Panningen, Netherlands

Meijelse huisarts vaccineert alleen briefondertekenaars

Huisarts Rob Elens wil alleen patiënten vaccineren die een brief hebben ondertekend waarin staat wat de werking en risico's zijn van het vaccin AstraZeneca. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) mag een arts niet zo'n brief opstellen en die patiënten laten ondertekenen. Dat schrijft het AD.
Deborah Parren | 26 februari 2021 09:35 | Aangepast op 26 februari 2021 09:35
De Meijelse huisarts is tegenstander van het vaccineren tegen corona en wil niet verantwoordelijk zijn voor als er iets mis gaat na een prik. Hij stelt dat het vaccin zich nog in de experimentele fase bevindt. Om die reden vindt hij dat mensen meedoen met een wetenschappelijk onderzoek. Daarom stelde de dokter van huisartsenpraktijk Centrum de Peel een 'vaccinatiebrief' van twee A4'tjes op om patiënten te attenderen op de voor- en nadelen van het vaccin en dat er bijwerkingen zijn. Ook komt volgens de krant daarin zijn eigen visie nadrukkelijk aan bod.

Elens kwam eerder in het nieuws omdat hij zweerde bij de werking van malariamiddel hydroxychloroquine (HCQ), in combinatie met zink. Volgens hem behandelde hij daarmee met succes coronapatiënten. Maar de Inspectie greep in en verbood hem om het middel langer te geven, omdat wetenschappelijke onderzoeken aantoonden dat het middel niet voldoende zou werken.

Een patiënte liet aan het AD weten dat ze werd weggestuurd toen ze een prik wilde halen. Zij vond de toonzetting van de brief heel negatief en tekende die daarom niet. De patiënte voelde zich onder druk gezet om achter de eigen mening van Elens over de vaccinaties te staan.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg mogen huisartsen gewetensbezwaren hebben, maar dan moeten ze wel regelen dat collega-huisartsen het vaccineren overnemen. Dat heeft Elens niet gedaan, net als het houden aan de richtlijnen voor huisartsen. "Dit houdt onder meer in dat ze geen extra voorwaarden mogen stellen aan de toediening van vaccinaties, zoals het ondertekenen van een toestemmingsformulier."

Het is niet bekend of de actie van Elens gevolgen heeft. De GGD heeft de zaak wel gemeld bij de IGJ.

Meest gelezen

Club Ultra sluit de deuren

De redactie | 30 nov 2022 20:25

Opnieuw afvaldumping; nu in Grashoek

De redactie | 29 nov 2022 13:48

Inloopmoment voor mensen met burn-out klachten

De redactie | 29 nov 2022 17:14

Lees ook

Elk kwartier nieuwe prins(es) in Kessel

In Kessel wordt op vastelaovesmaandag elk kwartier een prins of prinses uitgeroepen. In de buitenluc...

Nathalja duikt in brillentrends

De zon gaat weer meer schijnen en dus hebben we weer een zonnebril nodig. Maar wat zijn de laatste t...

Inventarisatie kleinschalige opvang Grashoek

Dorpscommissie Laeve Grashook wil bekijken of inwoners van Grashoek kleinschalige opvang voor vlucht...

Proeftuin popmuziek organiseert ‘Stage Life NL’

Proeftuin popmuziek organiseert de Kick-Off van ‘Stage Life NL’ voor meer livemuziek in Noord-Li...

Vanavond: Slotdebat in Peel en Maas

In DOK6 vindt vanavond het slotdebat plaats voor de gemeenteraadsverkiezingen van Peel en Maas. De v...