Panningen, Netherlands

Gevallen koning Draaksteken: "Alle emoties van de koning kwamen naar boven"

Het is het slechtste script wat Roy Smeets, koning bij het Draaksteken in Beesel, zich had kunnen voorstellen. Twee weken voor de première van het stuk, breekt hij bij een val met de fiets zijn heup. Een streep door de zes voorstellingen die hij nu niet kan spelen.
De redactie | 3 augustus 2023 15:16 | Aangepast op 3 augustus 2023 15:16
De dagen na het ongeluk spookt het nog in het hoofd van de Beeselnaar. "Had ik maar dit of had ik maar dat. Hoeveel pech kan iemand hebben? Alle emoties die de koning in het spel heeft, kwamen naar boven."

't Goeje det besjteit
Het hele gezin van Roy, inclusief de schapen, doet mee met het draaksteken. Twee jaar lang repeteerde hij voor de rol van de koning. Hij schreef zelfs een nummer over het Draaksteken: 't goeje det besjteit. Alleen was dat goede vrijdagmiddag ver te zoeken toen een val met de racefiets een einde maakte aan het draaksteekavontuur.

Vervanger
Smeets voelde het al toen hij was gevallen. "Ik hoopte dat het bij een schaafwond zou blijven, maar dat was niet het geval. Ik kon niet meer staan en toen ik het gezicht zag van de dokter, wist ik hoe laat het was." Een flinke breuk werd geconstateerd en Roy moest direct onder het mes. De regisseurs van het Draaksteken waren ondertussen al bezig met een vervanger. Nog diezelfde avond debuteerde Fred Geraets als de koning tijdens de repetitie.

Roes
Fred kan zich niet meer veel herinneren van die bewuste avond. "Het was een roes. Toen de regisseurs naar me toe kwamen toen ik het veld op kwam, wist ik dat het niet voor één avond zou zijn." Dat klopte. Er werd gevraagd of hij de rol van de koning zou willen overnemen. Fred zei meteen ja. "Dit doe je voor het Draaksteken." Hij heeft ervaring met verschillende rollen en zou nu ook een rol in het stuk spelen.

Hulp
Voor Fred wordt het een zware week om zich de rol van de koning eigen te maken. Roy zal hem daarbij helpen. Want een ding staat voor het tweetal vast: "Dit gaan we samen doen. De tijd is kort en alle tips van Roy heb ik nodig om de rol goed te kunnen spelen."

Speciaal
"Ondanks de ellende moeten we een goed gevoel over het Draaksteken gaan hebben. Dat wanneer we over tien jaar praten over het Draaksteken van 2023, we kunnen zeggen dat het speciaal was", vertelt Fred. Roy zal Fred bij de opvoeringen in ieder geval steunen. Dit wil hij meemaken. "Ik wil er bij zijn, hoe dan ook."

Lees meer over:

Draaksteken|Koning|

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41

Uitgever van de Hallo failliet

De redactie | 18 mei 2024 19:58

VV Baarlo vrouwen kampioen vierde klasse

Jari Janssen | 21 mei 2024 09:52

Lees ook

Registratie Draaksteken in de bioscoop

De registratie van het Draaksteken 2023 is volgende maand te zien in de bioscoopzaal van het Luxor i...

Gratis af te halen: banner van het Draaksteken

Liefhebbers van het Draaksteken in Beesel hebben de kans om een uniek aandenken aan de uitvoering va...

Terugkijken: Het jaar van de Draak

In het jaar van het Draaksteken kijkt Omroep P&M terug op het jaar van het grote openluchtspektakel....

Terugkijken: aflevering 2 van 'Wat 'n Plaetje'

De tweede aflevering van 'Wat 'n Plaetje' was woensdagavond te zien op televisie. De aflevering bego...

Terugblik op Draaksteken: Goeje det Besjteit

Na zes voorstellingen is er zaterdag een einde gekomen aan het Draaksteken 2023. Zo'n 15.000 bezoeke...

Droom komt uit voor regisseurs Draaksteken: "We hebben het samen gedaan"

Het Draaksteken kende dit jaar 3 regisseurs. Huub Geerlings, Frank Rous en Theo Geraets kennen elkaa...