Panningen, Netherlands

Gemeenteraad stemt in met begroting voor 2023

De gemeenteraad van Peel en Maas is dinsdagavond akkoord gegaan met de begroting. De gemeente Peel en Maas staat er gezond voor de komende jaren. Doordat de gemeente veel vet op de botten heeft, kan het in de komende jaren flink investeren.
De redactie | 9 november 2022 10:24 | Aangepast op 9 november 2022 10:24
De stijgt OZB met 2 procent, de rioolheffing met 4 euro per huishouden en stijgt de afvalstoffenheffing met gemiddeld 9 euro per huishouden. Gemiddeld gaan de inwoners van Peel en Maas zo’n 17,50 euro per gezin meer betalen.

Financiële ondersteuning
Op de begroting houdt de gemeente Peel en Maas 400.000 euro over als extra ‘buffer’. Wethouder Anget Mestrom zei eerder: “We hebben een half miljoen gereserveerd voor mensen die in de knel komen door de inflatie. Zij kunnen bij ons aankloppen. Dit komt bovenop de landelijke ondersteuningen. Momenteel zijn we volop bezig met het maken van de plannen van deze ondersteuning. Op 1 januari moet het plan klaar zijn.”

Steunfonds
Niet alleen de inwoners van Peel en Maas hebben het lastig, ook de verenigingen, stichtingen en overige maatschappelijke organisaties. Zij kampen met hoge energiekosten en daar heeft Mestrom ook een half miljoen voor hen gereserveerd.

Scholen bouwen
Eén van de grootste projecten is het Integraal Huisvestingsplan (IHP) van Peel en Maas. Voor 2023 betekent dat er vier projecten die op de agenda staan. Er komt een nieuw schoolgebouw voor Kindcentrum FavoRIET in Panningen, ook de kinderen in Maasbree krijgen een nieuw gebouw voor De School. Onderzoek moet nog uitwijzen of Kindcentrum de Kemp in Egchel een nieuw gebouw krijgt of er wordt gekozen voor renovatie. “De inwoners van het dorp gaan hier een belangrijke stem in krijgen”, zegt wethouder Machteld Beukema. Het laatste plan is het Agora-onderwijs onder te brengen in een locatie. “De kinderen zitten nu in basisschool De Pas in Helden, maar dat is geen optimale locatie”, zegt Beukema.

Woningprojecten
Net zoals in andere gemeenten gaat Peel en Maas woningen bouwen het komende jaar. Zo worden de projecten in Egchel (Giel Peetershof), Baarlo (Kuukven) en de ontwikkeling in Panningen-Zuid doorgezet. Ook wordt er ruimte gegeven aan allerlei woonvormen zoals woning- en kavelsplitsing, tiny houses en pre-mantelzorgwoningen.

Lees meer over:

Begroting|

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41

Lees ook

Oppositie kritisch, maar begroting wordt toch unaniem aangenomen

De begroting voor de komende jaren in de gemeente Peel en Maas is dinsdagavond goedgekeurd. De oppos...

Geen ravijnjaar voor Peel en Maas: huishouden betaalt volgend jaar 18 euro meer

Waar gemeentes in de regio spreken van een ravijnjaar in 2026, is dat in Peel en Maas niet het geval...

Financiële ademruimte voor Beesel, maar: “Moeten alert blijven”

Nadat er jarenlang sprake was van financiële uitdagingen, kan er bijna een meerjarig sluitende begro...

Waterschapsbelasting volgend jaar fors omhoog

De waterschapsbelasting wordt volgend jaar hoger. Donderdag heeft het Waterschap de begroting gepubl...

Raad Beesel akkoord met begroting

De gemeenteraad van Beesel heeft donderdagavond de begroting voor 2023 vastgesteld tijdens de algeme...