Panningen, Netherlands

College stelt renovatie Ringoven en uitbreiding basisschool Groenling voor

De Groenling in Panningen Foto: Bart Nelissen
Om meer ruimte te creëren in basisschool De Groenling in Panningen, verhuist de dagbesteding van Daelzicht van het schoolgebouw naar de naastgelegen Ringoven. Door deze verhuizing kunnen alle klassen van De Groenling les krijgen op de locatie.
De redactie | 3 juni 2022 13:29 | Aangepast op 3 juni 2022 13:29
Ruimtegebrek
De gemeente had een uitdaging om te zoeken naar een geschikte locatie om alle kinderen van de Panningse school op één locatie te kunnen huisvesten. Omdat er geen lessen meer werden gegeven in Kinderdrome en het aantal leerlingen plotseling fors toenam, ontstond er ruimtegebrek. De school is nu voor een deel gehuisvest in het voormalige pand van de Rabobank aan de Kennedylaan. Omdat hier woningen komen, kan de school er niet blijven zitten.

Ruimtes vrij
Met de verhuizing van Daelzicht en het consultatiebureau komen er ruimtes vrij. “We zijn met JGZ (consultatiebureau) in gesprek gegaan en zij gaven aan graag een grotere ruimte te willen hebben. We gaan samen kijken om een nieuwe plek in Panningen te vinden”, aldus inmiddels oud-wethouder John Timmermans, die dit dossier heeft opgepakt. Ook worden er gesprekken gevoerd met Ceasar To Move om ruimte vrij te maken in het gebouw.

Inpandige verbouwing
Het is de bedoeling dat er een inpandige verbouwing plaatsvindt, wanneer de raad met het voorstel akkoord gaat. In de tussentijd worden er units geplaatst. “Het gaat dan om één of twee units”, aldus de wethouder. De kosten voor de verbouwing worden geschat op zo’n 250.000 euro. Voor de tijdelijke huisvesting vraagt het college een krediet van 60.000 euro. Daarnaast wordt er 50.000 euro extra aan krediet gevraagd voor de huur van de vier klaslokalen.

Dagbesteding
Het was al langer een wens van Daelzicht om zich in het rijksmonument te vestigen. Joep Rutten, leidinggevende zorg bij Daelzicht, is blij met de ontwikkeling. “We gaan hier dagbestedingsactiviteiten aanbieden voor minimaal 5 jaar. Het gaat dan om ongeveer 60 cliënten.” Om de activiteiten te kunnen aanbieden, moet het pand worden verbouwd. Het gaat dan om het aanpakken van de klimaatbeheersing en het vernieuwen van de lift.

“Nu kunnen cliënten van Daelzicht niet zelfstandig met de lift en dat is niet handig”, zegt Rutten. De gemeente blijft eigenaar van het gebouw. Rendiz zal De Ringoven blijven exploiteren met een horecafunctie, zoals dat nu het geval is. “Het is een prachtig pand, dat cultureel erfgoed is. We gaan een krediet vragen om inpandig te verbouwen. Het gaat om een bedrag van 375.000 euro”, vult wethouder Anget Mestrom aan.

Verder heeft Daelzicht de wens uitgesproken om op termijn twintig tot dertig bewoners rondom de Ringoven te huisvesten. Het gaat dan om nieuwbouw en centralisatie van woningen. Mestrom: “Het meest logische is om woningen in het Ringovenpark te bouwen. Daar liggen percelen. Er lopen gesprekken met Ontwikkelbedrijf Jongen en Wonen Limburg om dit mogelijk te maken.” Met dat in het vooruitzicht heeft Daelzicht de intentie om de huur van de Ringoven voor twintig jaar aan te gaan.
De Ringoven in Panningen Foto: Bart Nelissen

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41

Lees ook

Jongeren maken kennis met cultuur tijdens FIK Festival

De eerste editie van het Festival in Kepèl in Panningen is succesvol en zonnig verlopen. Culturele p...

Moeder van het jaar verkozen in Panningen tijdens Moederdag

Het afgelopen weekend stond natuurlijk in het teken van Moederdag. Karin Jacobs en centrummanager Pe...

Zonnige eerste editie van het FIK Festival in Panningen

De eerste editie van het FIK Festival in Panningen is succesvol en zonnig verlopen. Culturele partij...

Festival voor jongeren in Panningen

Panningen staat vandaag in het teken van het FIK-Festival. Op verschillende plekken zijn er activite...

Terugkijken: Dodenherdenking 2024 bij het Everlo-monument

Tijdens Dodenherdenking werd er op verschillende plekken in Peel en Maas stilgestaan bij de oorlogss...

Nieuw bankje voor bewoner Daelzicht: ‘Toet toet Lucien’

Er is een nieuw bankje geplaatst aan de Midden Peelweg in Koningslust. Deze is geplaatst voor Lucien...