Panningen, Netherlands

CDA stelt vragen over ventilatie op scholen

Het CDA in Peel en Maas heeft schriftelijke vragen gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders hoe scholen en klaslokalen in de gemeente worden geventileerd.
Bart Nelissen | 7 augustus 2020 12:37 | Aangepast op 7 augustus 2020 12:37
Dit in verband met berichten van deskundigen dat ventilatie op scholen een extra risico vormt bij de verspreiding van het coronavirus. Raadsleden Lon Caelers-Bos en Roel Boots hebben de vragen namens het CDA ingediend.

Scholen zouden dringend hun ventilatie moeten verbeteren, voordat de winter begint en ramen niet meer open kunnen in verband met weersomstandigheden.

Uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven blijkt dat bij een kwart van de scholen de kwaliteit van de binnenlucht niet op orde is. Dat terwijl goede ventilatie van groot belang is, stellen deskundigen. “Nu we zien dat juist jongeren meer worden besmet met het coronavirus vindt het CDA het van extra groot belang dat hier in Peel en Maas aandacht voor is”, zegt CDA-raadslid Lon Caelers-Bos. “Maar ook nu steeds meer nieuwe inzichten komen in de besmettelijkheid van jongere kinderen en hun rol in de verspreiding van het virus, vragen we hiervoor aandacht van het college”, vult CDA-raadslid Roel Boots aan. “Niet alleen bij het voortgezet onderwijs, maar ook bij het basisonderwijs. De gemeente heeft namelijk een belangrijke rol als het gaat om onderwijshuisvesting.”

De twee CDA-raadsleden Caelers-Bos en Boots willen weten hoe het college erop toe ziet dat scholen de richtlijnen van het RIVM naleven aangaande ventilatie. Caelers-Bos: “Het RIVM is terughoudend in het afraden van ventilatiesystemen met recirculatie tussen verschillende ruimtes. Toch willen wij weten welke schoolgebouwen gebruik maken van dit soort recirculatie ventilatietechniek en welke scholen gebruik maken ventilatiesystemen die uitsluitend gebruik maken van verse lucht van buiten.” Boots: “Het gaat erom dat verse buitenlucht naar binnen komt en dat verbruikte binnenlucht naar buiten wordt afgevoerd, zonder dat deze met elkaar in aanraking komen of worden vermengd. Ook willen we weten welke techniek wordt gebruikt bij de nieuwe school in Meijel en of er scholen of klaslokalen zijn die geen mechanische ventilatie hebben en waar ook geen ramen open kunnen om te ventileren.” Daarnaast wil het CDA duidelijkheid over hoe het qua ventilatie zit bij gemeenschapshuizen, sportaccommodaties, gymzalen en kinderopvang en welke rol de gemeente wel of juist niet heeft.

Lees ook

Sterftecijfers: 504 mensen overleden in 2020

Er zijn in 2020 veel meer mensen overleden dan een jaar ervoor. Waar er in 2019 402 inwoners overled...

Kijk terug: In gesprek met de lijsttrekkers

In het programma ''In gesprek met de lijsttrekkers'' gaat Pascal Meyer in gesprek met de lijsttrekke...

Heldense bij laatste 5 vrouwen Boer Zoekt Vrouw

De Heldense Marion zit bij de laatste vijf vrouwen van boer Jouke in het tv-programma Boer Zoekt Vro...

Miljoenen euro's voor plan aardgasvrije Panningse wijk

De gemeente Peel en Maas heeft een subsidie van vier miljoen euro gekregen van het Rijk om het cent...

Eerste stemdag: “Het loopt lekker door”

De stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn geopend. Om 12.00 uur brachten 448 inwoners van...

Teruglezen: De Uitslagenavond

De avond van de verkiezingsuitslagen zit erop. Omroep P&M bracht de uitslagen van de gemeente Peel e...