Panningen, Netherlands

Boek over 75 jaar Jong Nederland in Panningen

Wim Daniels bij de voorstelling in het clubgebouw Foto: Omroep P&M
Het 75-jarig jubileum van Jong Nederland Panningen wordt gevierd met de uitgave van een boek. Panningenaar Wim Daniëls dook in het verleden van de vereniging.
De redactie | 25 augustus 2022 11:00 | Aangepast op 25 augustus 2022 11:00
'Het boek is een uitvoerig boekwerk geworden. Het boek bevat 292 pagina's', zo vertelt de schrijver. Het is een geschiedenisboek, maar ook een kijkboek. Het boek bevat meer dan 400 afbeeldingen. De schrijver las veel artikelen die zijn verschenen en bekeek het archief van de vereniging. Zo kwam hij veel nieuwe dingen te weten. Bijvoorbeeld over het ontstaan van de vereniging.

Ontstaan
Het jeugdwerk is in de jaren 20 van de 19e eeuw ontstaan in het patronaatswerk. 'We wisten dat er een patronaat was, maar hoe het is ontstaan, wist ik ook niet", vertelt Daniëls. "Meester Hendrickx was hoofd van de Fransicusschool in Panningen. Dat was degene die het eerste jeugdwerk heeft geïntroduceerd.' Het jeugdwerk van toen, zag er heel anders uit dan het Jong Nederland wat we nu kennen. 'Het was een soort aanvulling van onderwijs op de lagere school. Je ging direct na de lagere school werken en kreeg geen vervolgopleiding. Er werd ontdekt dat de jongens en meisjes wat vorming nodig hadden. Daarom werden er cursussen gegeven. Als afsluiting werd er een kwartier lang spellen gespeeld. Dat is tegenwoordig wel anders.'
In een dipje
In de jaren 70 kreeg de vereniging een dip. 'Jan van Chrisje' hielp Jong Nederland Panningen er weer bovenop. Dat lukte. Op dit moment huist de vereniging aan de 18-Novemberring in Panningen waar het clubgebouw staat en een grote accommodatie is waar vele jeugdigen elkaar wekelijks ontmoeten.

Tentoonstelling
In het clubgebouw is vanwege het jubileum een speciale tentoonstelling te zien met oude voorwerpen, foto's en doeken. De tentoonstelling wordt vrijdag 9 september om 19.00 uur geopend. Op zaterdag 10 september is er een receptie met de presentatie van het boek ‘75 jaar Jong Nederland Panningen’. Voor alle kinderen in de regio organiseert Jong Nederland Panningen een open dag op zaterdag 10 september van 14.00 tot 17.00 uur.

Lees ook

Tweede verkeersproef in centrum Panningen gestart

Zes weken lang een gewijzigde verkeerssituatie in het centrum van Panningen. De kruising Raadhuisstr...

Zo komt het nieuwe pand op de plek van Theelen eruit te zien

Het voormalige pand van Theelen in Panningen wordt vervangen door een winkelpand en appartementen. B...

Gaslek op Vosberg in Panningen

Bij graafwerkzaamheden op de Vosberg in Panningen heeft vrijdagochtend een graafmachine de gasleidin...

Onduidelijkheid over toekomst warmte koude-net Panningen blijft

Het is onduidelijk wat het faillissement van Groene Warmte betekent voor het project om een warmte k...

"BOEMvol" plein bij Bonte Boete Belaeving

Vastelaovendvierend Peel en Maas kwam zaterdag naar Panningen voor de Bonte Boete Belaeving. De orga...

Zesde Bonte Boete Belaeving werkt met cup-to-cup systeem

De zesde editie van de Bonte Boete Belaeving vindt zaterdag plaats. Op vastelaoveszaterdag zal het p...