Panningen, Netherlands

Jaarthema bieb is geluk

Een groot deel van de activiteiten van de bibliotheek in Peel en Maas en Beesel in 2022 staat in het teken van geluk.
Bart Nelissen | 2 januari 2022 16:01 | Aangepast op 2 januari 2022 16:01
Geluk

Na twee jaar met corona in ons leven kunnen we wel een beetje geluk gebruiken, zo vindt de Bibliotheek. Linde legt uit: “Op de eerste plaats willen we als bibliotheek graag bijdragen aan het geluk van de inwoners in Beesel en Peel en Maas. Dat doen we door samen een leven lang te leren. Wie zich blijft ontwikkelen, houdt perspectief en dat maakt gelukkig. Zo organiseren en faciliteren we activiteiten voor jong en oud. Bieden naast veel leesplezier ook een luisterend oor, en staan open voor ontmoeting. Tevens helpt de bieb bij vragen op het gebied van (digi)taal of bijvoorbeeld bij de zoektocht naar werk.”

Volgens de projectleider wil de bibliotheek daarbij op zoek naar het antwoord op de vraag: wat is geluk eigenlijk? “Gelukkig zijn lijkt een belangrijk streven in onze huidige maatschappij. Je dient gelukkig te zijn, en als je niet elke dag gelukkig bent, lijk je iets niet goed te doen. Maar is geluk wel voor iedereen hetzelfde? En is het realistisch om te verwachten dat je altijd gelukkig moet zijn? Met ons jaarthema willen we stilstaan bij het brede spectrum van geluk.”

Samen met partners

De Bibliotheek Maas en Peel wil daarbij ook aandacht geven aan de gedachte dat het oké is om je soms niet oké te voelen. Je hoeft je niet altijd gelukkig te voelen. “Samen willen we in 2022 uitzoeken wat geluk kan betekenen. Hoe is geluk voor verschillende generaties, verschillende bevolkingsgroepen, verschillende geloofsovertuigingen, verschillende culturen? En welke rol speelt geluk in de (positieve) gezondheid die iemand ervaart?”

“Dit jaar gaan we, naast onze reguliere activiteiten, sprekers uitnodigen en kleine en grote evenementen organiseren om dat samen te ontdekken. Het zou heel mooi zijn als inwoners dat samen met ons willen doen.” Linde wijst erop dat bedrijven, instanties en verenigingen met een goed idee zich vooral ook moeten melden. Lachend: “Van veel samenwerken en kennis delen worden we bij de bieb héél gelukkig!

Oproep

In een oproep vragen ze aan inwoners en ondernemers die ‘heel gelukkig’ worden van dit thema, om zich te melden door te mailen naar: l.bijlmakers@debibliotheekmaasenpeel.nl.

Meest gelezen

Nieuwe woningen in oud Rabobank-pand in Panningen

De redactie | 21 sep 2022 14:34

De Heuf neemt tijdelijke energiemaatregelen

De redactie | 20 sep 2022 11:04

Lees ook

Stichting zamelt aggregaten in voor Oekraïne

Stichting Maasbree Wolsztyn is een inzamelingsactie gestart voor inwoners van de gemeente Lityn in O...

Terugkijken: Politiek Café Beesel

In het eerste Politiek Café stonden de thema's toerisme en zorg centraal. Alle partijen deelden hun...

Varkens omgekomen na val in gierput

Twee varkens zijn dinsdagavond overleden na een val in een gierput in Meijel.

School Beesel zorgt voor discussie in Politiek Café

De keuze over de nieuwe school leverde opnieuw discussie op in het Politiek Café. Maandag in de raa...

Voormalige camping en groepswoningen opvanglocaties Oekraïners

In twee groepswoningen in Maasbree en op een voormalige camping in Meijel worden Oekraïense vluchte...

CDA aan zet bij onderhandelingen voor college Beesel

Het CDA is de grootste partij in Beesel. Hoe gaat de coalitie eruit zien? De partij van Anouk Huijs ...