Panningen, Netherlands

Hoofdrolspelers uit de regio in toneelstuk over abortus bij Europees Parlement

Acteurs uit Peel en Maas hebben in juni een bijzonder toneelstuk opgevoerd bij het Europees Parlement in Brussel. De voorstelling, genaamd Sixty Seconds, is bedoeld om het taboe rond abortus te doorbreken. Voor het televisieprogramma Dwars Door Limburg was Omroep P&M bij de voorstelling aanwezig.
Youri Buis | 13 juli 2023 22:42 | Aangepast op 13 juli 2023 22:42
Abortus
Sixty Seconds – de soms spannende minuut dat een vrouw moet wachten op de uitslag van een zwangerschapstest – gaat over een jonge vrouw, Julie, die ongepland zwanger raakt. Ze maakt zich zorgen over haar toekomst en wat haar vrienden zullen denken. Julies ouders zijn niet blij met haar zwangerschap en vooral haar vader kan maar niet wennen aan de nieuwe situatie. Zijn standpunt is duidelijk: Julie moet abortus nemen. Maar daarover beslist ze toch echt zelf. Boze ‘demonstranten’, die ook regelmatig het podium betreden, kunnen daar niets aan veranderen.

Julie
De rol van Julie werd vertolkt door Sterre Houtackers. Zij vond het mooi om deze rol op zich te nemen. “Omdat ikzelf en mensen om mij heen het nooit hebben meegemaakt, moest ik zelf onderzoeken wat iemand doormaakt”, zegt Sterre na afloop van de voorstelling. “Dat maakt het heftig, maar ook weer iets moois, want je ervaart dan hoe het is”, vervolgt ze. Sterre wordt in de voorstelling bijgestaan door Danique Joosten, die het geweten van Julie speelt. “Eigenlijk ben ik een soort achterliggende gedachtegang, dus ik kan reageren op wat iemand zegt en hoe Julie zich zou voelen in het stuk. Het is eigenlijk gewoon reageren op wat er om me heen gebeurt”, zo legt Danique uit.

Script
Hanneke van Horen, eigenaresse van Gipa Kunsthal in Panningen, heeft meegedacht over het hele concept en ze schreef ook mee aan het script. Daarnaast was ze ook betrokken bij de casting van de acteurs. ''Het schrijven van het script was een mooie uitdaging'', zegt Hanneke. “Ik had nog nooit een script geschreven. Degene die was begonnen met schrijven, kwam als journalist erbij”, begint Hanneke. “Hij had nog niet zo veel ervaring met het schrijven van theaterscripts en het is belangrijk dat je binnen het theater wat ruimte laat voor eigen invulling”, weet Hanneke als geen ander. “Dat zag ik er nog niet in, dus ik heb hem gevraagd of ik ernaar mocht kijken. Dat vond hij oké en zo zijn we uiteindelijk samen het script gaan schrijven”.

Goed en genuanceerd debat
Ook aanwezig bij de voorstelling was Vera Tax, namens de PvdA lid van het Europees Parlement. De première vond niet voor niets in Brussel plaats. “Het is zo belangrijk omdat het een moeilijk onderwerp is om over te praten, het is een taboe-onderwerp”, zo stipt Tax de voornaamste reden voor deze voorstelling aan. “Ook in Europa, bijvoorbeeld in Polen, zien we gewoon dat de rechten voor zelfbeschikking zijn teruggedraaid. We zien het ook in Amerika gebeuren en daarom moeten we met elkaar een goed en genuanceerd debat hebben, zodat vrouwen zelf mogen besluiten wat zij graag wensen als het over hun lichaam gaat”, aldus het parlementslid.

Ode to (Polish) Women
Het Sixty Seconds-event is een initiatief van de Ode to Women Foundation. Naast het theaterstuk bestond het event ook uit een foto-expositie, met als thema ‘Ode to (Polish) Women’, een eerbetoon aan (Poolse) vrouwen. De foto’s in de expositie zijn gemaakt door Ania Liesting. Zij is niet alleen fotograaf, maar ook de oprichter van de Ode to Women Foundation. Deze stichting ondersteunt vrouwen die vechten voor betere vrouwenrechten en gendergelijkheid. Ook zet het verschillende projecten op om dit thema kracht bij te zetten. Het Sixty Seconds-event is één van die projecten.

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41

Lees ook

COM Meijel brengt speciale jubileumvoorstelling

Toneelvereniging C.O.M. Meijel bestaat 40 jaar. Het wordt gevierd met de opvoering van ‘Are You Bein...