Panningen, Netherlands

Mogelijk vaker leukemie bij hoogspanningslijn

Er zijn aanwijzingen dat leukemie zich vaker voordoet bij volwassenen die in de buurt van hoogspanningslijnen wonen. Dat laat de Gezondheidsraad weten.
De redactie | 29 juni 2022 16:31 | Aangepast op 29 juni 2022 16:31
Dat is geen goed nieuws voor inwoners van Kessel en Kessel-Eik, die zich al jaren zorgen maken over de gezondheidseffecten van hoogspanningslijnen boven hun dorpen.

Hoger risico
"In onderzoek naar beroepsmatige blootstelling zijn aanwijzingen gevonden voor een verhoogd risico op ALS, alzheimer, leukemie en enkele andere vormen van kanker", laat de Gezondheidsraad weten.

Harde bewijzen
De magnetische velden rond hoogspanningslijnen vormen een mogelijke verklaring voor de gezondheidspoblemen, maar harde bewijzen zijn er niet. Omdat niet duidelijk is vanaf welk niveau het risico mogelijk verhoogd is, raadt de raad aan om 'de beroepsmatige blootstelling aan magnetische velden uit voorzorg zo laag als redelijkerwijs mogelijk is te houden'.

Verkabelen
De gemeenteraad liet twee jaar geleden onderzoek doen naar het verkabelen van de hoogspanningslijnen. Dat traject is ingezet, maar kost miljoenen euro's. Over Kessel-Eik loopt een hoogspanningsmast, die volgens het dorpsoverleg de komst van nieuwe inwoners in de weg zit. Vandaar dat het dorpsoverleg voorstander is van het verwijderen van de masten.

Meest gelezen

In memoriam: Leo van Crooy

De redactie | 6 apr 2024 11:21

Gewonde na aanrijding in Panningen

De redactie | 11 apr 2024 20:56

Lees ook

Vooronderzoek verkabeling hoogspanning valt duurder uit

De kosten voor het vooronderzoek van de verkabeling van de hoogspanning in Kessel en Kessel-Eik vall...

Plan voor 27 nieuwe woningen in Kessel

Kessel krijgt er een nieuwe woonwijk bij. Er worden 27 woningen gebouwd, ter hoogte van de Schijfweg...

Energieproblemen pas in 2028 opgelost

De problemen met het overbelaste net in Limburg en Brabant zullen pas in 2027 of 2028 zijn opgelost....