Panningen, Netherlands

Buurt boos over komst woningen Wederikstraat

Syl Stensen-Winkel en Luuk Simons lopen over het grasveld waar volgend jaar zo’n 20 modulaire huurwoningen komen.
De bewoners aan de Wederikstraat in Reuver maken zich zorgen over de komst van zo’n 20 modulaire huurwoningen in hun straat. De gemeente heeft het plan om appartementen te realiseren die zijn bedoeld voor mensen die dringend op zoek zijn naar een onderkomen. Bijvoorbeeld mensen uit de gemeente Beesel, statushouders of Oekraïense vluchtelingen.
Youri Buis | 1 augustus 2023 17:02 | Aangepast op 1 augustus 2023 17:02
“Geen aantoonbaar onderzoek gedaan”
Eén van de bewoners van de Wederikstraat is Syl Stensen-Winkel. Zij wijst onder meer naar de oppervlakte waar de gemeente Beesel de woningen wil realiseren. Die is volgens haar te klein. “Het is maximaal 3.000 vierkante meter, nog niet eens. Hoe gaat de gemeente dit verantwoorden? Dat is voor ons echt een heel groot vraagteken”, vertelt Syl bezorgd. “Er is geen aantoonbaar onderzoek gedaan naar de haalbaarheid, waarborging van leefbaarheid en woonklimaat, veiligheid, privacy van de bewoners, waarde van de huizen, natuur”, zo somt ze op. “Er is geen enkele garantie voor ons, geen enkele.”

Eigendom
De gekozen locatie is volgens de gemeente geschikt, omdat de grond eigendom is van de gemeente. Daarom hoeft er geen grond verworven te worden en dat draagt bij aan de korte procedure. Normaal gesproken gaat een wervingsprocedure gepaard met een fors langer tijdsbestek. Wethouder Huijs zei eerder al dat de zorgen meegenomen worden. Ook wil ze rekening houden met het behoud van het groen.

“Op een hoopje gestopt”
Luuk Simons woont ook in de Wederikstraat. Hij is van mening dat de gemeente eerder in actie had moeten komen. “Blijkbaar zijn er de afgelopen jaren te weinig betaalbare woningen gebouwd. Dat ze daar maar snel werk van gaan maken”. Luuk vindt ook dat de woningen beter verdeeld kunnen worden over de gemeente. “In plaats van 20 mensen hier op een kluitje te stoppen, kun je misschien ook meerdere locaties zoeken waar je een aantal mensen plaatst. Dan kunnen ze ook integreren in de wijk. Nu worden ze bij elkaar op een hoopje gestopt. Dat is voor die mensen niet fijn en voor de omwonenden ook niet”.

Bezwaar
De bewoners laten het er niet bij zitten en willen er alles aan doen om de komst van de woningen te voorkomen. Zo ook Luuk. “We willen de lokale politiek erbij betrekken. We zoeken contact met de politici. Daarom hebben we laatst ook een brief naar de gemeenteraad gestuurd”, zegt hij, waarna de motie van oppositiepartij Samen Verder ter sprake komt. Die werd ingediend om onderzoek te doen naar mogelijkheden om te spreiden, maar haalde het niet. “Wat we verder nog kunnen doen is de formele manier. Waar we op alle mogelijke manieren bezwaar kunnen maken, zullen we dat niet laten”.

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Hondje bevrijd uit drassig Reuvers bos

Een hond is dinsdagmiddag door de brandweer bevrijd uit een stuk bos in Reuver. Het dier was op avon...

Uitreiking Windjse Windjbuujelhajer eind april

Wiel Verlinden krijgt op zondag 28 april de 'Windjse Windjbuujelhajer' uitgereikt. Dit vindt plaats ...

Voor tweede dag op rij file bij Reuver

Opnieuw is een voertuig naast de weg terecht gekomen bij de A73 ter hoogte van Reuver. Deze keer gin...

Vrachtwagen gestrand in Reuver

Op de A73 bij Reuver is een vrachtwagen gestrand. Daardoor ontstond een lange file.

Scooterrijder gewond in Reuver

Een scooterrijder is woensdagochtend ernstig gewond geraakt bij een val in Reuver. Dit gebeurde op d...

Nieuwe opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in gemeente Beesel

Nog altijd komen er wekelijks vele Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. De gemeente Beesel wil h...