Panningen, Netherlands

Historische tractoren bij HMT in Panningen

Bij het internationaal historisch festival in Panningen, ook wel HMT genoemd, werden afgelopen weekend zo’n 3.000 stukken erfgoed tentoongesteld. Tractoren, landbouwwerktuigen, stationaire motoren, vrachtwagens en autobussen; ze waren er allemaal.
Youri Buis | 1 augustus 2023 11:30 | Aangepast op 1 augustus 2023 11:30
Techniek doorgeven
Ook gouverneur Emile Roemer was aanwezig bij HMT, dat staat voor Historische Motoren en Tractoren. “We hebben heel veel belangrijke dingen, maar het allerbelangrijkste is dat je weet waar je vandaan komt, dat je de geschiedenis kent. Dat geldt op alle terreinen, zeker ook voor onze voedselproductie en deze sector”, begint Roemer, die nog een ander aspect aanstipt. “Het is ook gewoon prachtig om te zien. Het is ook een ambacht om die oude tractoren aan de praat te krijgen en te houden, dus het heeft veel meer bedoelingen dan alleen maar het cultureel erfgoed. Het is ook de techniek doorgeven aan de volgende generatie”.

Miniaturen
Het erfgoed wordt door particulieren onderhouden. Dit jaar is het voor het eerst opgenomen als World Event Bedrijfsvoertuigen. Eén van de mensen die tentoonstelt, is vrijwilliger Tom. Hij is al sinds 2008 bij HMT betrokken. “Toen zag ik op Facebook een oproep voor vrijwilligers en heb ik me aangemeld. Ik was toen nog geen lid van HMT, dat ben ik in de jaren daarna geworden”, zegt Tom, die zelf ook voertuigen tentoonstelt. “Ik heb een oude tractor, die staat nu niet hier, maar ik heb ook miniaturen van tractoren”, laat Tom trots zien.

Zuinig op zijn
Volgens Roemer staat de hele samenleving voor een enorme opgave op het gebied van klimaatverandering. “We móéten met z’n allen echt die transitie gaan maken. Daar ontkomen we niet aan, daar zijn we ook heel hard mee bezig, en dat blijven we doen. Maar de geschiedenis kun je niet veranderen. Zeker die tractoren van ouder dan 50 jaar, dat zijn deze tractoren, die zijn aangedreven door brandstof en diesel. Als je dat de volgende generatie niet meer kan laten zien, wat heb je dan aan die geschiedenis? Je moet er dus zuinig op zijn en dit soort festivals moet je in stand kunnen houden. Ik ben er een groot voorstander van”, besluit Roemer, die zichtbaar geniet op het historisch festival. De politicus kon het ook niet laten om zelf even plaats te nemen in één van de tractoren.

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

Lees ook

Man (75) vermist in omgeving Panningen

De politie was vrijdagmiddag in de omgeving van Panningen op zoek naar een 75-jarige man die was ver...

Deze bands staan op het FIK Festival

Tijdens het Festival in Kepèl is er live muziek. De bands LOTØS, Lockdown en Greasy Grips treden op ...

Gewonde na aanrijding in Panningen

Bij een ongeval in Panningen is donderdagmiddag een kind gewond geraakt.

Paasmarkt Panningen druk bezocht

De paasmarkt in Panningen heeft maandag ruim tienduizend bezoekers getrokken. Van heinde en verre kw...

Panningen krijgt Koningsdagevenement

DOK6 Horeca en Tinus in Panningen zoeken opnieuw de samenwerking. Nadat de twee kroegen in oktober e...

Wereldkattenshow dit weekend in Panningen

In Panningen Sporthallen Helden organiseren Limbra Cat Club en de Nederlandse vereniging van Kattenv...