Panningen, Netherlands

Dertien appartementen voor jongeren in oud Heldens schoolgebouw

In het voormalige schoolgebouw van De Fontein in Helden zijn dertien appartementen gerealiseerd. De woningen zijn bestemd voor jongeren tot 27 jaar die op zoek zijn naar een woonplek. Een stichting met onder andere tuinarchitect Ves Reijnders transformeerde de klaslokalen tot appartementen.
De redactie | 25 oktober 2023 11:23 | Aangepast op 25 oktober 2023 11:23
Wie de woningen binnenstapt, ziet dat de elementen van de school zijn behouden, zoals bij de gymzaal waar de vloer in tact is gebleven. "Deze ruimte was een trekker", zegt Chris Jagers, een van de initiatiefnemers. De club wil iets doen aan het tekort op de woningmarkt. De plannen werden zo'n twee jaar geleden bekend gemaakt. In de tussentijd werd het bestemmingsplan gewijzigd en werden de ruimtes verbouwd. Elke bewoner kan de ruimte naar eigen smaak aanpassen en inrichten.

Gemeenschappelijke ruimte
Er is een gemeenschappelijke ruimte waar de bewoners samen kunnen komen. "We richten een bewonersvereniging op", vertelt Jagers. De huurders kunnen afspraken maken met elkaar voor bijvoorbeeld de energie of andere zaken. Ook kunnen ze spullen kopen die in de gemeenschappelijke ruimte staan, zoals kastjes of meubels. "Het moet een tweede Cirkel worden", lacht Ves Reijnders. Ook hij is een van de grondleggers van de nieuw woonvorm.

Duurzaamheid
Duurzaamheid staat centraal. Een ander belangrijk aspect bij de realisering was dan ook het zoveel mogelijk hergebruiken van materialen. De toiletpotten van de kinderen in de school, staan nu buiten. Er groeien planten in. "Het is zonde om het weg te gooien. Nu markeren ze de parkeerplekken", aldus de tuinarchitect. Ook de wasbakken zijn verwerkt in de tuin. "Sommige mensen noemen het gek, maar steeds meer mensen vinden het ook een goed gedachtegoed om niet alles in de container te gooien."

15 jaar
Het voormalig schoolgebouw blijft 15 jaar staan. Daarna moet het gesloopt worden en er een park ontstaan om de wijk te vergroenen. Hier wordt nu al werk van gemaakt. Zo worden er bomen geplant en groeien er planten op het dak van de school. "Op deze manier wordt het al groen, nog voordat het pand wordt gesloopt", aldus Reijnders.

Huurders
De stichting heeft bewust gewacht met de inschrijving van potentiële huurders. Zaterdag is er een open dag om jongeren kennis te laten maken met het project. Zaterdagochtend kan de buurt een kijkje nemen. In de middag zijn geïnteresseerden welkom. Met de grote behoefte aan appartementen voor jongeren, zal het niet lang duren voordat alle woningen gevuld zijn, zo is de verwachting.

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Huizenprijzen in Beesel met ruim 8,5 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar

De huizenprijzen in de gemeente Beesel zijn 8,6 procent lager dan een jaar geleden. Dat blijkt uit c...

Zoveel Oekraïense jongeren wonen in Peel en Maas

In Peel en Maas wonen 135 Oekraïense jongeren. Daarmee heeft de gemeente een van de hoogste aantalle...

Festival in Kepél: cultuurfestijn voor jongeren op Hemelvaartsdag

Peel en Maas is een nieuw festival rijker. In het centrum van Panningen wordt op Hemelvaartsdag het ...

FIRST LEGO League strijkt neer in De Greswaren

Cultuurcentrum De Greswaren in Reuver was zaterdag gastheer van de Limburgse regiofinale van de FIRS...

Carnaval uitsluitend voor de jeugd in Koningslust

Jeugdcarnaval op zijn best afgelopen weekend in Koningslust. Buiten de artiesten die kwamen optreden...

Synthese ook de komende vier jaar aanbieder van welzijnswerk in Beesel

Synthese is ook de komende vier jaar de aanbieder van welzijnswerk in de gemeente Beesel. De nadruk ...