonde tussen de Kanaalstraat en Meijelsew...

Dit is de KiesWijzer van Beesel

Om de kiezer voor de gemeenteraadsverkiezingen op weg te helpen, heeft Omroep P&M een KiesWijzer ont...

In gesprek met de lijsttrekker - Anouk Huijs

Ze was leerkracht van het jaar en is nu teamleider op een school in Beesel. Ze houdt van sporten en ...

Vooral 35-plussers in Beesel mogen stemmen

In de gemeente Beesel zal de verkiezingsuitslag hoogstwaarschijnlijk vooral door volwassenen tussen ...

Nepcollectanten in Beesel actief

De gemeente Beesel waarschuwt voor nepcollectanten die geld ophalen voor hulp aan Oekraïne.

Brand in bosje nabij Lommerbergen

In een bosje tussen Beesel en Reuver is zondagmiddag brand ontstaan. De brandweer kon de brand snel ...