Panningen, Netherlands

Geen woningsloop voor herinrichting centrum

Raadhuisplein blijft een parkeerplein

Het Raadhuisplein blijft een parkeerplein
Er worden geen woningen gesloopt voor de herinrichting van het centrum in Panningen. De gemeenteraad koos dinsdag unaniem voor een variant waar het Raadshuisplein een parkeerplein blijft en waar geen woningen worden gesloopt.
De redactie | 21 maart 2023 22:15 | Aangepast op 21 maart 2023 22:15
De herinrichting van het centrum werd besproken in de gemeenteraadsvergadering. Het college stelde voor om van het Raadhuisplein een groen belevingsplein te maken, zonder parkeerplaatsen. Om nieuwe parkeerplekken te realiseren, zouden zeven woningen moeten worden gesloopt. De Leerlooierweg zou namelijk worden doorgetrokken, waardoor sloop onvermijdelijk zou zijn.

Onvrede
Verschillende personen spraken hun onvrede uit tegen de maximale variant. Namens de ondernemers van de Raadhuisstraat sprak Anita Thijssen, eigenaar van modezaak Carrièra, tegen het verdwijnen van parkeerplaatsen aan het Raadhuisplein. De eigenaren zijn bang dat consumenten straks niet meer naar het centrum komen: “Als je de dagelijkse boodschappen niet kunt doen wanneer je niet meer voor de deur kunt parkeren, dan ga je op zoek naar iets anders.”

Bewoner
Roel Schmidt is een van de eigenaren van de woningen die mogelijk gesloopt moeten worden. Hij sprak in de vergadering opnieuw zijn zorgen uit. Dat deed hij tijdens de commissievergadering ook al. “Het niet slopen van woningen is de juiste oplossing. Kies voor variant drie en ga voor een definitief ontwerp waar alle belangen worden behartigd.” Die variant wordt nu dus gekozen.

Voorstel
Lokaal Peel en Maas en het CDA kwamen met een amendement om variant drie te kiezen. In dit plan blijft het Raadshuisplein om te parkeren. Ook komt er meer groen. De postkantoorlocatie wordt als groene parkeerlocatie ingericht. In hun voorstel vroegen het CDA en Lokaal Peel en Maas het college om op zoek te gaan naar extra parkeerplekken rondom het centrum. Wanneer extra plekken zijn gevonden, wordt het Raadhuisplein alsnog vergroend.

Onderzoek
Er komt verder een onderzoek naar de veiligheid rondom het centrum en de mogelijkheid tot afsluiten van de Raadhuisstraat. Het CDA en Lokaal Peel en Maas denken aan het uitvoeren van proeven in het verkeer.

Compact en bereikbaar
Het CDA steunt het voorstel van eigen wethouder Rob Wanten niet. Fractievoorzitter John Timmermans: “Het gaat om het uiteindelijke doel dat we willen bereiken. Het centrum blijft compact en goed bereikbaar. Daar hoeven geen woningen voor te wijken.” De fractie van PvdA/GroenLinks sloot zich aan bij dit voorstel. Eind van vorige week diende de partij een soortgelijk amendement in.

Tweede variant
De VVD sprak zich uit voor de tweede variant. Dit is een mildere variant, waarbij een deel van de parkeerplekken op het Raadhuisplein verdwijnen, maar wel woningen zouden worden gesloopt. Samen met D66 werd een amendement ingediend, die niet werd gesteund door een meerderheid van de raad. De partijen kozen na het sneuvelen van hun eigen voorstel, ook voor het amendement van de andere partijen. Ze vinden het belangrijk dat het centrum worden aangepakt.

Kritiek
Er was veel kritiek op het proces dat doorlopen is. Bewoners voelden zich niet gehoord en mochten niet meepraten in een adviesgroep voor het centrum, terwijl betrokken ondernemers wel in deze werkgroep mochten zitten. “Er gebeurt hier veel achter slotjes”, sprak raadslid Raf Janssen uit. “Dat moet afgelopen zijn.”

Uitwerken
De wethouder gaat de plannen uitwerken en gaf aan alle betrokkenen en bewoners te betrekken bij het proces dat nu volgt. Er gaan bijeenkomsten georganiseerd worden om betrokkenen te informeren.

Meest gelezen

In memoriam: Leo van Crooy

De redactie | 6 apr 2024 11:21

Gewonde na aanrijding in Panningen

De redactie | 11 apr 2024 20:56

Weg tussen Meijel en Beringe weer open

De redactie | 12 apr 2024 20:17

Lees ook

Gewonde na aanrijding in Panningen

Bij een ongeval in Panningen is donderdagmiddag een kind gewond geraakt.

Motto Jan Bouten vereeuwigd in centrum

Bij zijn afscheid als centrummanager heeft Jan Bouten zijn slogan ‘samenwerken maakt het verschil’ v...

Jan Bouten afgelost als centrummanager: “Altijd nieuwe ideeën”

Na ruim 19 jaar centrummanager van Panningen te zijn geweest, heeft Jan Bouten zijn stokje overgedra...

Vragenlijst over verkeersproeven in centrum Panningen

De gemeente doet onderzoek naar de effecten van de verkeersproeven die het afgelopen half jaar werde...

Paasmarkt Panningen druk bezocht

De paasmarkt in Panningen heeft maandag ruim tienduizend bezoekers getrokken. Van heinde en verre kw...

Schoenenzaak in centrum Panningen gaat sluiten: pand verkocht

Trend Schoenmode in Panningen gaat sluiten. Het pand aan de Raadhuisstraat waarin de schoenenzaak is...