Panningen, Netherlands

Agora bestaat 10 jaar, oprichters schrijven boek

Het onderwijs van Agora bestaat 10 jaar. Ter gelegenheid daarvan werd er donderdag een boek gepresenteerd over het alternatieve onderwijs dat Agora geeft. Twee oprichters en voormalig schoolleiders van Agora, Sjef Drummen en Jan Fasen, hebben het boek geschreven.
Youri Buis | 2 oktober 2023 18:02 | Aangepast op 2 oktober 2023 18:02
Mooiste onderwijsboek van 2023
Eigenlijk zijn het twee boeken. Drummen en Fasen hebben ieder een eigen deel geschreven en die zijn vervolgens samengevoegd tot één boek die je van beide kanten kunt lezen. Ooit begonnen zij met het opstarten van Agora in Roermond, Als het aan de makers ligt, is het ‘het mooiste onderwijsboek van 2023’. “Het helpt je om Agora te begrijpen zoals de leerling het beleeft. Daar gaat Sjef vooral op in, wat dan je rol is als leerkracht. Of coaches, zoals we de leerkrachten noemen”, legt Fasen uit. Hij gaat in zijn deel in op hoe je dat daadwerkelijk voor elkaar krijgt. “Zodat er goede kwaliteit geleverd wordt en zodat je er een plezierige werkomgeving voor je leraren van maakt”. De titel van zijn verhaal luidt dan ook: ‘Maak een kunstwerk van je leven’.

Handtekeningen
Op een bijeenkomst bij De Pas in Helden, één van de locaties waar Buurtcollege Agora gevestigd is, kwamen medewerkers uit het hele land bij elkaar om een eerste exemplaar te ontvangen. Het boek is in trek, zo blijkt wel uit de vele handtekeningen die gezet moeten worden. “Dit heb ik nog niet eerder zo meegemaakt!”, stelt Fasen lachend. “Het boek schrijven was al leuk, maar dat is dit ook. Het is een hele mooie dag”. Drummen heeft zijn verhaal de titel ‘Je mag geen eisen aan leerlingen stellen’ gegeven. “Ik kan niet bepalen dat een kind wiskunde móét leren. Dat kind doet dan misschien wel braaf wat ik hem vraag als leraar, maar die denkt dan: wat een verschrikkelijk vak dat wiskunde”, zo licht Drummen toe. “Wat die leraar dus moet doen, is het kind verleiden waardoor die meer honger krijgt naar wiskunde”.

Leren door kijken
In het dagelijks leven is Drummen kunstschilder en heeft hij een eigen atelier. Om zijn verhaal omtrent het boek kracht bij te zetten, heeft hij een schilderij meegenomen naar De Pas. Het kunstwerk heeft een bijzonder verhaal, want het is gemaakt door zijn 6-jarige kleinzoon Raaf, die op basisschool Den Doelhof in Meijel zit. De stof die Drummen in zijn deel van het boek beschrijft, heeft hij ook toegepast toen Raaf begon aan zijn schilderij. Hij heeft zich niet met het proces van zijn schilderende kleinzoon bemoeid. “Toen hij klaar was met zijn schilderij, zei hij: ‘opa, ik heb naar jouw schilderijen gekeken. Jij maakt eerst grote vlakken en op die vlakken schilder je nog eens’. En zo heb ik het ook gedaan. Dus hij leert gewoon door te kijken, ik hoef niks te doen”, vervolgt de mede-oprichter van Agora.

Lees meer over:

Agora|Boek|Jubileum|Helden|De Pas|

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Ann Philipsen overleden

Ann Philipsen (74) is overleden. De Heldense was een duizendpoot op cultureel gebied. Ze was schrijf...

Oud-burgemeester voormalige gemeente Helden overleden

Ben Schellekens, oud-burgemeester van de voormalige gemeente Helden, is overleden. Hij werd 86 jaar.

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Een wooncomplex in een groene omgeving voor jong en oud, waar continu zorg geboden en gewaarborgd wo...

Komende maanden groot onderhoud aan wegen in Baarlo, Helden en Meijel

De komende maanden voert de gemeente Peel en Maas grote onderhoudswerkzaamheden uit aan enkele wegen...

Fietster gewond na aanrijding met auto in Helden

Een fietster is woensdagmiddag gewond geraakt nadat ze werd aangereden door een auto. Het ongeval ge...

Doneeractie gestart na brand bij aspergebedrijf

Nog geen 12 uur na de verwoestende brand bij het aspergebedrijf in Helden is er een crowdfundactie o...