Panningen, Netherlands

Minister: geen btw-vrijstelling pilot Hulp bij het huishouden

Het kabinet is niet van plan om met de btw-vrijstelling een uitzondering te maken voor de pilot Hulp bij het huishouden van de gemeente Peel en Maas. Het college wil die pilot uit de Wmo halen en er vanaf 1 januari 2022 een dorpsvoorziening van maken.
Deborah Parren | 20 april 2021 15:15 | Aangepast op 20 april 2021 15:15
De pilot, die in mei 2016 werd opgestart, is nu nog een algemene voorziening. Dat houdt in dat er geen btw-tarief geldt en de gemeente Peel en Maas de regie en verantwoordelijkheid heeft. Zorgaanbieders hebben nu nog een contract met de gemeente. Met een dorpsvoorziening zouden zij een contract af moeten sluiten met de dorpen.

De vijf deelnemende zorgorganisaties Proteion, Tzorg, Thuiszorg Helpende Hand, Sint Jozef wonen zijn bezorgd over dat voorgenomen voorstel. "We weten niet of daar alle kaders in gewaarborgd worden, zoals de juridische kaders en de cao die nu geldt volgens de Wmo", reageerde Yvonne van de Stay, directeur Thuiszorg Helpende Hand, eerder. De gemeente is echter ervan overtuigd dat de tien dorpsgemeenschappen (Baarlo doet niet mee, red.) hun zorg over een goed contract met continuïteit voor de aanbieders nadrukkelijk op het netvlies hebben.


Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid legt in een Kamerbrief uit dat het vrijstellen van 9 procent btw voor de dorpsvoorziening 'er namelijk toe leidt dat de Belastingdienst de sociale en medische noodzaak van verleende diensten moet gaan beoordelen. Daartoe is de Belastingdienst niet geëquipeerd'. Die beoordeling is nu gewaarborgd met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente houdt toezicht op de kwaliteitseisen waaraan de maatschappelijke ondersteuning moet voldoen. Dat gemeentelijk toezicht en die kwaliteitseisen komen te vervallen met een dorpsvoorziening. Ook bestaat volgens de minister de kans dat er tal van zorg- en ondersteuningsvoorzieningen ontstaan die geen kwaliteitseisen en toezichtkader kennen.

In het raadsvoorstel is al rekening gehouden dat de btw-kosten voor de dorpsvoorziening niet gecompenseerd worden. Dat leidt nu tot zo'n 300.000 euro aan meerkosten. De gemeente neemt in de toekomst structureel de btw-kosten mee in de begroting van Sociaal Domein. Dat is overigens aan de orde als de gemeenteraad dinsdagavond groen licht geeft voor de doorontwikkeling van de pilot.

Ruim 1000 inwoners uit de tien deelnemende dorpen kregen op 1 januari 2021 huishoudelijke hulp via de pilot. Ruim 250 mensen krijgen hulp via de maatwerkvoorziening. Een dorpsondersteuner fungeert bij het project als aanspreekpunt.

De totale kosten van de pilot bedragen 4,1 miljoen euro, zonder de btw-kosten meegerekend.

Meest gelezen

Nieuwe ondernemers in Bistro Kepel in Panningen

Niels van Rens | 26 jan 2023 11:39

De School neemt intrek in gebouw De Violier

De redactie | 25 jan 2023 16:26

Van Happen neemt inzameling Berings bedrijf over

De redactie | 26 jan 2023 18:52

Lees ook

Hoogzwanger thuis en toch de liedjesavond winnen

Hoogzwanger en dan toch de liedjesavond in Baarlo winnen. Het overkomt het duo Manon en Bart. De twe...

Bedankwand herinnert SV Panningen aan donaties na brand

In de herbouwde accommodatie van SV Panningen is een wand gerealiseerd als dank voor de donateurs aa...

Beloning voor tip inbraak atelier

Lisa Janssen uit Panningen looft een beloning van 250 euro uit aan de persoon die de gouden tip geef...

Mat Nellen (73) overleden

De Maasbreese journalist Mat Nellen is vrijdag overleden. De van oorsprong leerkracht basisonderwijs...

Coronacijfers: Peel en Maas minst aantal besmettingen

In Peel en Maas zijn de afgelopen week de minste coronabesmettingen gemeld per 100.000 inwoners in L...

Nieuwe muziek van oktober

In Dwars Door Limburg behandelt Anneke Joosten de nieuwste muziek uit de regio. Deze maand bespreekt...