Panningen, Netherlands

College kiest voor parkeervrij Raadhuisplein en sloop woningen

Als het aan het college van Peel en Maas ligt, gaat het centrum van Panningen flink op de schop. Eerder werden er verschillende opties voorgesteld om het centrum veiliger, groener en autovrij te maken. De optie waar het college voor kiest, is de meest drastische. Hierin verdwijnt de parkeerplaats op het Raadhuisplein en wordt het een groen gebied, een plek voor samenkomst en beleving.
De redactie | 22 februari 2023 08:58 | Aangepast op 22 februari 2023 08:58
We merken nog teveel dat als onze inwoners op het Raadhuisplein komen, ze het idee hebben dat het centrum daarbij ophoudt”, zei wethouder Rob Wanten eerder. “Daarom willen we een aantal grote veranderingen doorvoeren.” Uit een onderzoek kwamen drie scenario’s naar buiten. Het gekozen voorstel houdt in dat de parkeerplaats op het Raadhuisplein verdwijnt. Dat wordt een groen gebied. Om de parkeerplekken terug te krijgen die op dit plein vervallen, wordt de Leerlooierstraat doorgetrokken en moeten er zeven woningen worden gesloopt.

Sloop woningen
De eigenaren van deze woningen zijn op de hoogte gesteld van de plannen. Zij laten aan Omroep P&M weten tegen de plannen te zijn en hun huis niet te willen verkopen. In deze ‘nieuwe’ straat zouden de verloren parkeerplekken van het Raadhuisplein komen te liggen. Dit scenario kost zo’n 6 miljoen euro. De andere varianten waren light versies op het eerste plan. Met minder woningen die worden gesloopt en minder duur. Dat heeft niet de voorkeur van het college.

Centrumfunctie
“Het centrum van Panningen heeft een belangrijke centrumfunctie. De sterke positie willen we behouden en waar nodig versterken'', aldus wethouder Rob Wanten. Daarnaast voldoet het plan aan de de klimaatopgaven. ''Je ziet dat het vaak warmer in de zomer wordt. Dit kun je met groen invullen.''

Sterke positie
Het centrum van Panningen scoort al jaren hoog. Er is weinig leegstand. Het centrum biedt ruimte voor zo´n 1000 banen. Met de investering wil het college de sterke positie behouden en versterken. De plek van het voormalige postkantoor blijft een parkeerplaats in het plan. Toch houdt de wethouder de mogelijkheid open om er nieuwbouw neer te zetten, zoals de TIP-groep, een groepmet omwonenden en ondernemers voorstelde.

De gemeenteraad moet uiteindelijk besluiten of de plannen doorgaan. Het onderwerp staat in maart op de agenda van de raad.

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

ZVV Beringe 4 wint beker in Sittard

Jari Janssen | 17 apr 2024 10:31

Lees ook

Man (75) vermist in omgeving Panningen

De politie was vrijdagmiddag in de omgeving van Panningen op zoek naar een 75-jarige man die was ver...

Deze bands staan op het FIK Festival

Tijdens het Festival in Kepèl is er live muziek. De bands LOTØS, Lockdown en Greasy Grips treden op ...

Gewonde na aanrijding in Panningen

Bij een ongeval in Panningen is donderdagmiddag een kind gewond geraakt.

Paasmarkt Panningen druk bezocht

De paasmarkt in Panningen heeft maandag ruim tienduizend bezoekers getrokken. Van heinde en verre kw...

Panningen krijgt Koningsdagevenement

DOK6 Horeca en Tinus in Panningen zoeken opnieuw de samenwerking. Nadat de twee kroegen in oktober e...

Wereldkattenshow dit weekend in Panningen

In Panningen Sporthallen Helden organiseren Limbra Cat Club en de Nederlandse vereniging van Kattenv...