Panningen, Netherlands

Inwoners uit Peel en Maas lanceren een speciale dag voor Limburgers

Vier Limburgers, waarvan twee uit Peel en Maas, hebben een eigen dag voor Limburgers in het leven geroepen: Limburgse Eige-daag (LEI). Ivo Joosten uit Kessel, John Teeuwen uit Beringe, Bart Storcken uit Heerlen en Ralph Bongaerts uit Roggel komen met dit initiatief.
Niels van Rens | 24 november 2022 10:27 | Aangepast op 24 november 2022 10:27
15 december moet dan de eerste LEI-dag zijn. Het moet een dag zijn waar aandacht is voor Limburgse cultuur, muziek, dialect en eten. "Het leek ons een mooi initiatief om dat op vernieuwende wijze te doen. Om maar eens te beginnen met een dag om het te vieren", vertelt mede-initiatiefnemer Ivo Joosten. "Er zijn veel typische Limburgse evenementen en gebruiken. Maar er is geen moment om er één dag per jaar aan te hangen en te denken: waat sjoon eigeluk waat wae allemaol same doon."

Niet koppelen
Op 15 december moet daarbij stilgestaan worden. "We willen het niet koppelen aan een typisch Limburgs evenement zoals de vastelaovend of OLS, want dan lijkt het dat het alleen daar mee te maken heeft", vindt Joosten. "Het gaat veel breder, en het staat los daarvan. December is de tijd waarin mensen veel bij elkaar zijn en het er lekker over kunnen hebben, spelletjes in het dialect kunnen kopen en doen."

Minder professioneel
Zo voelen jongeren zich volgens Joosten vrij om het dialect te gebruiken. "Op een manier die bij hen past. We moeten niet zeggen: dit moet zo, andersom of met trema. Dat gaan ze in de loop der tijd wel leren. Het begint met het gebruik. Dat willen we vooral stimuleren." De initiatiefnemers zijn van mening dat bedrijven het dialect ook meer kunnen stimuleren. "Ik had laatst een gesprek met iemand over dialect in zakelijke context. Die vindt het minder professioneel overkomen. Maar het zit bij onszelf", meent de Kesselnaar.

Schroom afgooien
"Ik heb met één van de mede-initiatiefnemers een presentatie verzorgd bij een businessclub over ons werk. We hebben iedereen één op één gevraagd om het in het dialect te doen. Dat zijn ze helemaal niet gewend. De club kwam iedere maand bij elkaar en dat deden ze altijd in het Nederlands. Nu kon het opeens in het dialect", vertelt Joosten. "Als we het maar vanzelfsprekender vinden en de schroom van ons afgooien. Los van dat het sjiek is als het ooit een vrije dag wordt", zegt hij met een knipoog.

Dialectmuziek
Zo'n vijftien tot twintig partijen hebben aangegeven iets te gaan doen die dag. "Iemand gaat een workshop liedjes schrijven in dialect geven. Een zorgorganisatie heeft miMakker clowns die cliënten toch open kunnen krijgen met behulp van dialectmuziek. Die worden in het zonnetje gezet. Het gaat erom om het dialect van onderop te stimuleren."

Met een speciale website kunnen Limburgers tips vinden wat ze 15 december kunnen doen. "Om ons iets trotser als Limburger te voelen."

Meest gelezen

Snuffelshop sluit volgend jaar april de deuren

De redactie | 23 jul 2024 10:14

Hoosbui trekt over Peel en Maas

De redactie | 23 jul 2024 11:59

Lees ook

Geen Spelen voor Sabrina Stultiens: “Daar wil je bij zijn”

De Tour de France zit erop en de Olympische Spelen zijn inmiddels begonnen. Wielrenster Sabrina Stul...

Internationaal Historisch Festival in Panningen klaar voor 43e editie

Het Internationaal Historisch Festival van het HMT staat weer voor de deur en dat betekent dat er ko...

Brandweer doet meting naar koolstofmonoxide bij Pannings bedrijf

De brandweer in Panningen werd vrijdagochtend opgeroepen voor een koolstofmonoxide (CO) melding bij ...

Vanavond in "Zomer in het Zuiden"

In een nieuwe aflevering van "Zomer in het Zuiden" zijn vrijdag Miek van Rens, Sabrina Stultiens en ...

Sabrina Stultiens wint Acht van Chaam

Sabrina Stultiens heeft woensdag de Acht van Chaam gewonnen. De Meijelse wielrenster won in de sprin...

Bescherm het Vrijheidsvuur tijdens The Battle of Meijel

Meijel staat in september stil bij de bevrijding van het dorp. Het Vrijheidsvuur speelt daarbij een ...